Je woning niet verwarmen kan leiden tot vocht en schimmel
Natte Kater | 10+ Jaar Ervaring | 085 060 8857
Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne en de daaropvolgende energiecrisis is het besparen van energie een hot topic geworden. De Nederlandse regering heeft herhaaldelijk opgeroepen om zuinig om te gaan met het verbruik van elektriciteit en gas. Het advies luidt om de thermostaat op maximaal 19 graden te zetten en enkel de ruimtes te verwarmen waar mensen aanwezig zijn. In de avond of bij het van huis gaan wordt geadviseerd om de thermostaat op 15 graden te zetten.
Door de extreme stijgingen van de energiekosten hebben veel mensen besloten om nog veel minder te verwarmen. Of, om de verwarming gewoonweg helemaal uit te zetten. Dit is echter geen goed idee. Een woning moet namelijk niet te veel afkoelen anders neemt het risico op schimmelvorming toe.
Verhoogde kans op schimmel
De kans op schimmelgroei binnenshuis wordt aanzienlijk beïnvloed door luchtvochtigheid en temperatuur. Wanneer de luchtvochtigheid te hoog is, neemt het risico op schimmel toe. Dit is bij de meeste mensen ook wel bekend.
Minder bekend bij mensen is dat als een gebouw niet voldoende wordt verwarmd tijdens de wintermaanden, dit niet alleen problemen kan veroorzaken op het gebied van comfort, maar ook problemen met vocht en schimmel kan veroorzaken of verergeren.
In een gemiddeld huishouden van vier personen komt ongeveer achttien liter waterdamp per dag vrij in de lucht door baden, koken, wassen en zelfs ademen. Wanneer de verwarming binnenshuis aanstaat, is de lucht warmer en kan daardoor meer vocht vasthouden.
Een daling in temperatuur, zelfs als deze minimaal is, kan ertoe leiden dat de binnenlucht minder vocht kan vasthouden. Dit ‘overtollige’ vocht creëert condensatie op koele oppervlakken zoals muren en ramen. Deze condensatie zorgt voor schimmelgroei.
Bij een binnenshuis luchttemperatuur van 20 graden Celsius, kan iedere kubieke meter lucht circa 18 gram waterdamp vasthouden. Bij 10 graden Celsius kan de lucht ongeveer de helft van deze hoeveelheid vasthouden, de rest van de waterdamp zal condenseren.
Kortstondige condensatieproblematiek is geen probleem. Echter als een woning chronisch niet (voldoende) wordt verwarmd, en hierdoor aanhoudende condensatie ontstaat, zal dit leiden tot schimmelgroei.
Het is hierom belangrijk om de verwarming op minimaal 17 graden te zetten. Als je uit huis gaat kan de verwarming op 15 graden worden gezet. Verder is het belangrijk om goed te ventileren. Goed ventileren betekent niet dat de gehele dag je ramen open moeten staan. Het is voldoende om iedere ochtend 30 tot 60 minuten de boel flink door te luchten. Maak hiernaast gebruik van je mechanische ventilatie tijdens het douchen en koken, en laat deze 10 tot 15 minuten na afloop doordraaien. Vaak zal dit voldoende zijn om de situatie onder controle te houden.
Laat ons helpen
Schimmel in je woning of bedrijf? Bel dan Natte Kater. Wij zijn 24/7 inzetbaar en voeren werkzaamheden uit voor families, als woningbouwvereniging en andere partijen. Wij staan klaar om te helpen, wacht dus geen moment langer. Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier, of mail / bel ons direct via info@nattekater.nl of 085 060 8857.
(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)
Over Natte Kater
Natte Kater is onderdeel van Frisse Kater BV, opgericht in september 2014, gevestigd te Amsterdam. Doordat wij na verloop van tijd bij Frisse Kater BV veel calamiteitenreinigingsopdrachten binnenkregen gerelateerd aan water en stormschade hebben wij besloten ons hier verder in te specialiseren met als gevolg de geboorte van Natte Kater. Natte Kater is dé specialist op het gebied van calamiteitenreiniging bij waterschade, ontvochtigen / drogen van ruimtes, en schimmelsanering. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 inzetbaar.