Vocht, schimmel en de longen

Natte Kater | 10+ Jaar Ervaring | 085 060 8857

Heb je continue last van hoesten, piepen en allergische symptomen? Het zou zomaar kunnen dat dit veroorzaakt wordt door schimmelgroei in huis of op het werk. Bij blootstelling aan schimmelsporen kan iedereen, zowel met of zonder allergieën, irritatie van de neus, keel en longen ervaren.

Het leven of werken in een vochtige binnen omgeving kan leiden tot diverse gezondheidsproblemen zoals astma en ademhalingsprobleem. In dit artikel zullen we bespreken wat de gezondheidseffecten zijn van schimmel op de longen, welke symptomen op gelet moet worden en hoe schimmelvorming kan worden voorkomen.

Schimmelsanering
Schimmelgroei in woonkamer.

Wat is schimmel?

Schimmel is een type fungus. Het gedijt in vochtige en slecht geventileerde ruimtes, en groeit graag in vochtige omgevingen met weinig of geen zonlicht. Wanneer blootgesteld aan vocht, worden huishoudelijke voorwerpen van hout, textiel of gips ideale plaatsen voor schimmelgroei.

Schimmel reproduceert zich door deeltjes (of sporen) in de lucht vrij te laten die gevaarlijk kunnen zijn bij inademing.

Schimmel en de longen

Het inademen van schimmelsporen kan leiden tot allergische reacties of infecties, vooral bij personen met een verzwakt immuunsysteem of ademhalingsziekten. Sommige schimmelsoorten kunnen zelfs de longen binnendringen en ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken.

Symptomen van schimmel in de longen

De meeste gezondheidsproblemen veroorzaakt door schimmel in de longen zijn gekoppeld aan de Aspergillus-stam van schimmel. Hoewel reacties op deze schimmelstam zeldzaam zijn, kunnen verschillende variaties van deze stam het lichaam op diverse manieren beïnvloeden.

Allergische bronchopulmonale aspergillose (ABPA) is een zeldzaam longprobleem dat wordt veroorzaakt door een ernstige allergische reactie op de Aspergillus-schimmel. In het geval van ABPA kan de schimmel symptomen veroorzaken die lijken op allergie: hoesten, piepen, kortademigheid, je niet lekker voelen.

In zeer zeldzame gevallen kunnen mensen met een verzwakt immuunsysteem een invasief type aspergillose ervaren. De schimmel kan dan een klomp in de longen vormen, een aandoening die aspergilloma wordt genoemd.

Aspergilloma ontstaat wanneer de schimmel zich ophoopt in een longholte die meestal is ontstaan door een eerdere aandoening zoals tuberculose, longkanker of cystische fibrose. Symptomen zijn onder andere: pijn op de borst, hoesten, bloed ophoesten, vermoeidheid, koorts, gewichtsverlies.

Extreme schimmelgroei.

Gezondheidseffecten van Schimmelinhalatie

Kleine hoeveelheden schimmelgroei zijn meestal onschadelijk. Als de schimmel echter begint te groeien en verspreiden kan het een probleem worden. Voor mensen met ademhalingsziekten of een verzwakt immuunsysteem kan het inademen van schimmel ademhalingsproblemen, allergische reacties of, in ernstigere gevallen, longinfecties veroorzaken.

De Aspergillus-stam, of Aspergillus fumigatus, is verantwoordelijk voor de meeste gezondheidsproblemen die verband houden met schimmel. Een onderzoek uit 2014 heeft gevonden dat bijna 2,5% van de mensen met astma een allergische reactie heeft op het type Aspergillus-schimmel.

Symptomen van Schimmelinhalatie

Wanneer schimmel zich voortplant, worden er kleine sporen vrijgegeven die door de lucht circuleren. Als mensen deze sporen inademen, kan dit gezondheidsproblemen veroorzaken, zelfs zonder dat dit (direct) opgemerkt wordt. Mensen die allergisch zijn voor schimmel of er gevoelig voor zijn, kunnen blootstellingssymptomen vertonen zoals: hoofdpijn, hoesten, huiduitslag, duizeligheid, oogirriatie.

In ernstigere gevallen kan langdurige inademing van schimmel braken, misselijkheid en ademhalingsproblemen veroorzaken.

Schimmelvergifitiging

Als we onszelf intensief blootstellen aan schimmel, door contact of inademing, kan dit soms een ontstekingsreactie veroorzaken. Na verloop van tijd kan de aanhoudende ontsteking leiden tot andere gezondheidsproblemen zoals hormonale onevenwichtigheden, slaapstoornissen en problemen met ons auto-immuunsysteem.

Personen die gevoelig zijn voor schimmel of onderliggende gezondheidsproblemen hebben, kunnen de volgende symptomen van schimmelvergiftiging ervaren: hersenmist, hormonale veranderingen, buikpijn, aanhoudende vermoeidheid, astma, slaapstoornissen.

Bij een vermoeden van langdurige schimmelvergiftiging kan er het beste contact opgenomen worden met een huisarts of professionele schimmelsaneerder.

Wie loopt het meeste risico op het inademen van schimmel?

Sommige mensen zijn gevoeliger voor schimmel dan anderen. Mensen met bestaande allergieën lopen meestal meer risico dan anderen, vooral tijdens het allergieseizoen, en kunnen allergische symptomen ervaren, met name keel-, oog- en sinusirritaties

Kinderen en ouderen zijn ook vatbaarder voor negatieve reacties op schimmelblootstelling. Dit geldt ook voor mensen met een verzwakt immuunsysteem zoals: patiënten die herstellen van een operatie, HIV/AIDS patiënten, kankerpatiënten en mensen die chemotherapie ondergaan. Indien je immuunsysteem is verzwakt is extra voorzichtigheid aanbevolen.

Oorzaken van vocht en schimmel

Warme en vochtige omgevingen bieden de ideale omstandigheden voor schimmelgroei en verspreiding. Badkamers, douches, plafonds en keukens zijn veelvoorkomende plaatsen om schimmel in huis aan te treffen vanwege de hoge vochtigheid en condensatie.

Schimmelgroei is vaak het gevolg van: slechte ventilatie, ophoping van condensatie, waterschade of overstromingen, natte kleding, niet schoonmaken van morsingen of natte plekken, onbehandelde problemen met leidingen.

Hoe schimmel in huis te voorkomen

De beste manier om schimmel en vocht in huis te voorkomen, is het beheersen van het vochtniveau. Enkele belangrijke stappen die hiervoor genomen kunnen worden zijn: repareer alle lekkages onmiddellijk (idealiter binnen 24 uur), zorg voor voldoende ventilatie, houd de luchtvochtigheid binnenshuis onder de 50%, zet afzuigventilators in de badkamer en keuken aan wanneer in gebruik, maak schimmelgevoelige ruimtes regelmatig schoon zoals badkamers, kasten, keukens en slecht verlichte gebieden.

Veelvoorkomende soorten schimmel die in woningen worden aangetroffen

Schimmelgroei is een veelvoorkomend verschijnsel in Nederlandse huizen, met duizenden soorten. Enkele veelvoorkomende schimmelsoorten die je in huis zou kunnen aantreffen, zijn onder andere:

Aspergillus: Een van de meest voorkomende soorten schimmel in Nederlandse huizen, Aspergillus, wordt meestal aangetroffen in badkamers, raamkozijnen en opgehoopt stof. Het verspreidt zich gemakkelijk en staat bekend om het veroorzaken van ademhalingsongemak en het leiden tot ernstigere gezondheidsproblemen.

Stachybotrys Chartarum: Stachybotrys Chartarum, ook bekend als ‘giftige zwarte schimmel‘, wordt vaak aangetroffen in door water beschadigde bouwmaterialen zoals behang en plafondtegels. Het inademen van sporen van giftige zwarte schimmel kan leiden tot een branderig gevoel in de mond, keel en neuspassages, en bij langdurige blootstelling kunnen ernstigere gezondheidsproblemen ontstaan.

Cladosporium: Cladosporium wordt vaak aangetroffen in binnenruimtes zonder natuurlijk licht en voldoende ventilatie, zoals badkamers, vensterbanken en airconditioningunits. Wanneer deze soort volwassen is, zal deze er donker uitzien.

Alternaria: Alternaria wordt meestal aangetroffen in kleding, stoffen, behang en raamkozijnen. Het staat erom bekend allergische symptomen, ademhalingsziekten en overgevoelige reacties te veroorzaken.

Laat ons u helpen

Schimmel- of vochtprobleem in je woning of bedrijf? Bel dan de Natte Kater. Wij zijn 24/7 inzetbaar en voeren werkzaamheden uit voor families, als woningbouwvereniging en andere partijen. Wij staan klaar om te helpen, wacht dus geen moment langer. Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier, of mail / bel ons direct via info@nattekater.nl of 085 060 8857.

(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)

Over Natte Kater

Natte Kater is onderdeel van Frisse Kater BV, opgericht in september 2014, gevestigd te Amsterdam. Doordat wij na verloop van tijd bij Frisse Kater BV veel calamiteitenreinigingsopdrachten binnenkregen gerelateerd aan water en stormschade hebben wij besloten ons hier verder in te specialiseren met als gevolg de geboorte van Natte Kater. Natte Kater is dé specialist op het gebied van calamiteitenreiniging bij waterschade, ontvochtigen / drogen van ruimtes, en schimmelsanering. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 inzetbaar.

T: 085 060 8857 E: info@nattekater.nl