Zwarte schimmel: Gevaarlijk of niet?

Natte Kater | 10+ Jaar Ervaring | 085 060 8857

Er bestaat niet één specifiek type schimmel dat als ‘zwarte schimmel’ kan worden aangeduid – veel schimmels zijn zwart van kleur. Wanneer men de term zwarte schimmel gebruikt, wordt er normaliter verwezen naar de stachybotrys chartarum (s. chartarum) soort, ook bekend als stachybotrys atra.

Schimmel is een fungi en overal aanwezig, zowel binnen- als buitenshuis. Schimmel vormt normaliter geen problemen, tenzij het actief begint te groeien. De schadelijke effecten van (zwarte) schimmel op de gezondheid verschillen per persoon. Personen met allergieën of gevoeligheden kunnen sneller last ervaren (i.e. verstopte neus, rode ogen, ademhalingsproblemen en huiduitslag).

Hoe gevoelig een persoon is voor schimmelsporen bepaalt de ernst van de gezondheidsklachten. Sommige mensen kunnen zelfs na het inademen van een klein aantal sporen als last van de ademhaling ontwikkelen. In grote hoeveelheden kunnen schimmelsporen echter bij bijna ieder persoon gezondheidsproblemen veroorzaken. Het is daarom belangrijk om bij de detectie van schimmelgroei direct actie te ondernemen zodat het probleem niet verergert.

zwarte schimmel
Zwarte schimmel in kelder.

Symptomen van blootstelling aan zwarte schimmel

Er bestaat een wijdverspreide overtuiging dat zwarte schimmel – soms ook wel toxische schimmel genoemd – ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken omdat het mycotoxinen vrijgeeft. Mycotoxinen zijn gifstoffen geproduceerd door sommige schimmels (dus niet alleen door ‘zwarte schimmel’) en kunnen ziekte veroorzaken wanneer ze worden ingeademd, geabsorbeerd door de huid of ingenomen (ingeslikt).

Een van de gevolgen hiervan is schimmelvergiftiging. Andere omvatten: lichaamspijn, veranderingen in stemming, hoofdpijn, geheugenverlies, en neusbloedingen.

Het onderzoek naar de gevaren van blootstelling aan schimmels en het inademen van schimmelsporen loopt nog. Er is nog geen hard bewijs waardoor het soms moeilijk te zeggen is of de klachten schimmel gerelateerd zijn of een andere oorzaak hebben. Er zijn ook geen tests die kunnen bepalen of mycotoxinen de oorzaak zijn van iemands ziekte. Ook kan het niveau van mycotoxinen in luchtmonsters niet gemakkelijk of betrouwbaar gemeten worden om blootstellingsniveaus te bepalen.

Betekent dit dat gezondheidsklachten door schimmel een fabeltje zijn? Nee. We hebben talloze klanten gehad die ernstig ziek zijn geworden door schimmelgroei binnenshuis en dit negeerden omdat ze dachten dat het weinig kwaad kon. We weten gewoonweg nog niet hoeveel van welke schimmel bij wie tot welke gezondheidsklachten kan leiden. Totdat de wetenschap meer weet is voorkomen beter dan genezen. Schimmelgroei moet altijd serieus geworden nomen en zo snel mogelijk worden aangepakt.

Gevaren van zwarte schimmel voor de gezondheid

Zwarte schimmel kan verschillende gezondheidsproblemen veroorzaken. Blootstelling aan zwarte schimmel kan o.a. leiden tot:

Allergie en irritatie: Personen met allergieën kunnen extra gevoelig zijn voor schimmel. Ze kunnen symptomen ervaren zoals een lopende of verstopte neus, rode ogen, droge hoest, huiduitslag, zere keel, sinusitis en piepende ademhaling. In zeldzame gevallen kunnen schimmelallergieën ernstigere reacties veroorzaken, waaronder hypersensitiviteits pneumonitis, met symptomen als kortademigheid, vermoeidheid, langdurig hoesten en progressief gewichtsverlies.

Infectie: Schimmelinfecties kunnen iedereen treffen, maar mensen met een verzwakt immuunsysteem lopen een groter risico. Voor mensen met een gezond immuunsysteem zijn schimmelinfecties over het algemeen geen probleem. Mensen met een verzwakt immuunsysteem, zoals personen met HIV of die een kankerbehandeling ondergaan, lopen echter wel risico op schimmelinfecties.

Giftige effecten: Er wordt vaak gedacht dat zwarte schimmel bijzonder gevaarlijk is vanwege het vrijkomen van mycotoxinen, maar veel schimmels kunnen mycotoxinen produceren onder de juiste omstandigheden. De aanwezigheid van schimmel betekent echter niet dat deze giftige stoffen automatisch ook worden geproduceerd.

Kortom, vele verschillende soorten binnenhuis schimmel kunnen gezondheidsproblemen veroorzaken. Langdurige blootstelling aan hoge niveaus van schimmel in huis kan voor iedereen ongezond zijn. Mensen die het meest vatbaar zijn voor symptomen van schimmelblootstelling zijn baby’s en kinderen, ouderen, mensen met allergieën of astma, en mensen met een verzwakt immuunsysteem.

Schimmelgroei verwijderen.

Zwarte schimmel verwijderen

Alle schimmel behoort op dezelfde wijze verwijderd te worden, inclusief zwarte schimmel. Over het algemeen kan schimmel zelf verwijderd worden zolang het een oppervlak betreft dat niet groter is dan 1 vierkante meter. Voor een uitgebreide uitleg over schimmelverwijdering kan dit artikel gelezen worden op onze website.

Preventie

Schimmel gedijt in vochtige omgevingen. De meest effectieve manier om schimmelgroei te voorkomen, is dan ook het monitoren van de luchtvochtigheid. Idealiter mag deze niet boven de 50% uitkomen.

Het is hierom belangrijk om ruimtes goed te ventileren d.m.v. open ramen of mechanische ventilatie. Verder is het belangrijk om regelmatig te inspecteren op waterschade en schimmel. Badkamers zijn extra gevoelig voor schimmelgroei, bij detectie van schimmel moet dit direct worden aangepakt.

Laat ons helpen

Schimmel in je woning of bedrijf? Bel dan Natte Kater. Wij zijn 24/7 inzetbaar en voeren werkzaamheden uit voor families, als woningbouwvereniging en andere partijen. Wij staan klaar om te helpen, wacht dus geen moment langer. Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier, of mail / bel ons direct via info@nattekater.nl of 085 060 8857.

(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)

Over Natte Kater

Natte Kater is onderdeel van Frisse Kater BV, opgericht in september 2014, gevestigd te Amsterdam. Doordat wij na verloop van tijd bij Frisse Kater BV veel calamiteitenreinigingsopdrachten binnenkregen gerelateerd aan water en stormschade hebben wij besloten ons hier verder in te specialiseren met als gevolg de geboorte van Natte Kater. Natte Kater is dé specialist op het gebied van calamiteitenreiniging bij waterschade, ontvochtigen / drogen van ruimtes, en schimmelsanering. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 inzetbaar.

T: 085 060 8857 E: info@nattekater.nl