Een aantal weken terug regende en donderde het de gehele nacht in Amsterdam en omgeving i.v.m. een flinke zomerstorm. De harde regenbui zorgde ervoor dat woningen en bedrijven onder kwamen te staan door de vele overstromingen en lekkages. Frisse Kater was in deze periode dan ook bijna non-stop bezig om alle oproepen af te handelen en de schade van de overstromingen zoveel mogelijk te beperken. Bij een van de locaties hebben we bijna 6000 liter water moeten wegpompen! In dit blog-artikel gaan we wat verder in op het werken tijdens overstromingen, wat er het beste gedaan kan worden tijdens waterschade, en welke typen bedrijven het meest geschikt zijn voor dit soort werkzaamheden.

Direct hulp nodig bij waterschade? Bel ons op 085 060 8857 | 24/7 Landelijke dekking

Waterschade

Wanneer je als particulier of bedrijf met waterschade te maken hebt kan het om een redelijk simpele klus gaan, of om een zeer complexe, grote opdracht waar veel specialistische apparatuur bij komt kijken. Professionals bezitten over een breed scala aan persoonlijke beschermingsmiddelen, industriële ontvochtigers en de juiste reinigingsmiddelen, waarmee ruimtes, spullen en vuilnis op de correcte manier worden gedesinfecteerd en / of afgevoerd. Aan de andere kant van het spectrum heb je de mensen die in korte broeken en een T-shirt werken, met afwashandschoenen en materialen en middelen die zij bij de Action hebben aangeschaft. Een wereld van verschil dus.

Calamiteiten schoonmaak is een hele industrie op zichzelf, met bijbehorende specialistische apparatuur, processen, en expertises ontwikkeld voor het omgaan met riool overstromingen, branden, lekkende leidingen, en andere dergelijke gevallen. Echter, als het flink heeft gestormd en er over heel Nederland schademeldingen binnenkomen, is er gewoonweg té veel werk en niet genoeg mankracht om in de gewenste tijd alle meldingen af te kunnen handelen. Als een ondergelopen kelder bijvoorbeeld niet snel genoeg wordt leeggepompt kan dit leiden tot gigantische schimmelproblemen, met name als het een warme maand betreft. Soms komt er ook rioolwater vrij dat vol zit met bacteriën waar mensen flink ziek van kunnen worden.

In situaties als deze waarin er meer werk is dan tijd worden er diverse soorten bedrijven ingeschakeld uit verschillende industrieën om hulp te bieden. Je ziet dat schoonmaakbedrijven die gewoonlijk enkel kantoren schoonmaken ineens water wegpompen, maar ook sloopbedrijven, loodgieters, tapijtreinigingsbedrijven, huishoudelijke schoonmaakhulpen, aannemers, en natuurlijk, specialistische reinigingsbedrijven zoals de Frisse Kater.

Over het algemeen gesproken zijn bedrijven als het onze, die gespecialiseerd zijn in extreme & uitzonderlijke reinigingswerkzaamheden, het best geschikt voor dit soort opdrachten. Wij werken namelijk met regelmaat in (extreem) smerige en gevaarlijke omgevingen, en zijn daarom zeer goed voorbereid. Sloopbedrijven hebben bijvoorbeeld ervaring met slopen, maar zijn minder bekend met het opruimen van rioolwater. Loodgieters weten alles van leidingen, maar zijn niet geschikt voor het schoonmaken van de rommel die uit de leidingen vrijkomt.

Het is tijdens zulke drukke periodes dan ook zeer normaal dat wij ingehuurd worden door andere bedrijven om het werk uit te voeren omdat zij dit simpelweg niet kunnen. Of dat een bedrijf een ander bedrijf inhuurt, en zij ons weer inhuren. Helaas is het niet altijd duidelijk voor de klant of zij met een professioneel bedrijf te maken hebben, wat soms voor onnodige problemen en schade kan zorgen.

waterschade

Ernstige waterschade op een bouwplaats.

De juiste manier om overstromingen / waterschade te behandelen

Stel je voor dat het flink heeft geregend en je kelder is ondergelopen, wat zou een professioneel bedrijf dan doen?

Let op: dit zijn algemene aanbevelingen. Elke situatie is anders, en soms kunnen er extra stappen benodigd zijn om het gewenste eindresultaat te bereiken. Een professioneel bedrijf zal altijd duidelijk kunnen uitleggen wat zij doen en waarom.

  1. Probeert eerst de voorwerpen in de ondergelopen ruimte te redden (meubels, dozen, apparatuur, etc.). Als de spullen nog te redden zijn, verplaatst deze dan naar een andere ruimte om schoon te maken en te desinfecteren. Als de spullen niet meer gered kunnen worden, desinfecteer deze dan, pak ze in, en gooi ze weg.
  2. Verwijder al het rioolwater.
  3. Examineer de vloerbedekking en / of tapijtbedekking. In de meeste gevallen is de vloer zodanig beschadigd dat deze verwijderd en weggegooid moet worden, uiteraard na eerst te desinfecteren en in te pakken.
  4. Examineer de gipsplaten in de ruimte. Als er zichtbare waterschade of schimmelaanslag is, snij dit en de omringende gebieden dan uit, desinfecteer, pak in en gooi weg.
  5. Desinfecteer het gehele gebied. Gebruik een desinfectiemiddel om schimmelgroei te voorkomen.
  6. Oppervlakken die beschadigd zijn geraakt maar niet kunnen worden uitgesneden moeten gedesinfecteerd en afgedicht worden met een speciale coating.
  7. Indien er geuroverlast is moet er ook een geurvernietiger toegepast worden.
  8. Zet een luchtontvochtiger neer en laat deze enkele dagen (of langer) draaien om de ruimte goed te drogen voordat je weer spullen terug de ruimte in zet.

Dit kan allemaal een tikkeltje extreem (en duur) lijken, maar overstromingen en waterschade kunnen tot heel veel serieuze problemen leiden als deze niet direct goed worden aangepakt zoals: geuroverlast, ziektes door rioolwater of schimmel, verspreiding van schimmelgroei, en mogelijke structurele problemen aan het gebouw.

LEES OOK: WAT TE DOEN BIJ EEN LEKKAGE?

Het verhelpen van overstromingen en waterschades is niet erg moeilijk voor een vakman met de juiste materialen, chemicaliën, kennis, en toewijding om alles correct af te handelen. Maar helaas zijn er ook veel bedrijven actief die hier weinig kaas van hebben gegeten en snel een extra zakcentje willen verdienen, of bedrijven die denken iets te kunnen maar later toch blijkt dat het niet zo gemakkelijk is als gedacht. Een professional inhuren is nooit de goedkoopste inhuren, maar je weet dan tenminste zeker dat je in de toekomst niet voor ongewenste (dure) verassingen zal komen te staan.

Waterschade in je woning of bedrijf? Bel dan de Natte Kater. Wij zijn 24/7 inzetbaar en voeren werkzaamheden uit voor families, als woningbouwvereniging en andere partijen. Wij staan klaar om te helpen, wacht dus geen moment langer. Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier, of mail / bel ons direct via info@nattekater.nl of 085 060 8857.

(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt helpen.)

Over de Natte Kater

De Natte Kater is onderdeel van de Frisse Kater, opgericht in september 2014, gevestigd te Amsterdam. Doordat wij na verloop van tijd bij de Frisse Kater veel calamiteitenreinigingsopdrachten binnenkregen gerelateerd aan water en stormschade hebben wij besloten ons hier verder in te specialiseren met als gevolg de geboorte van de Natte Kater. De Natte Kater is gespecialiseerd in calamiteitenreiniging bij waterschade en het ontvochtigen / drogen van ruimtes. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365