Schimmelgeur herkennen en verwijderen

Natte Kater | 10+ Jaar Ervaring | 085 060 8857

Ooit een onaangename geur in je huis of bedrijfspand geroken? Het zou zomaar de aanwezigheid van schimmel kunnen aanduiden! De meeste schimmel binnenshuis zit verborgen achter muren, in zolders of andere plekken die niet direct opvallen. Schimmelplekken worden typisch pas zichtbaar aan de buitenkant van een muur na enkele weken, maanden of soms jaren van besmetting. Onze neus is daarom vaak een veel betere detector voor schimmelgroei dan onze ogen.

Schimmelgeuren verschijnen veel sneller dan zichtbare tekenen van schimmelbesmetting. Hoewel schimmelgeuren onaangenaam zijn, zijn ze eigenlijk een geluk bij een ongeluk. Ze waarschuwen ons namelijk voor een bestaande schimmelbesmetting die onze onmiddellijke aandacht nodig heeft. In veel gevallen zal ons reukvermogen daarom het beste wapen zijn voor vroegtijdige detectie van schimmel en het voorkomen van schade aan eigendommen.

schimmelgeur
Schimmelgroei onder vinyl vloer.

Hoe kun je schimmelgeur detecteren?

Het voor de hand liggende antwoord op deze vraag is: met onze neus. Echter, om onze neus effectief in te kunnen zetten, moeten we eerst in staat zijn schimmelgeuren te identificeren. Dus, hoe ruikt schimmel eigenlijk? Het antwoord is complexer dan je zou denken.

Er zijn duizenden schimmelsoorten, elk met verschillende kleuren, texturen en geuren. Sommige schimmels produceren aardse geuren, anderen produceren zoetere geuren en sommige ruiken zelfs naar fermenterend alcohol of rottend vlees. Het zijn niet alleen de verschillende schimmelsoorten die variërende geuren hebben. De verschillende types schimmel kunnen ook nog eens wild verschillende geuren produceren afhankelijk van waar zij zich bevinden in hun levenscyclus.

Het is belangrijk om deze variaties in gedachten te houden wanneer je potentiële schimmelgeuren binnenshuis probeert te detecteren. Veel mensen verwachten dat schimmel maar op één manier ruikt, dus als ze deze geur niet opmerken, negeren ze andere geuren die door schimmel kunnen worden veroorzaakt. Onthoud, je bent niet enkel op zoek naar één specifieke geur!

Hoe ruikt schimmel?

Ondanks het brede scala aan geuren die schimmel kan afgeven, zijn er manieren om schimmelgeur te onderscheiden van andere geuren. Schimmelgeuren lijken een beetje op kaas. Ieder kaastype heeft een variërende geur, maar tegelijkertijd hebben ze allemaal vergelijkbare kenmerken. Sommige kazen ruiken scherp, zoals cheddar, terwijl anderen, zoals mozzarella, zachtere geuren hebben. Maar ondanks deze verschillen weten we allemaal hoe kaas ruikt.

Schimmelgeuren worden meestal omschreven als scherp, muf en vochtig. Als je geuren opmerkt met deze kenmerken, moet je onmiddellijk alert zijn, ze zouden zomaar eens veroorzaakt kunnen worden door schimmel.

Extreme schimmelgroei in badkamer.

Wat veroorzaakt schimmelgeur?

Veel mensen denken dat alle schimmelgeuren worden veroorzaakt door schimmelsporen, maar dit is niet het geval. Terwijl sommige schimmelgeuren worden veroorzaakt door schimmelsporen, worden de meeste schimmelgeuren veroorzaakt door microbiële vluchtige organische stoffen (MVOC). Chemische stoffen geproduceerd door verschillende biologische processen van schimmel. Afhankelijk van waar de schimmel zich bevindt in zijn levenscyclus, kan het verschillende geuren produceren of schijnbaar helemaal geen geuren.

Mensen denken soms dat als ze de schimmel niet ruiken, deze hen dan geen kwaad kan doen. Dit is echter onwaar. De meeste gezondheidsrisico’s van schimmel worden veroorzaakt door schimmelsporen, terwijl de meeste schimmelgeuren worden geproduceerd door MVOC’s. Tijdens de voortplantingsfase van een schimmelkolonie produceert het minder MVOC’s en meer sporen. Een schimmelkolonie is dus eigenlijk het schadelijkst wanneer deze het minst ruikt.

Is schimmelgeur schadelijk?

Op zichzelf zijn schimmelgeuren niet bijzonder schadelijk. Ze zijn echter een indicatie van een schimmelprobleem, wat een bedreiging voor je gezondheid kan zijn als het niet wordt aangepakt.

Afhankelijk van de schimmelsoort, de hoeveelheid sporen waaraan je wordt blootgesteld en de duur van de blootstelling, kan schimmel verschillende gezondheidsproblemen veroorzaken. De symptomen van blootstelling aan schimmel kunnen mild zijn, zoals hoofdpijn, misselijkheid en lichte irritatie aan ogen of longen. Schimmelsymptomen kunnen ook zeer ernstig zijn en mogelijk fatale allergische reacties, kankers, longinfecties en andere ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken.

Omdat de gezondheidsrisico’s van blootstelling aan schimmel variëren van mild tot levensbedreigend, is het best om geen enkel risico te nemen. Het elimineren van alle schimmel binnenshuis is de zekerste manier om jezelf te beschermen tegen de giftige effecten van schimmel.

Hoe kom je van de schimmelgeur af?

Je moet de verleiding vermijden om schimmelgeuren aan te pakken met parfums en luchtverfrissers. Het is eenvoudig en goedkoop, maar het is ook zeer ineffectief. Parfums en luchtverfrissers kunnen de geur van schimmel tijdelijk bedekken, maar ze lossen het probleem niet op noch stoppen zij groei van schimmel.

Als je probeert schimmelgeuren aan te pakken enkel door ze te bedekken met geuren, zal de omvang van de schimmelkolonie blijven toenemen. Hoewel schimmelgeuren met luchtverfrissers kunnen worden onderdrukt, kunnen de schadelijke gezondheidseffecten van schimmel dat niet. Terwijl je het probleem bedekt met kunstmatige geuren, blijf je blootgesteld worden aan schimmelsporen.

De enige manier om voorgoed van schimmelgeuren af te komen, is om de schimmelkolonies die ze veroorzaken te elimineren. Voor grote kolonies die meer dan enkele vierkante meters beslaan raden wij aan een professional in te huren.

Voor kleine kolonies is het mogelijk om deze veilig en effectief zelf te verwijderen, zolang je over de juiste uitrusting beschikt en de juiste voorzorgsmaatregelen neemt:

Voordat je zelf schimmel gaat verwijderen, is het belangrijk om je longen te beschermen. Schimmelsporen zijn licht en de geringste verstoring kan ze de lucht in doen schieten. Om schade aan je longen te voorkomen is goede ademhalingsbescherming verplicht. Daarnaast is het ook een goed idee om een veiligheidsbril te dragen om de ogen te beschermen.

Schimmel hecht zich heel goed aan kleding en stoffen, het is belangrijk om te voorkomen dat sporen zich naar andere delen van je huis verspreiden door een beschermende wegwerpoverall te dragen. Houd er rekening mee dat kleding, vooral als ze veel katoen bevatten, een broedplaats voor schimmel kan worden.

Nadat je de juiste voorzorgsmaatregelen hebt genomen, kun je de reinigingsoplossing voorbereiden die je zult gebruiken om de schimmel te verwijderen. Gooi na afloop alle doeken of sponzen die je tijdens het schoonmaken hebt gebruikt weg.

Professionals inhuren voor schimmelverwijdering

Schimmelverwijdering is ingewikkeld en tijdrovend. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is schimmel lastig zelf op te ruimen. Schimmel is persistent en groeit terug als het niet volledig wordt verwijderd. Vaak maakt het schoonmaken van schimmel zonder de juiste ervaring of uitrusting het probleem alleen maar erger. Schimmelsporen verspreiden zich gemakkelijk door de lucht naar andere locaties als ze worden verstoord tijdens het schoonmaken. Bij een verkeerde aanpak kan je hierdoor zomaar met drie, vier, vijf of meer extra schimmelkolonies eindigen.

Als je alleen de zichtbare schimmel opruimt, mis je waarschijnlijk de schimmelkolonies die aan het zicht onttrokken zijn. Deze verborgen schimmel zal blijven groeien en sporen verspreiden waardoor je enkele weken na het opruimen weer schimmelvlekken zal zien.

Het is ook belangrijk om in gedachten te houden dat het opruimen van schimmel de problemen die de schimmelgroei in de eerste plaats hebben veroorzaakt niet oplost. Je kunt problemen hebben met je isolatie, vochtophoping door lekkende leidingen of talloze andere bijdragende factoren voor schimmel. Als deze problemen niet worden aangepakt, is de kans groot dat de schimmel weer terugkeert na het schoonmaken. Om al deze redenen en meer kan er het beste een gekwalificeerde schimmelbestrijdingsprofessional ingehuurd worden om de schimmel te verwijderen.

Laat ons u helpen

Last van condensatie, vocht of schimmel in je woning of bedrijf? Bel dan Natte Kater. Wij zijn 24/7 inzetbaar en voeren werkzaamheden uit voor families, als woningbouwvereniging en andere partijen. Wij staan klaar om te helpen, wacht dus geen moment langer. Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier, of mail / bel ons direct via info@nattekater.nl of 085 060 8857.

(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)

Over Natte Kater

Natte Kater is onderdeel van Frisse Kater BV, opgericht in september 2014, gevestigd te Amsterdam. Doordat wij na verloop van tijd bij Frisse Kater BV veel calamiteitenreinigingsopdrachten binnenkregen gerelateerd aan water en stormschade hebben wij besloten ons hier verder in te specialiseren met als gevolg de geboorte van Natte Kater. Natte Kater is dé specialist op het gebied van calamiteitenreiniging bij waterschade, ontvochtigen / drogen van ruimtes, en schimmelsanering. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 inzetbaar.

T: 085 060 8857 E: info@nattekater.nl