Wat heeft schimmel nodig om te kunnen groeien?

Natte Kater | 10+ Jaar Ervaring | 085 060 8857

Schimmel is een type fungi die groeit in wat biologisch wordt geclassificeerd als multicellulaire filamenten. Deze filamenten worden ‘hyfen’ genoemd. Schimmel onderscheidt zich van eencellige fungi, deze worden als gisten geclassificeerd.

Schimmel heeft enkele vereisten om te kunnen groeien. In zeer eenvoudige taal heeft schimmel voedsel en water nodig om te bestaan en groeien. Hierin verschilt schimmel niet veel van andere biologische organismen.

Het begrijpen van hoe schimmel vocht en geschikt voedsel kan verkrijgen is belangrijk voor het voorkomen, controleren en elimineren van schimmelgroei in je woning, bedrijf of andere locatie.

Schimmelsanering
Schimmelgroei in leegstaand bedrijfspand.

Oorsprong van schimmel in woningen en bedrijven

Schimmel groeit uit sporen. Deze schimmelsporen zijn vrijwel overal te vinden. Schimmelsporen zijn bijvoorbeeld in overvloed aanwezig buitenshuis. Als gevolg daarvan kunnen schimmelsporen gemakkelijk een woning of bedrijf betreden. Ze waaien letterlijk binnen via open deuren of ramen, maar worden vaak ook meegedragen op kleding of de vacht van een huisdier enzovoorts.

Zolang schimmelsporen in een droge toestand blijven ontkiemen zij niet. Het probleem is echter dat er maar een minuscule hoeveelheid vocht benodigd is voor schimmelsporen om te ontkiemen.

Favoriete plekken voor schimmelgroei

Hoewel schimmelsporen technisch gezien haast overal kunnen ontkiemen, zijn er enkele ‘favoriete’ plekken waar schimmel vaker ontkiemt en groeit. De meeste mensen zullen wel bekend zijn met deze plekken zoals rondom vensterbanken, tegels en voegen in de badkamer of keuken, badkamerplafonds, keldermuren, achter kasten enzovoorts.

Vocht en schimmel

Vocht is noodzakelijk voor schimmel om te kunnen ontkiemen. Maar het is ook essentieel voor de schimmel om te kunnen overleven en gedijen. Slechts een minimale hoeveelheid vocht is voldoende voor schimmels om te ontkiemen, groeien en binnen 24 uur nieuwe sporen te produceren. Soms vindt dit proces in zelfs een korter tijdsspan plaats.

Wanneer je aan vocht denkt wordt al snel gedacht aan een plas met water of duidelijke condensvorming op de ramen. Maar ‘vocht’ houdt ook in een verhoogde luchtvochtigheid. Als de relatieve luchtvochtigheid langere tijd boven de 60 procent is, kunnen schimmelsporen ontkiemen en kan schimmel groeien.

Extreme schimmelgroei.

Voeding en schimmel

Naast vocht moet schimmel voedingsstoffen hebben om te kunnen groeien. De realiteit is dat schimmel kan groeien op vrijwel elk type organische stof. Woningen en bedrijven zitten vol met organische materialen die geschikt zijn als ‘schimmelvoedsel’. Deze omvatten o.a.: hout, stof, papier, plantaardig materiaal, grond.

Schimmel heeft niet veel voedingsstoffen nodig om te overleven. Daarom kan schimmel ook groeien op anorganische materialen in gebouwen. Dit gebeurt omdat deze materialen grond, stof en andere materialen kunnen bevatten die op zijn minst enige vorm van organische materie bevat. Voorbeelden van anorganische voorwerpen in een woning, bedrijf of andere locatie waar schimmelgroei vaak voorkomt zijn onder andere: glas, beton, metaal, steen, plastic, baksteen.

Temperatuur en schimmel

Schimmel groeit en gedijt in een bijzonder breed temperatuurbereik. Schimmel kan ontkiemen en groeien op locaties waar de temperatuur tussen de 4 en 38 graden Celsius ligt. Vanwege dit brede bereik is de temperatuur van een woon- of commercieel pand per definitie ideaal voor schimmel. Er zijn zelfs schimmelsoorten gevonden die gedijen in hete omgevingen met temperaturen van boven de 49 graden Celsius.

Laat ons u helpen

Schimmel- of vochtprobleem in je woning of bedrijf? Bel dan de Natte Kater. Wij zijn 24/7 inzetbaar en voeren werkzaamheden uit voor families, als woningbouwvereniging en andere partijen. Wij staan klaar om te helpen, wacht dus geen moment langer. Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier, of mail / bel ons direct via info@nattekater.nl of 085 060 8857.

(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)

Over Natte Kater

Natte Kater is onderdeel van Frisse Kater BV, opgericht in september 2014, gevestigd te Amsterdam. Doordat wij na verloop van tijd bij Frisse Kater BV veel calamiteitenreinigingsopdrachten binnenkregen gerelateerd aan water en stormschade hebben wij besloten ons hier verder in te specialiseren met als gevolg de geboorte van Natte Kater. Natte Kater is dé specialist op het gebied van calamiteitenreiniging bij waterschade, ontvochtigen / drogen van ruimtes, en schimmelsanering. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 inzetbaar.

T: 085 060 8857 E: info@nattekater.nl