Wat is schimmel? Begrip is de basis voor preventie

Natte Kater | 10+ Jaar Ervaring | 085 060 8857

Schimmel is noch een plant noch dier. Schimmel is een fungi met zijn eigen unieke levensstijl. Het begint als een micro-organisme genaamd ‘schimmelspore’. Niet alle fungi zijn echter ongewenst. Sommige hebben bijvoorbeeld een belangrijke rol tijdens het afbraak- en ontbindingsproces in de natuur. Antibiotica zoals penicilline zijn fungi; hun ontwikkeling is een zegen voor de mensheid. Zelfs in ons voedsel verwelkomen we de kenmerkende smaak van gist-fungi tijdens het brouwen of bakken. Schimmel daarentegen is ongewenst; het vormt een gevaar voor het gebouw zelf en de mensen die er gebruik van maken.

schimmel
Schimmelgroei na langdurige vochtproblematiek.

Schimmelsporen zijn overal

Schimmel begint met sporen. Sporen bestaan al eeuwen; wij zijn altijd omringd door sporen. Dit is waarom schimmel zich overal kan ontwikkelen onder de juiste omstandigheden, zelfs als niemand de schimmelsporen heeft ‘verspreid’.

Schimmel groeit doordat ergens een kleine, inactieve spore jarenlang aan het wachten is op de juiste omstandigheden. Als de juiste omstandigheden zich voordoen, zal de spore zich ontwikkelen tot een nieuw organisme.

Het nieuwe organisme ontwikkelt zich tot schimmel door in en onder het oppervlak tot de substraat door te dringen op zoek naar voedsel. Hierbij laat het een steeds verder uitbreidend web langs het oppervlak groeien zolang de omstandigheden gunstig zijn. Vanuit dit web groeien kleine uitbreidingen verticaal omhoog. De uiteinden zwellen op waarna nieuwe sporen worden geproduceerd. Wanneer de sporen klaar zijn worden zij met miljoenen in de lucht gelanceerd en verder verspreid. De subtielste luchtstroom kan de sporen in korte tijd al verre afstanden doen afreizen, waar ze, als de omstandigheden het toelaten, een nieuwe schimmelkolonie zullen starten.

Vier ingrediënten

Om schimmelgroei mogelijk te maken moeten er vier ingrediënten aanwezig zijn: voeding, water, zuurstof en een gematigde temperatuur.

In tegenstelling tot groene planten is de voedselbron voor schimmel koolstof, afkomstig van het materiaal waarop de schimmel leeft. Terwijl schimmel koolstof extraheert, vernietigt het koolstof houdende stoffen: organisch materiaal zoals hout, houtproducten en kunststoffen gemaakt van aardolieproducten, verf, enz., evenals bouwmaterialen zoals beton en gipsplaat. Schimmelbesmettingen kunnen catastrofale gevolgen hebben voor het verzwakken of vernietigen van structurele elementen in gebouwen.

De vernietiging van materialen is niet het enige probleem. Tijdens het verteren van zijn voedsel geeft schimmel giftige stoffen vrij in de lucht. Dit kan een gezondheidsrisico vormen voor mensen.

Eén schimmelkolonie kan talloze sporen produceren die in de lucht terechtkomen en worden ingeademd door mensen die in het met schimmel geïnfecteerde gebied verblijven. Schimmel kan een gezondheidsrisico vormen. Bovendien is de geur afschuwelijk.

Extreme schimmelgroei in badkamer.

Vocht

Om voedsel op te kunnen nemen en te groeien, heeft schimmel een bepaalde vochtigheid nodig in de materialen die het graag consumeert. Niet te veel en niet te weinig. Schimmel zal niet groeien op een ondergrond die is ondergedompeld in water; noch kan schimmel groeien op droge materialen. Ook kan schimmel niet groeien bij zeer hoge of zeer lage temperaturen.

Sporen zijn overal, klaar om zich te ontwikkelen tot schimmel. Schimmel heeft echter voeding nodig om te groeien, deze voeding kan het vinden in zo goed als alle bouwmaterialen. Verder moet er voldoende vocht aanwezig zijn, niet te veel en niet te weinig. En, moeten de temperaturen aangenaam genoeg zijn. De factoren die schimmel nodig heeft om te kunnen groeien zijn altijd aanwezig, behalve vocht. Dit is het enige wat wij zelf kunnen controleren.

Onder normale omstandigheden hebben gebouwen een normale relatieve luchtvochtigheid. Schimmel kan zich niet ontwikkelen omdat het gebouw droog is. Echter, als een leiding knapt, een dak lekkage optreedt of een overstroming plaatsvindt kan dit allemaal veranderen. De eerste 24 tot 48 uur zijn cruciaal. Wacht te lang, en het vochtprobleem zal ervoor zorgen dat schimmel gaat groeien.

Laat ons helpen

Last van condensatie, vocht of schimmel in je woning of bedrijf? Bel dan Natte Kater. Wij zijn 24/7 inzetbaar en voeren werkzaamheden uit voor families, als woningbouwvereniging en andere partijen. Wij staan klaar om te helpen, wacht dus geen moment langer. Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier, of mail / bel ons direct via info@nattekater.nl of 085 060 8857.

(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)

Over Natte Kater

Natte Kater is onderdeel van Frisse Kater BV, opgericht in september 2014, gevestigd te Amsterdam. Doordat wij na verloop van tijd bij Frisse Kater BV veel calamiteitenreinigingsopdrachten binnenkregen gerelateerd aan water en stormschade hebben wij besloten ons hier verder in te specialiseren met als gevolg de geboorte van Natte Kater. Natte Kater is dé specialist op het gebied van calamiteitenreiniging bij waterschade, ontvochtigen / drogen van ruimtes, en schimmelsanering. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 inzetbaar.

T: 085 060 8857 E: info@nattekater.nl