Zoals bij elk artikel over schimmel verwijdering is het belangrijk om eerst aan te geven dat het enkel en alleen verwijderen van schimmel nooit genoeg is. Je moet ook weten hoe je kan voorkomen dat het terugkeert, anders zal je iedere week moeten blijven schrobben en boenen. Zoals besproken in een eerder blog-artikel, is een vochtige omgeving de hoofdreden voor schimmelgroei. Zonder de vochtigheid te verminderen, kan je niet effectief voorkomen dat schimmel terug groeien.

Hulp nodig bij het verwijderen van schimmel? Bel ons op 085 060 8857

Wanneer je weet waar schimmelgroei door wordt veroorzaakt, en het onderliggende probleem hebt opgelost, kan je starten met het verwijderen van de schimmel. Wanneer je een afweging moet maken omtrent het zelf verwijderen van schimmel, of het inhuren van een professional, is het belangrijk om rekening te houden met de grootte van het getroffen gebied.

Vervuiling door schimmel wordt over het algemeen beoordeeld als volgt:

Niveau 1 – Vervuiling waarvan het totale gebied niet groter is dan 1 vierkante meter.

Niveau 2 – Vervuiling waarvan het totale gebied niet groter is dan 1 tot 10 vierkante meter.

Niveau 3 – Vervuiling waarvan het totale gebied groter is dan 10 vierkante meter.

Niveau 4 – Vervuiling van de ventilatiekanalen.

Niveau 1 en 2 vereisen meestal geen professionele aandacht, en kunnen over het algemeen zelf worden schoongemaakt.

Extreme schimmelaanslag verwijderen in badkamer.

Schimmel zelf verwijderen

Wanneer je het internet afstruint voor advies omtrent het verwijderen van schimmel zal je heel wat informatie tegenkomen. Maar hoe weet je welk advies correct is en welk advies schadevol?

Chloorbleekmiddel

Er zijn ontzettend veel bronnen die adviseren om chloorbleekmiddel te gebruiken in een divers scala aan mengverhoudingen. Hoewel het advies niet per se incorrect is, is het cruciaal dat je begrijpt wanneer en waarom chloorbleekmiddel niet gebruikt zou moeten worden.

Chloorbleekmiddel is enkel effectief tegen oppervlakte schimmel op harde oppervlakken zoals tegels en glas. Waar mogelijk penetreert schimmel de oppervlakken waar het op groeit, de eigenschappen van bleek stellen het product echter niet in staat om in materialen te trekken. Wat betekent dit? Dit houdt in dat als chloorbleekmiddel gebruikt wordt op poreuze oppervlakken, het zal lijken alsof de schimmel is verdwenen omdat het wit ‘gebleekt’ is, maar de wortels zullen nog steeds in het oppervlak zitten waardoor de schimmel gewoon weer terug zal groeien.

Dan is er ook nog het volgende. Als chloorbleekmiddel gebruikt wordt op een poreus oppervlak voor het verwijderen van schimmel, kan dit het probleem zelfs verergeren. Je schoonmaaksessie maakt de kwestie daarmee alleen maar erger.

Chloorbleekmiddel bevat erg veel water en verdampt binnen een kort tijdsbestek. Als chloorbleekmiddel wordt aangebracht op een poreus oppervlak, kan het bleek de oppervlakte niet penetreren, maar het water wel. Wanneer het bleek is verdampt, blijft er alleen nog water over – hetgeen waar schimmels zo ontzettend veel van houden.

Hou er ook rekening mee dat chloorbleekmiddel bijeffecten kan hebben op poreuze materialen. Als het bijvoorbeeld op hout wordt gebruikt, kan chloorbleekmiddel de vezels van het hout verzwakken en beschadigen, en daarmee schade aanrichten.

schimmel verwijderen

Schimmel verwijderen van betonnen muur.

Over schimmel heen schilderen

We zien vaak dat particulieren en bedrijven gewoonweg wat chemicaliën over de schimmel heen spuiten, en daarna er direct overheen schilderen, denkende dat dit het probleem zal oplossen. Dit is incorrect. Schimmel kan tussen het verf en de muur groeien. De verf functioneert enkel als een tijdelijke dekmantel. Het probleem met verven is ook dat het vocht vasthoudt tussen het verf en de muur, wat de groei van schimmel verder helpt en verergert. Los daarom eerst het vochtprobleem op, verwijder de schimmel, en kies er daarna pas voor om te schilderen.

LEES OOK: WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN MEELDAUW EN SCHIMMEL?

Andere manieren om schimmel te verwijderen

Hoewel het gebruik van chloorchloorbleekmiddel voor het verwijderen van schimmel wordt afgeraden, zijn er betere resultaten te behalen met zuurstofbleekmiddel. Zuurstofbleekmiddel is wel in staat om poreuze oppervlakken te betreden. De zuurstof bubbels breken de verbinding tussen het materiaal en de schimmel, trekken de schimmel vervolgens naar boven en eruit, en verwijderen deze hiermee compleet.

Voor kleine schimmelvlekken adviseren sommige bronnen om middelen zoals azijn, baking soda, afwasmiddel en producten en doekjes op alcoholbasis te gebruiken. Wij hebben er geen ervaring mee. Mocht je een dergelijk product willen gebruiken voor schimmel verwijdering, verricht dan eerst goed je eigen onderzoek omtrent de juiste applicatie en het veilig gebruik ervan.

Sommigen adviseren het gebruik van ammonia. Net als chloorbleekmiddel is ook ammonia niet in staat om poreuze oppervlakken te penetreren, en is daarom niet geschikt als schimmelverwijderaar.

Schimmel- of vochtprobleem in je woning of bedrijf? Bel dan de Natte Kater. Wij zijn 24/7 inzetbaar en voeren werkzaamheden uit voor families, als woningbouwvereniging en andere partijen. Wij staan klaar om te helpen, wacht dus geen moment langer. Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier, of mail / bel ons direct via info@nattekater.nl of 085 060 8857.

(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt helpen.)

Over de Natte Kater

De Natte Kater is onderdeel van de Frisse Kater, opgericht in september 2014, gevestigd te Amsterdam. Doordat wij na verloop van tijd bij de Frisse Kater veel calamiteitenreinigingsopdrachten binnenkregen gerelateerd aan water en stormschade hebben wij besloten ons hier verder in te specialiseren met als gevolg de geboorte van de Natte Kater. De Natte Kater is gespecialiseerd in calamiteitenreiniging bij waterschade en het ontvochtigen / drogen van ruimtes. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 inzetbaar.

T: 085 060 8857 E: info@nattekater.nl