Kunnen schimmels gedood worden door deze te drogen?

Natte Kater | 10+ Jaar Ervaring | 085 060 8857

Schimmelsporen zijn overal, ze hebben enkel een vochtig oppervlak nodig om zich te settelen en te groeien. Schimmels gedijen en vermenigvuldigen zich wanneer de omgeving hen van vocht, voeding, en warmte voorziet. De meeste mensen hebben het idee dat omdat schimmels levende organismen zijn, je het probleem kunt oplossen door hun levensbron (water) af te nemen. Maar is dit wel waar? Kunnen schimmels gedood worden door hen uit te drogen? In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, is het allemaal niet zo simpel.

Als je thuis of op werk een schimmelprobleem hebt komt dat vaak doordat er te veel vocht in de ruimte aanwezig is. Dit kan bijv. zijn doordat de luchtvochtigheid erg hoog is, je een lekkende leiding hebt, of een te vochtige kruipruimte. Er zijn ook minder opvallende vormen van vocht. Iets kleins zoals een loshangende dakgoot of een beschadiging aan het dak kan op den duur tot vochtproblemen op zolder leiden en een ideale omgeving creëren voor schimmelgroei.

Als er niks aan wordt gedaan kan schimmel op den duur veranderen in een zeer duur, en gevaarlijk probleem. Met de tijd kunnen schimmelsporen zich verder ontwikkelen en schade aanbrengen aan muren, vloeren, kozijnen en meer.

schimmel doden drogen
Schimmelverwijdering in particuliere woning.

Het bestrijdingsproces

Schimmels kunnen ook groeien op vochtige materialen of kamers met slechte ventilatie waarbij er weinig tot geen luchtcirculatie is. Wanneer schimmelsporen eenmaal neerdalen op een vochtig oppervlak, beginnen ze direct de voedingsstoffen in hun directe omgeving te absorberen, wat hen toestaat om te groeien. Ze kunnen zich met miljoenen vermenigvuldigen, waardoor ze niet enkel zichtbaar worden, maar ook mogelijk schadelijk.

Voedingsstoffen waar schimmels van houden zijn o.a. hout, papier, textiel of voorwerpen die cellulose bevatten, een hoofdbestanddeel van de celwanden van planten. Om deze voedingsstoffen op te kunnen nemen, moeten schimmelsporen een chemische reactie ondergaan waarbij zij vluchtige organische stoffen, dampvormige gassen, en in sommige gevallen gifstoffen vrijlaten in de lucht. Overal waar cellulose in gevonden kan worden zal schimmel zich aan voeden, en helaas kan cellulose in bijna alles gevonden worden, variërend van vloerbedekking, tot je kleding en andere textiel, hout, noem het maar op of het zit er wel in.

Dit is een van de redenen waarom schimmel zo vaak in kelders gevonden wordt. Kelders zijn vochtig, en staan vol met oude troep zoals afgetrapte kleding en tapijten.

Vocht onder controle brengen

Er zijn vele manieren om de luchtvochtigheid naar beneden te brengen. De methode die toegepast zal moeten worden is afhankelijk van jou specifieke situatie. Als er schade aan het gebouw is moet dit gerepareerd worden, dit kunnen bijv. reparaties zijn aan het dak, kozijnen, dakgoten, of lekkende leidingen. Er zijn ook andere dingen die je kunt doen zoals:

  • Zet altijd je afzuigkap aan als je gaat koken of douchen.
  • Indien je geen afzuiging hebt, zet dan je ramen open tijdens het douchen of koken.
  • Hang je natte was buiten op.
  • Gebruik een luchtontvochtiger die geschikt is voor jou woningformaat.

Als je de luchtvochtigheid onder de 60% kan houden, en er geen condens plaatsvindt, zal er niet genoeg vocht aanwezig zijn voor schimmels om te kunnen groeien. Ze worden dan onschadelijk gemaakt. Echter, het drogen van de schimmels betekent nog niet dat ze ook doodgaan. De schimmelsporen gaan hierdoor enkel in sluimerstand.

Extreme schimmelgroei in badkamer.

Schimmel in sluimerstand

Wanneer schimmelsporen uitdrogen, gaan zij tijdelijk in sluimerstand. Sommige soorten schimmelsporen kunnen jarenlang in deze passieve staat verkeren onder de juiste omstandigheden. Ze blijven daarmee een dreiging zolang zij in de omgeving aanwezig zijn. Droge schimmelsporen kunnen gemakkelijk in de lucht verspreid worden wanneer er een briesje door het huis waait. Wanneer zij eenmaal in de lucht terechtkomen, kan dit er ook voor zorgen dat ze van de ene naar de andere plek verkassen totdat zij ergens neerdalen waar de omgevingsfactoren veel gunstiger zijn voor hun groei. Wanneer je een schimmelprobleem hebt is het dan ook niet genoeg om enkel de vochtigheid aan te pakken. De beste manier om de terugkomst van schimmelgroei te voorkomen is door de vervuilde materialen te verwijderen, en een grondig reinigingsproces uit te voeren.

Schimmelverwijdering is verplicht

Of schimmels nou groeien door een hoge luchtvochtigheid of als gevolg van een eenmalige waterschade, het is hoe dan ook belangrijk om alle zichtbare schimmels te verwijderen voor je eigen gezondheid. De veiligste manier om dit te doen is door een schimmelreinigingsspecialist in te huren. Het succesvol verwijderen van schimmels is geen gemakkelijke opgave. Het vergt diverse verschillende soorten behandelingen om er zeker van te zijn dat alle schimmels, actief of inactief, worden verwijderd en gedood.

Laat ons u helpen

Last van condensatie, vocht of schimmel in je woning of bedrijf? Bel dan Natte Kater. Wij zijn 24/7 inzetbaar en voeren werkzaamheden uit voor families, als woningbouwvereniging en andere partijen. Wij staan klaar om te helpen, wacht dus geen moment langer. Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier, of mail / bel ons direct via info@nattekater.nl of 085 060 8857.

(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)

Over Natte Kater

Natte Kater is onderdeel van Frisse Kater BV, opgericht in september 2014, gevestigd te Amsterdam. Doordat wij na verloop van tijd bij Frisse Kater BV veel calamiteitenreinigingsopdrachten binnenkregen gerelateerd aan water en stormschade hebben wij besloten ons hier verder in te specialiseren met als gevolg de geboorte van Natte Kater. Natte Kater is dé specialist op het gebied van calamiteitenreiniging bij waterschade, ontvochtigen / drogen van ruimtes, en schimmelsanering. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 inzetbaar.

T: 085 060 8857 E: info@nattekater.nl