Waarom heb ik last van schimmel in huis?

Natte Kater | 10+ Jaar Ervaring | 085 060 8857

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is schimmelgroei niet altijd een probleem van ‘vervuilde’ woningen. Veel mensen boenen en schrobben hun woning op wekelijkse basis, maar hebben toch te kampen met schimmelgroei. Waarom is dat? En waar komt de schimmelgroei vandaan?

Wanneer het op schimmelgroei aankomt zijn er over het algemeen genomen zes factoren waar rekening mee gehouden moet worden:

Algemene hygiëne binnenshuis
Schimmelsporen zijn overal
Vochtproblematiek
Schimmelinspectie
Schimmelgroei verwijderen
Waterschade

Schimmelgroei in badkamer.
Schimmelgroei in badkamer.

Schimmelgroei en algemene hygiëne

Hoewel de meeste vervuilde woningen ook met schimmelproblematiek kampen, kan er niet gezegd worden dat vuil en schimmelgroei altijd hand-in-hand gaan. Er zijn zat woningen die goed schoongehouden worden, maar toch kampen met schimmelgroei.

Ja, schimmel zal eerder groeien in een vervuilde woning. Maar, schimmelgroei en woningvervuiling zijn twee verschillende kwesties en moeten daarom ook los van elkaar gezien worden.

Schimmelsporen zijn overal

Schimmelsporen zijn onderdeel van onze natuurlijke omgeving. Schimmels spelen een rol in het afbreken van dode organische materie zoals bladeren die van de boom vallen. Schimmels hebben daarmee een belangrijke taak in de natuur.

Er zijn allerlei soorten schimmelsporen en schimmels. Allen zijn in staat om te ontkiemen en groeien. Schimmels hebben hier niet veel voor nodig, een ruimte die niet al te koud is en een klein beetje vocht is al voldoende. Het maakt ook niet uit welke type schimmel de ruimte betreed, schimmelsporen zijn in staat overal te groeien.

Sommige typen schimmels zijn gevaarlijker voor onze gezondheid dan anderen. Dat gezegd hebbende moet schimmelgroei nooit overschat worden. Iedere schimmel kan in principe schade veroorzaken.

Vochtproblematiek

Om schimmelgroei te voorkomen moet je vochtproblematiek altijd een stap voor zijn. Schimmelsporen hebben niet meer dan een klein beetje vocht nodig om te ontkiemen. Tevens is er maar een minuscule hoeveelheid vocht benodigd om schimmels in leven te houden, en in staat te stellen om te groeien en gedijen.

Simpel gezegd: wil je schimmelgroei voorkomen, pak dan het vochtprobleem aan dat schimmels in staat stelt om te kunnen groeien.

Extreme schimmelgroei.

Schimmelinspectie

Het is belangrijk om met regelmaat ruimtes te inspecteren op schimmelgroei. Tijdens de inspectie moet er niet enkel gelet worden op actieve schimmelgroei, maar ook op mogelijke problemen die tot schimmelgroei kunnen leiden zoals: lekkende leidingen, kranen, badkuipen, wasbakken enzovoorts.

Verwijder schimmel direct

Er kan niet laks omgegaan worden met schimmelgroei. Ook bij kleine hoeveelheden moet dit niet genegeerd worden. Ten eerste is het zo dat als je schimmelgroei negeert, het in rap tempo kan vermenigvuldigen. Wat klein begon kan gigantisch worden.

Ten tweede kan zelfs een kleine hoeveelheid schimmelgroei in staat zijn om een aanzienlijke hoeveelheid sporen te produceren en verspreiden. Dit kan ervoor zorgen dat binnen korte tijd overal in de woning schimmelgroei zal ontstaan.

Waterschade

Bij waterschade moet er direct actie ondernomen worden. Oppervlakken en voorwerpen die nat zijn geworden moeten binnen 24 tot 48 uur worden gereinigd en gedroogd. Wacht hier te lang mee en je zult zien dat er overal schimmelgroei ontstaat.

Bij waterschade is ons advies om professionele hulp in te schakelen. Professionals kunnen bepalen welke oppervlakken en voorwerpen te redden zijn, en welke beter kunnen worden verwijderd en weggegooid.

Specialistische hulp nodig?

Schimmel- of vochtprobleem in je woning of bedrijf? Bel dan de Natte Kater. Wij zijn 24/7 inzetbaar en voeren werkzaamheden uit voor families, als woningbouwvereniging en andere partijen. Wij staan klaar om te helpen, wacht dus geen moment langer. Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier, of mail / bel ons direct via info@nattekater.nl of 085 060 8857.

(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)

Over Natte Kater

Natte Kater is onderdeel van Frisse Kater BV, opgericht in september 2014, gevestigd te Amsterdam. Doordat wij na verloop van tijd bij Frisse Kater BV veel calamiteitenreinigingsopdrachten binnenkregen gerelateerd aan water en stormschade hebben wij besloten ons hier verder in te specialiseren met als gevolg de geboorte van Natte Kater. Natte Kater is dé specialist op het gebied van calamiteitenreiniging bij waterschade, ontvochtigen / drogen van ruimtes, en schimmelsanering. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 inzetbaar.

T: 085 060 8857 E: info@nattekater.nl