Welke schimmelsoorten komen vaak voor in huis?
Natte Kater | 10+ Jaar Ervaring | 085 060 8857
Schimmelgroei in woningen is zeer veelvoorkomend, en er zijn dan ook vele verschillende soorten huishoudelijke schimmel. Schimmelgroei is meestal een vochtprobleem. Als er zicht te veel vocht in een ruimte bevindt, is de kans groot dat schimmel zal verschijnen.
Van kartonnen dozen tot kasten, schimmel kan op bijna ieder oppervlak binnenshuis leven. Schimmel heeft maar een minimale hoeveelheid water nodig om te gedijen. In dit blog-artikel bespreken we de meest voorkomende schimmelsoorten binnenshuis, evenals de oorzaken voor schimmelgroei en hoe je van schimmel af kunt komen.
Meest voorkomende schimmelsoorten in huis
Hoewel er meer dan 100.000 schimmelsoorten bestaan, beperkt schimmelgroei zich binnenshuis vaak tot een van de volgende soorten:
Absidia – Absidia groeit vaak op tapijten, matrassen en potgrond van planten. Het kan een risico op infectie met zich meebrengen, vooral voor mensen met een verzwakt immuunsysteem of intraveneuze drugsgebruikers (i.e. het spuiten van drugs).
Acremonium – Acremonium groeit vaak op glasvezelisolatie, vensterbanken, tapijten, matrassen, gipsplaten en behang. De gezondheidsrisico’s zijn over het algemeen laag. In zeldzamen gevallen kunnen er pulmonale infecties en schimmelinfecties van nagels of hoornvliezen ontstaan.
Alternaria – Alternaria groeit op tapijten, stof, raamkozijnen en in douches. Afhankelijk van het individu kunnen er milde tot ernstige allergische reacties ontstaan.
Aspergillus – Aspergillus komt veel voor in warmere klimaten met vochtige omstandigheden en een hoge luchtvochtigheid. Het kan ernstige allergische symptomen of zelfs ziekten veroorzaken bij zowel mensen als dieren.
Aureobasidium – Aureobasidium komt vaak voor op natte muren, behang, raamkozijnen en in stof van tapijten en matrassen. Vanwege het vermogen om infecties aan nagels, huid en ogen te veroorzaken is het aan te raden aureobasidium nooit met de blote huid aan te raken.
Wat veroorzaakt schimmelgroei binnenshuis?
Alle schimmels hebben voedsel en water nodig om te gedijen. Schimmelsporen dringen een woning binnen via de lucht en beginnen te groeien zodra zij een aanhoudende waterbron vinden. Een enkele spore kan voldoende zijn om een schimmelkolonie te vormen die zich door de gehele woning verspreidt.
Schimmel in binnen omgevingen wordt meestal veroorzaakt door onopgemerkte lekkages, dak lekkages, overmatige vochtvorming, continue hoge luchtvochtigheid, en condensatie.
Zolang er niks aan het vochtprobleem gedaan wordt zal de schimmel blijven groeien. Zelfs als het gebied grondig wordt schoongemaakt kan de schimmel binnen enkele dagen of weken weer terugkeren. De enige manier om de situatie permanent op te lossen is door het vochtprobleem aan te pakken, en daarna de schimmel.
Hoe kan ik bepalen met welk schimmeltype ik te maken heb?
Schimmels veroorzaken vergelijkbare symptomen en zien er allemaal bijna identiek uit. Een schimmeltest is de enige manier om het exacte type schimmel te bepalen. Het weten welk type schimmel je mee te maken hebt, verandert echter niks aan het verwijderingsproces. Wij adviseren dan ook zelden om een schimmeltest uit te laten voeren. In het verleden hebben wij hier een zeer uitgebreid artikel over geschreven.
Kan ik aan de kleur zien welk soort schimmel het is?
Schimmel is niet te onderscheiden op basis van kleur. In de volksmond wordt er vaak gesproken over zwarte, groene, witte schimmel enzovoorts. Echter is het zo goed als onmogelijk om het type schimmel te identificeren door enkel naar de kleur te kijken.
Bovendien geeft de kleur van de schimmel niet aan of deze schadelijk is voor de gezondheid. Sommige schimmels hebben een hogere kans om in een enkele kleur te verschijnen of een specifieke kleurfamilie, zoals variaties van zwart, groen, of bruin. Het type schimmel uitsluitend op kleur identificeren is echter onmogelijk.
De meeste schimmelsoorten verschijnen in veel verschillende kleuren, variërend van wit tot zwart. Enkele van de meest voorkomende schimmelkleuren zijn zwart, groen, grijs, blauw, bruin, rood, oranje, roze en wit.
Is schimmel giftig?
Bepaalde typen schimmels produceren mycotoxinen gedurende verschillende momenten in hun levenscyclus. Deze zogenaamde giftige schimmels wekken vaak angst en paniek op. Giftige zwarte schimmel, of gewoon zwarte schimmel, is de bekendste van deze schimmels. Er wordt nog steeds wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de gevaren van mycotoxinen, het is daarom moeilijk om te zeggen hoe gevaarlijk deze zijn.
Verschillende mycotoxinen, zoals aflatoxine, citrinine, fumonisinen en ochratoxine, staan bekend om hun invloed op mensen en huisdieren. De symptomen van blootstelling aan mycotoxinen variëren afhankelijk van de specifieke mycotoxinen waar iemand aan wordt blootgesteld. Ook factoren zoals leeftijd, gezondheid, geslacht en duur van blootstelling beïnvloeden de ernst van de symptomen. Andere factoren zoals dieet, vitaminegebrek, alcoholmisbruik, infecties en ziekten kunnen de effecten van blootstelling aan mycotoxinen versterken.
Hoewel dit misschien eng klinkt, is schimmel bij verre na niet zo giftig als bijvoorbeeld blootstelling aan straling of pesticiden. Artsen begrijpen nog niet volledig wat de gezondheidsrisico’s zijn van mycotoxinen. Als je schimmel in huis hebt moeten er stappen ondernomen worden om de schimmel te doden en te voorkomen dat het terugkomt. Echter moet er niet gedacht worden dat schimmel direct tot ziekte of een plotselinge dood lijdt.
Hoe beschadigt schimmel eigendommen?
Schimmelsporen zijn overal aanwezig, maar beginnen pas te ontkiemen bij de aanwezigheid van vocht en op cellulose gebaseerde materialen. Of het nu een stapel vochtige bladeren in een bos is of een stuk nat gipsplaat in de kelder, schimmel zal op de materialen landen en beginnen de voorwerpen af te breken. Bladeren zijn aanzienlijk minder complex dan gipsplaat, maar uiteindelijk eindig je met het zelfde: complete afbraak.
Als schimmel wordt genegeerd zal dit ervoor zorgen dat het materiaal volledig afgebroken wordt. Dit afbraakproces laat een stoffig, vuilachtig materiaal achter. In de natuur mengt het mineraalrijke materiaal zich met aarde en helpt zo bij de groei van nieuwe planten.
In een woning of bedrijf zal het langzaam muren, tapijten of plafonds consumeren, en allerlei troep achterlaten. Daarom is het belangrijk om de bron van het vochtprobleem te verhelpen en de schimmel zo snel mogelijk te verwijderen.
Laat ons helpen
Schimmel in je woning of bedrijf? Bel dan Natte Kater. Wij zijn 24/7 inzetbaar en voeren werkzaamheden uit voor families, als woningbouwvereniging en andere partijen. Wij staan klaar om te helpen, wacht dus geen moment langer. Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier, of mail / bel ons direct via info@nattekater.nl of 085 060 8857.
(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)
Over Natte Kater
Natte Kater is onderdeel van Frisse Kater BV, opgericht in september 2014, gevestigd te Amsterdam. Doordat wij na verloop van tijd bij Frisse Kater BV veel calamiteitenreinigingsopdrachten binnenkregen gerelateerd aan water en stormschade hebben wij besloten ons hier verder in te specialiseren met als gevolg de geboorte van Natte Kater. Natte Kater is dé specialist op het gebied van calamiteitenreiniging bij waterschade, ontvochtigen / drogen van ruimtes, en schimmelsanering. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 inzetbaar.