Wat veroorzaakt schimmelgroei?

Natte Kater | 10+ Jaar Ervaring | 085 060 8857

Schimmelsporen zijn als kleine zaadjes die door de lucht zweven totdat zij ergens landen. Denk aan het planten van zaden in de grond. Als de omstandigheden gunstig zijn, met voldoende vocht en voedingstoffen, zullen de zaden ontkiemen en groeien. Schimmel werkt op dezelfde manier. Als de plek waar de sporen landen gunstig genoeg is, kan schimmel begin te groeien, zich verspreiden en meer schimmelsporen produceren. Hoe langer de schimmel ongerust zijn gang kan gaan, hoe erger het probleem zal worden.

Schimmel in woning
Schimmelgroei in woonkamer.

Hoe groeit schimmel?

Schimmelsporen zijn altijd in de lucht aanwezig, maar ze kunnen niet groeien zonder de juiste omstandigheden. Schimmel heeft vier dingen nodig om te groeien: zuurstof, warmte, vocht en een voedselbron.

Zuurstof is benodigd voor de schimmelsporen om te ontkiemen en te beginnen met groeien. Zodra ze zijn begonnen met groeien, produceert schimmel enzymen die helpen organische materialen af te breken, deze worden door de schimmel als voedselbron gebruikt. Schimmel heeft ook warmte nodig om te groeien, daarom zie je schimmel vaak groeien op vochtige, warme plaatsen zoals badkamers of kelders. Ten slotte heeft schimmel vocht nodig om te groeien. Dit kan een hoge luchtvochtigheid zijn, een lekkage, stilstaande water enzovoorts.

De juiste omstandigheden voor schimmelgroei

Schimmel heeft drie dingen nodig om te groeien:

Juiste temperatuur: Schimmel groeit goed bij temperaturen tussen de 4 en 40 graden Celsius. Binnentemperaturen vallen binnen dit bereik. Het aanpassen van de binnentemperatuur is echter geen remedie om schimmelgroei te voorkomen of te elimineren.

Voeding: Schimmel gedijt op allerlei natuurlijke materialen. De meeste bouwmaterialen bevatten voedingstoffen die schimmel kunnen ondersteunen. Of het nu hout, gipsplaat of de kussens van een bankstel zijn.

Water: Het meest cruciale element. Voeg water toe aan een ruimte, en er zal binnen no-time schimmelgroei ontstaan. Water kan in bouwmaterialen doordringen, condensatie op ramen zijn, of gewoonweg een hoog luchtvochtigheidsniveau binnenshuis. Bij een relatieve luchtvochtigheid van meer dan 60% kan schimmel beginnen te groeien.

Extreme schimmelgroei.

Wat kan schimmel aantasten?

Schimmel kan op veel soorten oppervlakken groeien, waaronder hout, papier, tapijt, voedsel en isolatie. Schimmelsporen zijn aanwezig in de lucht en kunnen op ieder oppervlak landen. Wanneer schimmelsporen landen op een nat of vochtig oppervlakken, kunnen ze beginnen te groeien en kan het object zichtbaar beschimmeld raken.

Schimmel is extreem destructief. Schimmel op voedsel zorgt voor bederfing. Schimmel op isolatie zorgt voor verslechtering en afbraak. Schimmel op hout zorgt voor verrotting. Schimmel op tapijt zorgt voor vlekken en geuroverlast. Schimmel op papier kan boeken bijv. volledig ruineren.

Simpel gezegd kan schimmel groeien op elk oppervlak dat nat of vochtig is. Wanneer schimmelsporen op een oppervlak landen, zullen zij blijven groeien totdat het vochtprobleem wordt verholpen.

Tijd

Een ander belangrijk aspect van schimmelgroei is tijd. Stel dat er een lek in de muur is ontstaan waardoor de muur nat is. Zolang het probleem binnen 24 tot 48 uur wordt verholpen, en de materialen goed worden gedroogd is de kans om schimmelgroei te voorkomen groot. Het kan ook zo zijn dat de luchtvochtigheid binnenshuis tijdelijk toeneemt zonder dat dit direct een risico op schimmelgroei creëert. Dit gebeurt bijv. na het douchen of koken. Daarom is een goede afzuiging binnenshuis belangrijk om het overtollige vocht af te voeren.

Hoe schadelijks is schimmel voor de gezondheid?

Schimmel kan diverse gezondheidsproblemen veroorzaken, waaronder allergieën en luchtweginfecties. Sommige personen zijn gevoeliger voor schimmel dan anderen. Schimmelsporen kunnen de neus, ogen, keel en longen irriteren. Ze kunnen ook kortademigheid, piepende ademhaling, hoesten en druk op de borst veroorzaken. Mensen met schimmel allergieën kunnen ernstige reacties ervaren. Schimmel kan ook astma-aanvallen veroorzaken bij mensen met een verhoogde gevoeligheid. Blootstelling aan schimmel kan de huid irriteren. Bij mensen met chronische longziektes zoals COPD kan schimmel ernstige longinfecties veroorzaken.

Schimmel is ook gekoppeld aan bepaalde neurologische aandoeningen, zoals geheugenverlies en depressie. Schimmel kan ook je immuunsysteem verzwakken. Als je allergisch of gevoelig bent voor schimmel, is het belangrijk om blootstelling aan schimmelsporen te vermijden.

Laat ons u helpen

Schimmel- of vochtprobleem in je woning of bedrijf? Bel dan de Natte Kater. Wij zijn 24/7 inzetbaar en voeren werkzaamheden uit voor families, als woningbouwvereniging en andere partijen. Wij staan klaar om te helpen, wacht dus geen moment langer. Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier, of mail / bel ons direct via info@nattekater.nl of 085 060 8857.

(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)

Over Natte Kater

Natte Kater is onderdeel van Frisse Kater BV, opgericht in september 2014, gevestigd te Amsterdam. Doordat wij na verloop van tijd bij Frisse Kater BV veel calamiteitenreinigingsopdrachten binnenkregen gerelateerd aan water en stormschade hebben wij besloten ons hier verder in te specialiseren met als gevolg de geboorte van Natte Kater. Natte Kater is dé specialist op het gebied van calamiteitenreiniging bij waterschade, ontvochtigen / drogen van ruimtes, en schimmelsanering. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 inzetbaar.

T: 085 060 8857 E: info@nattekater.nl