Vochtproblemen in huis

Natte Kater | 10+ Jaar Ervaring | 085 060 8857

Vocht in huis wordt geproduceerd door ademhaling, lichaamswarmte en allerlei normale, dagelijkse activiteiten zoals koken, baden en wassen. De gemiddelde persoon brengt ongeveer vier liter water per dag in de lucht. Wanneer dit vocht niet kan ontsnappen omdat er niet voldoende wordt geventileerd, zal het vocht zich opbouwen en uiteindelijk tot schimmelgroei leiden.

Schimmel door koudebrug
Schimmelgroei op muren en plafond.

Waar komt het vocht vandaan?

Bij vochtproblemen in huis is de eerste stap altijd om te achterhalen waar het vochtprobleem vandaan komt. Vocht kan bijvoorbeeld via muren of plafonds een woning betreden. Oorzaken hiervoor kunnen zijn: defecte daken, dakgoten en metselwerk, en lekkages vanuit bovenliggende woningen. Dergelijke schades zijn vaak gemakkelijk op te merken door duidelijke tekenen op binnen- of buitenmuren en plafonds.

Bij vochtproblematiek moet het vocht worden gedroogd d.m.v. verwarming en ventilatie. Soms kan dit proces enkele weken in beslag nemen of is er professionele hulp nodig. Professionals kunnen vochtmetingen uitvoeren en gespecialiseerde apparatuur installeren om het vocht snel te verwijderen.

Een andere veelvoorkomende oorzaak van vocht in huis is condensatie. De lucht om ons heen bevat kleine druppels vocht. Wanneer warme, vochtige lucht in aanraking komt met koude lucht of een koel oppervlak, worden de warme luchtdruppels zichtbaar. Een voorbeeld hiervan is het uitademen op een koude dag of de formatie van waterdamp op badkamerspiegels tijdens het douchen.  

Condensatie is gemakkelijker merkbaar op niet-absorberende oppervlakken zoals ramen, tegels, en spiegels. Het kan echter op ieder oppervlak verschijnen. Vaak wordt het pas opgemerkt wanneer schimmel of verrotting optreedt.

In Nederland is condensatie met name in probleem in woningen gedurende de winterperiode. Warme, vochtige lucht verplaatst zich dan vanuit leefruimtes naar de koudere delen van een woning.

Schimmel verwijderen.

Geef condensatie geen kans om te ontstaan

Condensatie wordt veroorzaakt door vocht binnenshuis. Je kunt het risico op condensatie verminderen door de hoeveelheid vocht die binnenshuis wordt geproduceerd te reduceren. Vocht kan o.a. worden gereduceerd door:

Gedurende het koken de afzuigventilator aan te zetten, of ramen te openen om overtollig vocht te laten ontsnappen. Het is verder aan te raden om de keukendeur gesloten te houden tijdens het koken zodat het vocht dat wordt gevormd niet door de rest van de woning kan verspreiden.

Het drogen van kleding veroorzaakt veel vocht in huis. Droog wasgoed indien mogelijk buiten. Als kleding toch binnenhuis gedroogd wordt, houd de kamer dan te allen tijde goed geventileerd. Of, probeer kleding in de badkamer te drogen met de deur dicht en het raam open of de badkamerventilator aan.

Wanneer wij gebruik maken van ruimtes creëert dit automatisch vocht in de lucht, houdt daarom altijd een klein raam open op een kierstand. Of, zet de ventilatieopeningen van de ramen open. Wanneer je gaat koken, afwassen, baden, kleding drogen enzovoorts is het goed om de ramen iets wijder open te zetten.

Controleer ook of alle afzuigventilators correct werken. De meeste ventilatoren hebben een sensor waardoor zij automatisch ingeschakeld worden bij een te hoge luchtvochtigheid. Laat defecte ventilatoren z.s.m. repareren.

Tot slot is het belangrijk om je woning altijd adequaat te verwarmen. De verwarming moet op minimaal 17 graden worden gezet. Als er niemand thuis is kan deze op 15 graden worden gezet. Dit zal ook helpen met het voorkomen van condensatie.

Laat ons helpen

Vochtproblematiek in je woning of bedrijf? Bel dan Natte Kater. Wij zijn 24/7 inzetbaar en voeren werkzaamheden uit voor families, als woningbouwvereniging en andere partijen. Wij staan klaar om te helpen, wacht dus geen moment langer. Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier, of mail / bel ons direct via info@nattekater.nl of 085 060 8857.

(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)

Over Natte Kater

Natte Kater is onderdeel van Frisse Kater BV, opgericht in september 2014, gevestigd te Amsterdam. Doordat wij na verloop van tijd bij Frisse Kater BV veel calamiteitenreinigingsopdrachten binnenkregen gerelateerd aan water en stormschade hebben wij besloten ons hier verder in te specialiseren met als gevolg de geboorte van Natte Kater. Natte Kater is dé specialist op het gebied van calamiteitenreiniging bij waterschade, ontvochtigen / drogen van ruimtes, en schimmelsanering. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 inzetbaar.

T: 085 060 8857 E: info@nattekater.nl