Help! Mijn toilet is met poep overstroomd

Natte Kater | 10+ Jaar Ervaring | 085 060 8857

Problemen met je toilet zijn op zijn zachts gezegd zeer hinderlijk. Maar als je te maken krijgt met een overlopend toilet, kan dit beter omschreven worden als een ramp!

Toiletten behoren tot de meest gebruikte apparaten binnenshuis. Ze gaan enorm lang mee en vertonen over het algemeen weinig mankementen. Wanneer een toilet overstroomt kunnen daar verschillende oorzaken voor zijn. De drie meest voorkomende oorzaken zijn: een verstopte afvoer waardoor het vuile water niet goed weggespoeld kan worden, een verstopte ontluchtingspijp, of een onjuist afgestelde vlotter.

Toilet overstroming poep
Toilet overstroming met ontlasting.

Verstopte of geblokkeerde afvoer

Het herkennen van een verstopte afvoer is vrij eenvoudig. Water zal vanuit de toiletpot overlopen en een grote ravage veroorzaken. Om het overlopen te stoppen moet de verstopping worden verholpen. Afhankelijk van de ernst van de verstopping kan deze zelf worden verholpen of moet er een professional worden ingehuurd.

Belangrijk: Een toilet moet enkel gebruikt worden om urine, ontlasting en toilet papier door te spoelen. Spoel GEEN hygiënische doekjes door (ook niet de doeken die als ‘doorspoelbaar’ worden verkocht). Noch babydoekjes, tampons, condooms, haarballen, papieren handdoeken, stukken zeep, frituurolie, sigaretten enzovoort.

Verstopte ontluchtingspijp

Als je merkt dat je toilet regelmatig verstopt raakt, kan een verstopte ontluchtingspijp de boosdoener zijn. Een beluchtingspijp voert externe lucht naar het leidingsysteem om de lucht te vervangen die bij elke spoeling wordt weggepompt. Wanneer dit geblokkeerd is, zal je toilet niet goed doorspoelen, wat uiteindelijk leidt tot een overstroming. Dit probleem moet verholpen worden door een ervaren loodgieter.

Onjuist afgestelde vlotter

Wanneer je toilet overstroomt met ontlasting is dit een van de meest onaangename en stressvolle ervaringen die je kan beleven. De ontlasting veroorzaakt niet alleen een puinhoop, maar brengt ook potentiële gezondheidsrisico’s met zich mee.

Overgelopen toilet.

Wat moet ik doen als mijn toilet overloopt?

Indien je toilet is overgelopen is het belangrijk om kalm te blijven. Paniek kan leiden tot fouten waardoor nog meer schade wordt veroorzaakt.Sluit zo snel mogelijk de waterafvoer om verdere overstroming te voorkomen. De afsluitkraan bevindt zich vaak achter het toilet, dicht bij de vloer. Draai de kraan met de klok mee om het water af te sluiten.

Bepaal nu de ernst van de vervuiling. Indien er veel rioolwater is vrijgekomen kan dit beter overgelaten worden een aan professional. Verontreinigd water is zeer gevaarlijk en je kunt hier ernstig ziek van worden.

Indien de vervuiling minimaal is kan dit zelf opgeruimd worden. Trek hiervoor eerst handschoenen en andere beschermende kleding aan om jezelf te beschermen tegen de verontreinigingen. Verwijder het vrijgekomen water, en maak de ruimte hierna schoon met water en sop. Hierna is het te adviseren om de oppervlakken te desinfecteren. Alle materialen die in contact zijn gekomen met rioolwater, zoals handdoeken, matten of kleding moeten worden weggegooid.

Laat ons helpen

Waterschade in je woning of bedrijf? Bel dan Natte Kater. Wij zijn 24/7 inzetbaar en voeren werkzaamheden uit voor families, als woningbouwvereniging en andere partijen. Wij staan klaar om te helpen, wacht dus geen moment langer. Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier, of mail / bel ons direct via info@nattekater.nl of 085 060 8857.

(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)

Over Natte Kater

Natte Kater is onderdeel van Frisse Kater BV, opgericht in september 2014, gevestigd te Amsterdam. Doordat wij na verloop van tijd bij Frisse Kater BV veel calamiteitenreinigingsopdrachten binnenkregen gerelateerd aan water en stormschade hebben wij besloten ons hier verder in te specialiseren met als gevolg de geboorte van Natte Kater. Natte Kater is dé specialist op het gebied van calamiteitenreiniging bij waterschade, ontvochtigen / drogen van ruimtes, en schimmelsanering. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 inzetbaar.

T: 085 060 8857 E: info@nattekater.nl