Wie is verantwoordelijk voor schimmel in huurwoning?

Natte Kater | 10+ Jaar Ervaring | 085 060 8857

Schimmel is vaak het gevolg van vochtproblematiek binnenshuis. Het kan aanzienlijke gezondheidsrisico’s met zich meebrengen en schade veroorzaken aan eigendommen. Als er zich een vocht- en schimmelprobleem opdoet, wie is er dan verantwoordelijk hiervoor – huurder of verhuurder?

Wie is verantwoordelijk voor schimmel in huurwoning?
Schimmelgroei rondom badkamerraam

Hoe ontwikkelt schimmel zich?

De voornaamste reden voor schimmelgroei in woningen is vocht of een te hoge luchtvochtigheid. Schimmel komt ook vaker voor gedurende de winterperiode. De binnentemperatuur is dan aanzienlijker hoger dan de buitentemperatuur, hierdoor kan er binnenshuis condens optreden.

Er zijn echter ook andere manieren waarop vocht een woning kan betreden zoals: Lekkende daken, scheuren in muren, slechte isolatie, problemen met leidingen, opstijgend vocht, slechte ventilatie, beschadigde of verstopte goten en afvoeren.

Een lekkend dak of scheuren in de muren zijn voorbeelden van gebeurtenissen waar jij als huurder niks aan kan doen. Deze schade en de gevolgschade hiervan, zoals schimmelgroei, is dan ook de verantwoordelijkheid van de verhuurder.

Het kan echter ook zo zijn dat er enorm veel vocht binnenshuis wordt geproduceerd door de levensstijl van de huurder(s). Als er niet voldoende wordt geventileerd kan dit tot schimmelgroei leiden. Dit is dan vanzelfsprekend de schuld van de huurder en niet iets waar de verhuurder voor aansprakelijk gesteld kan worden.

Schimmel verwijderen.

Wat kan ik zelf doen tegen schimmel?

Schimmel kan worden veroorzaakt of verergerd door de levensstijl van de huurder(s). Een slecht geventileerde woning creëert de perfecte omgeving voor schimmel om te gedijen. Wanneer er geen structurele problemen aan de woning zijn, zal schimmel en vocht in het overgrote deel van de gevallen worden veroorzaakt door gebrekige ventilatie.

Het is de verantwoordelijkheid van de huurder om bewust te zijn van zijn of haar gedrag. Als de huurder bijvoorbeeld doucht of kookt zonder de afzuigventilator aan te zetten, dan kan je moeilijk de verhuurder aansprakelijk stellen voor al het overtollige vocht en de resulterende schimmelgroei.

Een andere veelvoorkomende oorzaak voor schimmelgroei is het binnenshuis drogen van kleding. Mocht je geen andere keuze hebben, zet dan op zijn minst de ramen open om het overtollige vocht te laten ontsnappen.

Ventileren en verwarmen

Naast goed ventileren is je woning verwarmen ook erg belangrijk. Het klinkt misschien tegenstrijdig om te verwarmen en tegelijkertijd te ventileren, vooral in de winterperiode, maar dit is een zeer belangrijke stap om vochtproblemen te voorkomen.

Door je woning te ventileren lijkt het alsof warmte ontsnapt. Maar wat er eigenlijk gebeurt is dat warme, vochtige lucht ontsnapt en koele, droge lucht binnenstroomt. Koele, droge lucht is goedkoper te verwarmen dan vochtige, warme lucht.

Je wilt echter niet dat de lucht in je woning te koud is. Warme lucht kan namelijk meer vocht vasthouden dan koude lucht. Het niet of niet voldoende verwarmen van je woning leidt ertoe dat de binnenlucht minder vocht kan vasthouden. Dit extra vocht gaat vervolgens condenseren op koude oppervlakken zoals muren en ramen met als gevolg schimmelgroei.

Een goede balans tussen verwarmen en ventileren is daarom essentieel voor een gezond binnenklimaat. In sommige huurovereenkomsten kan het zelfs zijn opgenomen dat het adequaat verwarmen en ventileren van je woning een verplichting is. Indien dit niet wordt gedaan kan de huurder aansprakelijk worden gesteld voor eventuele schade aan de woning.

Laat ons helpen

Schimmelproblematiek in je woning of bedrijf? Bel dan Natte Kater. Wij zijn 24/7 inzetbaar en voeren werkzaamheden uit voor families, als woningbouwvereniging en andere partijen. Wij staan klaar om te helpen, wacht dus geen moment langer. Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier, of mail / bel ons direct via info@nattekater.nl of 085 060 8857.

(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)

Over Natte Kater

Natte Kater is onderdeel van Frisse Kater BV, opgericht in september 2014, gevestigd te Amsterdam. Doordat wij na verloop van tijd bij Frisse Kater BV veel calamiteitenreinigingsopdrachten binnenkregen gerelateerd aan water en stormschade hebben wij besloten ons hier verder in te specialiseren met als gevolg de geboorte van Natte Kater. Natte Kater is dé specialist op het gebied van calamiteitenreiniging bij waterschade, ontvochtigen / drogen van ruimtes, en schimmelsanering. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 inzetbaar.

T: 085 060 8857 E: info@nattekater.nl