Vaak als men het over schimmels heeft, wordt er direct gefocust op het schimmelprobleem terwijl het eigenlijk als een vochtprobleem gezien moet worden. Schimmels, en schimmelsporen bevinden zich overal om ons heen. Schimmels leven in de grond, op planten, en op dode of rottende materie. Buitenshuis speelt schimmel een belangrijke rol in het afbreken van bladeren, hout, en andere plantenresten.

Schimmels produceren piepkleine sporen om zich te reproduceren, net zoals sommige planten zaden produceren. Deze schimmelsporen kunnen zowel binnen als buitenshuis gevonden worden, en nestelen zich op oppervlakken binnen als buitenshuis. Wanneer schimmelsporen op een vochtig oppervlak landen, kan het zo zijn dat zij beginnen te groeien. Om schimmelgroei te voorkomen is het daarom belangrijk om de schimmelsporen geen vochtige ondergrond te bieden.

Bij schimmel adviseren wij daarom altijd om eerst het vochtprobleem te lokaliseren en te elimineren, en je daarna pas te richten op de schimmel. Enkel de schimmel verwijderen lost het probleem niet op. Als het vochtprobleem blijft bestaan, zal binnen mum van tijd de schimmel weer terug groeien.

Hulp nodig bij het verwijderen van schimmel? Bel ons op 085 060 8857

Condensatie

Schimmelproblematiek binnenshuis heeft vaak 2 oorzaken: 1) er heeft een (flinke) waterschade plaatsgevonden, of 2) er is condensatie. Omdat de meest voorkomende reden voor schimmelgroei condensatie is, zullen we ons in dit artikel uitsluitend hierop richten.

Condensatie is water dat zich als druppels ophoopt op een koud oppervlak wanneer dit in contact komt met vochtige lucht (denk aan die koude ochtenden in de winter, wanneer je verwarming aanstaat en je ziet hoeveel water er op je vensterbank ligt.

Een meer uitgebreidere omschrijving is dat condensatie het tegenovergestelde is van verdamping; het is het proces waarbij dampen veranderen in een vloeistof. Dit kan plaatsvinden op twee manieren: 1) de lucht is verzadigd en kan niet meer water vasthouden, of 2) de lucht is afgekoeld tot zijn dauwpunt.

Condensatie tref je het vaakst aan rondom ramen, en dan vooral tijdens de winterperiode, maar kan ook vaak genoeg gevonden worden in de hoeken van kamers. Het kan zelfs aangetroffen worden achter grote voorwerpen zoals bedden en kledingkasten – gebieden die vaak slecht geventileerd worden.

Er zijn veel factoren die bijdragen aan condensatie, de meeste hiervan zijn toe te schrijven aan onze levensstijl. Simpele handelingen zoals het koken van water of het drogen van kleding binnenshuis, er zijn talloze activiteiten die wij dagelijks verrichten die bijdragen aan de verhoging van de luchtvochtigheid.

Als mensen binnenshuis last hebben van schimmel, dan is dat vaak door condensatie problematiek. Dit maakt het verwijderen van de schimmel ook erg moeilijk omdat mensen hun levensstijl moeten aanpassen. De schimmel kunnen wij wel verwijderen, maar als iemand doorgaat met dezelfde manier van leven, zal het condensatieprobleem niet opgelost worden, en de schimmel weer terug groeien.

schimmel vocht condensatie

Badkamer plafond vol met schimmelgroei.

Wat zijn de voornaamste bijdragers aan condensatie?

Alles dat vocht aan de lucht toevoegt kan bijdragen aan condensatie – zelfs ademen voegt dampen toe aan de lucht om ons heen. Denk eens aan alle dingen die je op een gemiddelde dag doet zoals douchen, water koken, koken, en je kleding binnenshuis drogen. Al deze zaken dragen bij aan een verhoogde luchtvochtigheid. Daarnaast zijn er ook andere factoren die bijdragen aan het ontstaan van condensatie zoals slechte ventilatie en slechte luchtcirculatie.

LEES OOK: WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN MEELDAUW EN SCHIMMEL?

Hoe kan ik condensatie reduceren?

De beste manier om condensatie te verminderen is door de luchtvochtigheid te reduceren, en oppervlakken op constante temperaturen te houden boven het dauwpunt. De volgende tips kunnen je hiermee helpen:

  • Als je aan het koken bent, zorg er dan voor dat de afzuigkap aanstaat. Mocht je geen afzuigkap hebben, zet dan je raam op een kier.
  • Zet altijd je afzuiging aan wanneer je gaat douchen of een bad neemt, en laat deze 15 minuten aanstaan nadat je klaar bent. Als je geen afzuiging hebt, zet dan een raam open.
  • Houdt deuren gesloten en ramen open tijdens het koken en douchen – dit zal ervoor zorgen dat de vochtige dampen niet naar andere ruimtes verspreiden.
  • Zet regelmaat je ramen open om de luchtcirculatie te bevorderen.
  • Droog je kleding het liefst buitenshuis. Als je ze toch binnenshuis moet drogen, zet dan een raam open en sluit de deur. Leg natte kleding nooit op je radiator.
  • Plaats grote meubelstukken nooit tegen een buitenmuur, maar als het niet anders kan, hou dan afstand tussen de muur en het meubelstuk zodat het voldoende kan doorluchten.
  • Probeer een consistente temperatuur te houden binnenin je woning / gebouw, zelfs in ruimtes die niet gebruikt worden.
  • Hou waar mogelijk ventilatieroosters en ramen open.
  • Verwarm je huis ietwat; een warmere woning zal minder snel last hebben van condensatie.
Welk percentage luchtvochtigheid is goed?

Een bepaalde hoeveelheid vochtigheid in de lucht is cruciaal voor een goede gezondheid – niet alleen voor jezelf maar ook voor je woning / gebouw. Aanbevolen is om de luchtvochtigheid tussen de 40 en 50 procent te houden.

Schimmel- of vochtprobleem in je woning of bedrijf? Bel dan de Natte Kater. Wij zijn 24/7 inzetbaar en voeren werkzaamheden uit voor families, als woningbouwvereniging en andere partijen. Wij staan klaar om te helpen, wacht dus geen moment langer. Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier, of mail / bel ons direct via info@nattekater.nl of 085 060 8857.

(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt helpen.)

Over de Natte Kater

De Natte Kater is onderdeel van de Frisse Kater, opgericht in september 2014, gevestigd te Amsterdam. Doordat wij na verloop van tijd bij de Frisse Kater veel calamiteitenreinigingsopdrachten binnenkregen gerelateerd aan water en stormschade hebben wij besloten ons hier verder in te specialiseren met als gevolg de geboorte van de Natte Kater. De Natte Kater is gespecialiseerd in calamiteitenreiniging bij waterschade en het ontvochtigen / drogen van ruimtes. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 inzetbaar.

T: 085 060 8857 E: info@nattekater.nl