Vermoeidheid door schimmel in huis

Natte Kater | 10+ Jaar Ervaring | 085 060 8857

Ervaar je de laatste tijd meer vermoeidheid? Vind je het moeilijk om zaken te herinneren, je te concentreren, en te focussen? Of ben je misschien duizelig wanneer je opstaat? Dan kan het zomaar zo zijn dat je lijdt aan chronische vermoeidheid veroorzaakt door blootstelling aan schimmel.

In dit blog-artikel zullen we dieper ingaan op de symptomen van blootstelling aan schimmel, en hoe schimmel chronische vermoeidheid kan veroorzaken.

Schimmel door koudebrug
Schimmelgroei op muren en plafond.

Wat is schimmel?

Voordat we ingaan op het onderwerp van blootstelling aan schimmel, is het belangrijk om eerst toe te lichten wat schimmel is en hoe het problemen met onze gezondheid kan veroorzaken.

Er zijn tot nu toe meer dan 100.000 soorten schimmel geïdentificeerd over de gehele wereld. Schimmels zijn onderverdeeld in drie groepen: allergeen, pathogeen, en giftig. De waarheid is echter dat elke schimmel het potentieel heeft om gezondheidsproblemen te veroorzaken.

Wanneer schimmelkolonies groeien, geven ze microscopische sporen vrij in de lucht. Sommige soorten schimmel produceren ook microscopische toxines genaamd mycotoxinen wanneer ze zich bedreigd voelen. Hoewel deze toxines worden gereguleerd in ons voedsel, zijn er nog geen regels voor acceptabele niveaus van mycotoxinen in huis.

Schimmelsporen variëren van 1 tot 20 micron in grootte. Mycotoxinen hebben een grootte van ongeveer 0,1 micron. Het zijn dus super kleine deeltjes. Een enkele micron is een miljoenste van een meter. Ter vergelijking: het uitlijnen van 1.000 micron komt overeen met de afstand tussen twee kleine lijnen op een liniaal.

Deze deeltjes zijn zo minuscuul dat ze worden gecategoriseerd als fijnstof. Fijnstof zijn deeltjes met diameters van 10 micron of minder, of fijne deeltjes met diameters van 2,5 micron of minder. Beide categorieën zijn klein genoeg om te kunnen inhaleren.

Zowel sporen, mycotoxinen als bacteriën kunnen door mensen geïnhaleerd en opgenomen worden. Het zijn dan ook verontreinigers van ons binnenklimaat en kunnen de gezondheid beïnvloeden.

Blootstelling aan schimmel

Schimmel is een onzichtbare epidemie die velen van ons ziek maakt. De meeste gebouwen vandaag de dag zijn op zo’n manier gebouwd dat ze de groei van schimmel bevorderen. Wanneer je hier ook nog vochtigheid en slechte ventilatie aan toevoegt, creëer je de perfecte omgeving voor schimmel om te gedijen.

Het is dan ook niet vreemd dat volgens onderzoek van de rijksoverheid, ongeveer één vijfde van alle woningen in Nederland de bewoners last hebben van vocht en schimmel. Dat zijn ruim 1,5 miljoen woningen.

Schimmel produceert chemicaliën die mycotoxinen en microbiële vluchtige organische stoffen (MVOS’s) worden genoemd. Hoewel MVOS’s verantwoordelijk zijn voor de muffe geur die velen van ons associëren met schimmel, kunnen mycotoxinen die door schimmel worden geproduceerd ook aanwezig zijn als er geen geur is. Een interessant feit is dat mycotoxinen giftig genoeg zijn om te worden omgezet in chemische wapens. Gemilitariseerde schimmeltoxinen worden gemaakt en opgeslagen door legers over de hele wereld.

Zowel mycotoxinen als MVOS’s kunnen schadelijk effecten veroorzaken bij lage doseringen. Je kunt de effecten van schimmeltoxiciteit als beginnen te voelen na enkele dagen in een huis dat besmet is met schimmel.

Schimmelsporen zijn overal om ons heen aanwezig. Onze lichamen zijn hier ook aan gewend en kunnen dit prima verduren. Echter, als er actieve schimmelgroei binnenshuis ontstaat moeten onze lichaam plotseling een heel leger aan schimmelsporen verduren.

Naarmate de schimmelkolonie blijft groeien, zal de hoeveelheid aan sporen die wordt vrijgegeven in de binnen omgeving ook toenemen. Deze minuscule deeltjes zullen het binnenklimaat vervuilen, en door de gehele woning verspreiden.

Hedendaagse woningen worden gebouw met een focus op energie-efficiënte. Er is weinig luchtstroom tussen de binnen- en buitenomgeving. Dit betekent dat de meeste van deze deeltjes binnenshuis blijven.

Hoe snel je hier last van zal ondervinden verschilt per persoon. Een langdurige aanval van schimmeldeeltjes zal op den duur het immuunsysteem overweldigen en mogelijk disfunctioneren. Het is daarom belangrijk om elke vorm van schimmelgroei snel en correct te verwijderen om blootstelling aan schimmel te voorkomen.

Schimmel verwijderen.

Schimmel blootstelling symptomen

Iedereen zal anders reageren op blootstelling aan schimmel. De duur van de blootstelling, inflammatoire reactie en de kracht van het immuunsysteem kunnen allemaal van invloed zijn op de symptomen. De onderstaande symptomen zijn degenen die het meest worden geassocieerd met blootstelling aan schimmel:

 • Geheugenproblemen
 • Duizeligheid of licht gevoel in het hoofd
 • Misselijkheid
 • Buikkrampen
 • Diarree
 • Astma
 • Kortademigheid
 • Terugkerende hoest
 • Sinuscongestie
 • Spierpijn of krampen
 • Gewrichtspijn
 • Metaalachtige smaak
 • Toegenomen dorst of urineren
 • Depressie
 • Angst
 • Moeite met afvallen
 • Slaapstoornissen
 • Brandende of tranende ogen
 • Hersenmist of moeite met concentreren
 • Hoofdpijn
 • Loopneus
 • Niezen
 • Chronische vermoeidheid

Chronisch vermoeidheid en schimmel

Het chronisch vermoeidheidssyndroom is een van de meest voorkomende symptomen van blootstelling aan schimmel. Het is belangrijk op te merken dat chronische vermoeidheid niet hetzelfde is als vermoeidheid. Vermoeidheid is vaak een reactie op slechte slaapgewoonten of een overvolle agenda. Chronische vermoeidheid duurt veel langer (6 maanden of langer) en is vaak zo slopend dat mensen niet in staat zijn om te werken. Verder gaat chronische vermoeidheid vaak gepaard met symptomen zoals:

 • Spier- en gewrichtspijn
 • Hoofdpijn
 • Verwarring, slecht geheugen en desoriëntatie
 • Maag-darmklachten
 • Spierzwakte
 • Gevoeligheid voor licht, geluid, trillingen, smaak, geur of aanraking

Chronisch vermoeidheidssyndroom wordt veroorzaakt door je mitochondriën, de energieproducenten in je cellen. Als je cellen niet genoeg energie produceren, zul je vermoeidheid ervaren.

Meerdere studies hebben gevonden dat mycotoxinen van schimmel kunnen leiden tot mitochondriale schade door het hele lichaam. Mycotoxinen kunnen oxidatieve stress veroorzaken, die de mitochondriën zal overweldigen en aftakelen

Zodra mitochondriën tekenen van biologische stress beginnen te vertonen, zal het hele lichaam zichzelf minder goed kunnen onderhouden, wat leidt tot symptomen zoals vermoeidheid.

Als je mitochondriën eenmaal beschadigd zijn door blootstelling aan schimmel, zal het veel moeilijker zijn voor je lichaam om de energie te produceren die nodig is om toxines te verwijderen bij herhaald contact komt met schimmel.

Veel mensen hebben last ervaren, of ervaren nog steeds last van een vervuild binnenklimaat. Aangezien de gemiddelde persoon het grootste deel van zijn tijd binnen doorbrengt en ongeveer 20.000 ademhaling per dag verricht, is een schoon binnenklimaat zeer belangrijk.

Laat ons helpen

Schimmel in je woning of bedrijf? Bel dan Natte Kater. Wij zijn 24/7 inzetbaar en voeren werkzaamheden uit voor families, als woningbouwvereniging en andere partijen. Wij staan klaar om te helpen, wacht dus geen moment langer. Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier, of mail / bel ons direct via info@nattekater.nl of 085 060 8857.

(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)

Over Natte Kater

Natte Kater is onderdeel van Frisse Kater BV, opgericht in september 2014, gevestigd te Amsterdam. Doordat wij na verloop van tijd bij Frisse Kater BV veel calamiteitenreinigingsopdrachten binnenkregen gerelateerd aan water en stormschade hebben wij besloten ons hier verder in te specialiseren met als gevolg de geboorte van Natte Kater. Natte Kater is dé specialist op het gebied van calamiteitenreiniging bij waterschade, ontvochtigen / drogen van ruimtes, en schimmelsanering. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 inzetbaar.

T: 085 060 8857 E: info@nattekater.nl