Wat is schimmel?

Natte Kater | 10+ Jaar Ervaring | 085 060 8857

In essentie is schimmel een soort fungi die bestaat in de vorm van meercellige filamenten. Deze filamenten worden hyfe (schimmeldraad) genoemd. Dit staat in contrast met andere soorten schimmels die bekend staan als gisten. Dit is echter een zeer simpele omschrijving op de vraag ‘wat is schimmel?’, in dit artikel zullen wij dieper ingaan op wat schimmel nou precies is.

Schimmel is geen plant noch een dier. Schimmel behoort tot zijn eigen koninkrijk en kan niet als dier of plant worden geclassificeerd. Schimmel behoort tot het ‘schimmelrijk’. De bekendste leden van het schimmelrijk zijn: schimmels, gisten, meeldauw en paddenstoelen.

Schimmelgroei in badkamer.
Schimmelgroei op betonvloer.

Schimmel en biologische afbraak

Een van de belangrijkste kenmerken van schimmel is dat het zorgt voor de afbraak van biologische materie. Dit betekent dat schimmels natuurlijke materialen afbreken.

De afbraak is enerzijds positief omdat wij hierdoor bijvoorbeeld in staat zijn bepaalde kazen te produceren. Anderzijds is het negatief omdat de afbrekende eigenschappen van schimmel ook schade kunnen veroorzaken aan onze eigendommen.

Schimmelsporen zijn overal

Schimmelsporen zijn overal te vinden. Letterlijk. Echter, om de schimmelsporen te activeren en ze te laten groeien, moet er een vochtbron aanwezig zijn. Schimmelsporen kunnen zich niet ontwikkelen tot schimmel bij de afwezigheid van water.

Schimmel en je gezondheid

Blootstelling aan schimmels kan verschillende gezondheidseffecten veroorzaken. Belangrijk hierbij is het woord ‘kan’. Sommige personen zijn gevoeliger voor schimmel dan anderen. Personen die gevoelig zijn kunnen een aantal klachten ervaren bij blootstelling zoals: verstopte neus, keelirritatie, hoesten, piepende ademhaling, oogirritatie en huidirritatie.

Belangrijke kanttekening hierbij is dat de gevaren van schimmels niet onderschat moeten worden. Het feit dat je niet direct klachten ervaart omdat je niet gevoelig bent voor schimmelgroei, betekent niet dat dit altijd zo zal blijven. Bij een verhoogde blootstelling zullen ook personen die niet gevoelig zijn (ernstige) gezondheidsklachten ontwikkelen.

Sommige mensen zijn niet alleen gevoelig voor schimmel, maar ook allergisch. Wanneer zij aan schimmels worden blootgesteld, kunnen zij dezelfde reacties ervaren zoals zojuist benoemd maar dan in een ernstigere vorm.

Personen met bijvoorbeeld een chronische longaandoening wordt geadviseerd blootstelling aan elke vorm van schimmel te vermijden. Dit geldt ook voor mensen die zijn gediagnosticeerd met obstructieve longziekten zoals astma of COPD. Voor deze personen geldt dat blootstelling aan schimmel kan leiden tot ernstige longinfecties.

Extreme schimmelgroei.

Schimmel in huis

Zoals eerder vermeld zijn schimmelsporen overal. Ze kunnen gemakkelijk je huis binnendringen via: open deuren en ramen, ventilatiesystemen, schoorstenen, kleding en huisdieren.

Schimmel aan de anabolen

Schimmel heeft vocht nodig om te kunnen groeien. Er zijn ook bepaalde materialen waarop schimmel krachtiger kan ontwikkelen. Deze functioneren als een soort van anabolen voor schimmels. Denk hierbij aan materialen en oppervlakken zoals papieren voorwerpen, karton, plafondtegels, hout, stof, verf, behang, isolatie, gipsplaat, tapijt, bekledingsstof en meer.

Wanneer schimmel op deze soort oppervlakken groeit, kan het na verloop van tijd serieuze schade veroorzaken of ertoe leiden dat de materialen compleet vernietigen.

Schimmel identificeren in huis

Het is niet altijd even gemakkelijk om schimmelgroei in huis te identificeren. Een tijd geleden waren wij aan het werk in een woning waarbij de kinderen van de opdrachtgever enorm veel gezondheidsproblemen hadden zoals haaruitval, allergieën, problemen met ademhalen enzovoorts. Ze waren bij allerlei artsen geweest maar niemand kon de oorzaak voor de klachten bepalen.

In de slaapkamer van de kinderen was een typische schimmellucht aanwezig. Maar, er was nergens schimmelgroei te zien. Na een korte inspectie was ons vermoeden dat er een onopgemerkte lekkage in de woning aanwezig was. Wij trokken een stuk van de laminaatvloer eruit en ontdekten dat bijna de gehele betonvloer in de slaapkamer van de kinderen bedekt zat onder een laag zwarte schimmel.

Zij hadden jarenlang de schimmelsporen ingeademd en hierdoor ernstige gezondheidsklachten ontwikkeld.

Een andere soortgelijke situatie kwamen we tegen in een kantoorpand dat lang leeg had gestaan. De nieuwe huurders bleven maar klagen over hoofdpijn, kortademigheid, irritatie van de luchtwegen enzovoorts. Ook hier zagen de ruimtes er prima uit, ze begrepen dan ook niet waar het probleem vandaan kwam.

Na een kort onderzoek was ons vermoeden dat er een probleem onder de vloer aanwezig was. Wat bleek, de laminaatvloer was gelegd op een oude tapijtvloer. Toen we het laminaat verwijderden zagen we dat de tapijtvloer eronder compleet beschimmeld was geraakt.

De beste manier om de aanwezigheid van schimmel in je woning of bedrijfspand te bepalen is door de diensten van een professional in te schakelen. Zij hebben de benodigde ervaring om te bepalen waar een mogelijk probleem kan bestaan, en hoe dit het beste afgehandeld kan worden.

Specialistische hulp nodig?

Schimmel- of vochtprobleem in je woning of bedrijf? Bel dan de Natte Kater. Wij zijn 24/7 inzetbaar en voeren werkzaamheden uit voor families, als woningbouwvereniging en andere partijen. Wij staan klaar om te helpen, wacht dus geen moment langer. Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier, of mail / bel ons direct via info@nattekater.nl of 085 060 8857.

(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)

Over Natte Kater

Natte Kater is onderdeel van Frisse Kater BV, opgericht in september 2014, gevestigd te Amsterdam. Doordat wij na verloop van tijd bij Frisse Kater BV veel calamiteitenreinigingsopdrachten binnenkregen gerelateerd aan water en stormschade hebben wij besloten ons hier verder in te specialiseren met als gevolg de geboorte van Natte Kater. Natte Kater is dé specialist op het gebied van calamiteitenreiniging bij waterschade, ontvochtigen / drogen van ruimtes, en schimmelsanering. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 inzetbaar.

T: 085 060 8857 E: info@nattekater.nl