Schimmel verwijderen & Bestrijden

Professioneel schimmel verwijderen & bestrijden – Landelijke dekking

Schimmel verwijderen & Bestrijden | Landelijke dekking

Natte Kater | 10+ Jaar Ervaring | 085 060 8857

Schimmel in de badkamer of kelder is een veelvoorkomend probleem in Nederland, en iets waar velen van ons wel eens mee te maken hebben gehad. Gelukkig kan dit vaak goed verholpen worden. Wij ontzorgen u compleet van A tot Z, zonder al te veel extra overlast en zijn inzetbaar in woningen, winkels, kantoren, bedrijfspanden en allerlei andere locaties.

Wat is schimmel?

Schimmels zijn piepkleine microscopische organismen die organisch materiaal verteren en zichzelf reproduceren door sporen vrij te geven. Schimmels zijn een type fungus waarvan er wel meer dan 100,000 soorten bestaan. In de natuur helpen schimmels met het ontbinden of afbreken van bladeren, hout en andere plantenresten. Schimmels beginnen pas een probleem te vormen wanneer zij zich verplaatsen naar een plek waar zij niet gewenst zijn zoals in een woning of bedrijfspand.

Waarom heb ik last van schimmel?

Schimmels betreden een gebouw d.m.v. piepkleine sporen. Deze sporen hebben vocht nodig om te kunnen groeien, verteren en vernietigen. Om deze reden groeien schimmels het best op donkere, vochtige, en koele plekken – dit is ook waarom schimmels zo goed groeien in kelderruimtes. Echter, schimmel kan ook overleven als enkel één of twee van deze factoren aanwezig zijn – en dan met name vochtigheid.

Schimmels kunnen zo goed als op elk type oppervlakte groeien, zoals hout, plafonds, behang, geverfde muren, tapijten, gipsplaat, en isolatiemateriaal. Schimmel groeit het beste wanneer er, zoals vermeld, veel vochtigheid aanwezig is door bijv. een lekkend dak, condensvorming, of waterschade. Het is niet mogelijk om alle schimmelsporen in een gebouw compleet te verwijderen, maar je kunt de situatie wel onder controle houden door je gebouw goed droog te houden.

Kan ik blootgesteld worden aan schimmels?

Wanneer schimmels worden geïrriteerd laten zij sporen vrij in de lucht. Deze sporen kunnen ingeademd worden door mensen. Je kan ook in contact komen met schimmels door beschimmelde voorwerpen aan te raken, beschimmeld eten te consumeren of onopzettelijk hand naar mond contact.

Hebben schimmels effect op mijn gezondheid?

De meeste schimmelsoorten zijn niet schadelijk voor onze gezondheid. Maar personen die leiden aan allergieën of astma kunnen gevoeliger zijn voor schimmels dan anderen. Zij kunnen bijv. last krijgen van een jeukende huid, lopende neus, oogirritatie, hoesten, verstopte neus, verergering van hun astma of moeite met ademhalen. Ook personen met een verzwakt immuunsysteem of een longziekte kunnen een verhoogd risico hebben voor infecties veroorzaakt door schimmels.

Een klein aantal schimmelsoorten veroorzaken een gif genaamd mycotoxine. Wanneer mensen hieraan in grote hoeveelheden worden blootgesteld kunnen zij nadelige gevolgen ondervinden zoals vermoeidheid, misselijkheid, hoofdpijn, en irritatie aan de longen en ogen.

Zwarte schimmel verdient een speciale benoeming, oftewel de Stachybotrys Chartarum zoals die officieel heet. Deze schimmelsoort behoort tot een van de meest gevaarlijke en meest voorkomende schimmelsoorten. De zwarte schimmel komt vaak voor in badkamers en kelders. Een beetje van deze schimmel vormt geen direct levensgevaar, maar langdurige blootstelling aan grote hoeveelheden is zeker niet gezond en kan leiden tot diverse gezondheidsklachten.

Wanneer vormen schimmels een probleem?

Wanneer je een muffe geur ruikt, of kleine zwarte of witte stippen ziet in je vochtige badkamer of kelder weet je dat je last van schimmel hebt. Sommige schimmel groeit uit het zicht achter muurbedekkingen of plafondtegels. Ook droge, dode schimmels kunnen gezondheidsproblemen veroorzaken, wees dus altijd voorzichtig wanneer je een vermoeden hebt dat er schimmel aanwezig is.

Schimmel wordt veelal gevonden in ruimtes die getroffen zijn door waterschade of wateroverlast. Schimmel wordt ook vaak aangetroffen op muren waar warme vochtige lucht condenseert op koelere stukken muur, zoals binnenin koude buitenmuren, achter dressoirs, bed hoofdeindes, en in kasten waar producten tegen de muur aan staan opgesteld.

Tevens groeit schimmel vaak in ruimtes waar er zowel veel water gebruikt wordt en de luchtvochtigheid hoog is, vaak is dit het geval in de keuken, badkamer, wasruimte, en kelder. Indien je schimmel aantreft in je woning is het tijd om actie te ondernemen en de groei ervan tegen te gaan.

Praktische tips voor het verwijderen van schimmel

De drie voornaamste acties die moeten worden ondernomen bij schimmel zijn: 1) Detecteren en lokaliseren van de bron van het vocht probleem; 2) De schimmel verwijderen; en 3) Actie ondernemen om het overmatige niveau van vocht en condensvorming onder controle te brengen.

Schimmelaanslag verwijderen badkamer.

Stap 1: Detecteren en lokaliseren van de bron van het vocht probleem

Onthoud dat schimmels enkel groeien indien er voldoende vocht aanwezig is. Wanneer schimmels tevoorschijn komen is het dan ook zaak om te achterhalen waar het vocht vandaan komt waar de schimmels zich op voeden. Heb je bijv. last van een vochtige woning waar mogelijk al schimmel groeit, dan moet je eerst weten waarom dit zo is. De vraag die je jezelf moet stellen is: Waardoor is de luchtvochtigheid zo hoog? Veelvoorkomende redenen voor een hoge luchtvochtigheid zijn:

– Lekkende leidingen.

– Regenwater dat door het dak heen lekt.

– Slechte ventilatie / afzuiging.

Stap 2: De schimmel verwijderen

Wanneer het probleem voor de hoge luchtvochtigheid is geïdentificeerd en verminderd / verwijderd, is de volgende stap om te bepalen of de schimmels verwijderd kunnen worden van de getroffen gebieden zonder professionele hulp in te schakelen.

Ons advies is dat als de schimmel wordt veroorzaakt door een probleem in het gebouw zelf (lekkages etc.) en / of de schimmels aanwezig zijn in de bouwconstructie zelf, het aan te raden is om professionele hulp in te schakelen.

Als de schimmelgroei wordt veroorzaakt door condensatie en het getroffen gebied minder is dan circa 1 vierkante meter, en niet veroorzaakt is door riolering of ander vervuild water, dan kun je de klus waarschijnlijk zelf uitvoeren zolang er veilig gewerkt wordt. Schimmel verwijderen hoeft niet moeilijk te zijn, maar moet ook niet onderschat worden. En dan met name bij grotere opdrachten.

Schimmel kan zoals eerder vermeld mensen ziek maken, en een divers scala aan gezondheidsproblemen veroorzaken variërend van huidirritatie tot luchtweginfecties. Het verstoren van schimmel sporen (bijv. wanneer je de schimmel wilt weg schrobben) zorgt ervoor dat deze de lucht in komen en verhogen daarmee drastisch het risico op infectie met name als jij of iemand anders een luchtwegaandoening heeft zoals astma. Het inhuren van een professional betekent dat iemand anders het risico neemt – iemand die betere beschermingsmiddel bezit en meer kennis over hoe hij het risico kan verkleinen.

Zorg er ook voor dat als je zelf de klus wilt uitvoeren je zeer grondig te werk gaat om hergroei van de schimmels te voorkomen. Schimmel leeft en kan dus ook terug groeien, ook al blijft er nog een klein beetje over. Verwijder 95% van de schimmel en de overblijvende 5% zal gewoon blijven groeien totdat de schimmelkolonie weer net zo groot was als eerst.

Tevens zijn schimmelsporen microscopisch klein en kunnen tijdens het schoonmaken op oppervlakken landen waar jij geen weet van hebt. Als je niet voorzichtig te werk gaat kan het zomaar voor verdere schimmelgroei zorgen.

Draag tijdens het schoonmaken altijd een beschermend masker voor de neus en longen met een daarvoor geschikt filter, oogbescherming, en handschoenen. Dit om blootstelling aan de schimmels zoveel mogelijk te verminderen. Werk altijd met open ramen maar met de deuren gesloten om te voorkomen dat de schimmelsporen zich verspreiden naar andere ruimtes binnenin de woning. Laat de ramen tijdens en na het schoonmaken open om te luchten.

Er bestaat bij sommige mensen de misconceptie dat je direct over schimmel heen kan schilderen. Dit is absoluut niet aan te raden! De schimmel zal onder de verf doorgroeien en na verloop van tijd zal de verf gaan afbladeren. Eerst dus schoonmaken en daarna pas schilderen (nadat het goed gedroogd is).

Stap 3: Condensvorming onder controle brengen

Condensvorming wordt veroorzaakt door drie factoren: Hoge luchtvochtigheid binnenshuis, lage temperaturen van muren / oppervlakken, en slechte ventilatie.

1) Hoge luchtvochtigheid binnenshuis: Condensvorming treedt op wanneer de lucht binnenshuis het niveau van vocht niet meer aan kan. Warme lucht kan meer vocht vasthouden dan koude lucht. Bijvoorbeeld, een bad laten vollopen met warm water creëert stoom. De lucht in de badkamer vult zich met waterdamp en kan op een gegeven moment al het vocht dat dit creëert niet meer vasthouden. Het gevolg hiervan is dat er kleine druppels water ontstaan die zich het eerst op koude oppervlakken gaan vormen zoals spiegels en vensterbanken.

2) Lage temperaturen: Condensvorming kan verergeren bij koud weer. De vochtige lucht komt in contact met de koude oppervlakken binnenshuis, transformeert in een oppervlakte mist en vervolgens in water dat via de ramen naar beneden loopt en ertoe leidt dat houten frames gaan rotten en behang en geverfde muren afbladeren.

3) Slechte ventilatie: De luchtvochtigheid kan gereduceerd worden door goed te ventileren. Als er niet genoeg frisse lucht binnenkomt verzamelt al het vocht zich binnenshuis en leid tot meer condensvorming. Ook blijven muren koud wanneer er geen warme lucht binnenkomt. Schimmel kan daardoor vormen op plekken waar de lucht weinig verplaatst, bijvoorbeeld in een kelder zonder ramen, of achter garderobes of kasten.

Laat ons u helpen

Hulp nodig bij het verwijderen van schimmelgroei? Wacht geen moment langer en bel ons via 085 060 8857. Onze schoonmaaktechnici zijn 24/7 inzetbaar en voeren werkzaamheden uit voor families, als woningbouwvereniging en andere partijen. Wij staan klaar om te helpen, wacht dus geen moment langer. Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier, of mail / bel ons direct via info@nattekater.nl of 085 060 8857.