Kan ik schimmel verwijderen met bleek of azijn?
Natte Kater | 10+ Jaar Ervaring | 085 060 8857
Het internet staat vol met ideeën, gedachten en doe-het-zelf instructies omtrent honderdduizenden onderwerpen, inclusief schimmelverwijdering. Een van de hardnekkigste mythen voor het verwijderen van schimmel is dat bleekmiddel en azijn kunnen worden gebruikt om schimmel veilig en grondig te verwijderen. De waarheid is echter dat bleekmiddel en azijn schimmel niet effectief genoeg verwijderen voor positieve langetermijnresultaten. Mensen die zelf met bleekmiddel en azijn aan de slag gaan verergeren het probleem vaak, en zijn uiteindelijk toch genoodzaakt een professional in te schakelen.
Wat is schimmel eigenlijk?
Voordat we ingaan op waarom bleekmiddel en azijn geen schimmel verwijderen, zullen we enkele basisprincipes van schimmel doornemen. Schimmel is een natuurlijk onderdeel van het milieu; buitenshuis helpt het bij het afbreken van organisch materiaal als onderdeel van de natuurlijke levenscycli. Binnenshuis is schimmel echter een ongewenste gast. Het zal groeien op elk organisch materiaal, zolang het niet wordt verstoord, voldoende vocht heeft en een constante temperatuur. Eenmaal gevestigd, kan het ernstige schade veroorzaken aan voorwerpen en ongemak en gezondheidsproblemen veroorzaken voor bewoners en bezoekers.
Enkele veel voorkomende symptomen van schimmelgroei binnenshuis zijn onder andere: jeukende waterige ogen, loopneus, zere keel of ogen, hoofdpijn, en vermoeidheid.
Verwijdert bleekmiddel schimmel?
Als schimmel binnenshuis groeit, reproduceert het zich door sporen te creëren – zwevende deeltjes die naar andere ruimtes en kamers in kunnen reizen om nieuwe kolonies te creëren. Levend of dood, deze sporen kunnen allergieën en irritatie veroorzaken, zelfs bij de meest robuuste gezinsleden. Zodra sporen een kolonie creëren, groeit en verspreidt schimmel zich via zijn wortels (die mycelia en hyfen worden genoemd). Hoewel bleekmiddel en azijn schimmel niet verwijderen, is het volkomen logisch om je af te vragen of deze twee reinigingsmiddelen zouden werken. Dus waarom doodt bleekmiddel schimmel niet?
De eerste mythe over bleekmiddel die we gaan ontkrachten, is dat het een effectief schoonmaakmiddel is. Bleekmiddel verliest enorm snel zijn effectiviteit wanneer het in contact komt met organisch materiaal – en zoals we al hebben opgemerkt, MOET schimmel organisch materiaal aanwezig hebben om te kunnen groeien. Als je ooit per ongeluk bleekmiddel op je kleren hebt laten druipen, weet je dat het veel schade en verkleuring kan veroorzaken, wat misschien niet ideaal is voor het door schimmel aangetaste oppervlak of item. Bovendien werkt bleekmiddel niet goed wanneer het wordt blootgesteld aan licht en warmte, en verliest het zo snel zijn kracht dat het geen blijvende effecten heeft – ondanks de ‘sterke’ geuren die worden geproduceerd.
Bleekmiddel behandelt ook niet de ‘waarom’ van schimmelgroei. Bleekmiddel kan aanvoelen als een effectief schoonmaakmiddel, maar als je de vocht- of vochtproblemen niet aanpakt die de oorzaak zijn van het schimmelprobleem, zal geen enkel schoonmaakmiddel voorkomen dat het terug groeit.
Hoewel bleekmiddel gewoon in de supermarkt te koop is, blijft het een behoorlijk gevaarlijke chemische stof waar we voorzichtig mee moeten zijn. Je moet altijd handschoenen, een veiligheidsbril en zelfs een ademhalingsmasker dragen bij het gebruik van bleekmiddel. Het is corrosief, geeft chloorgas vrij en kan mogelijk kankerverwekkende dioxines vormen.
Verwijdert azijn schimmel?
Azijn; hét milieuvriendelijkste schoonmaakmiddel dat er bestaat als we alle informatie online moeten geloven. Het is een mild en veilig schoonmaakmiddel met 1001 toepassingen. Maar bleekmiddel en azijn verwijderen schimmel niet, dus waarom wordt azijn nog steeds aanbevolen voor gebruik bij schimmelverwijdering?
Gewone azijn (de soort die je in je salade gebruikt) is een mild zuur. Soms kan dit als vervanging dienen voor de meer gevaarlijke schoonmaakmiddelen. Echter helpt het niet bij schimmelverwijdering. Een veel voorkomende mythe die op het internet circuleert is dat azijn 82% van de schimmelsporen doodt. Echter hebben wij geen wetenschappelijke studies gezien die deze bewering ondersteunen. Net als bleekmiddel is de doeltreffendheid van azijn tegen schimmel gering.
Een van de veelvoorkomende problemen die onze schoonmaaktechnici tegenkomen, is dat veel mensen niet weten dat bleekmiddel en azijn schimmel niet verwijderen, en daarom een van deze producten gebruiken om schimmel zelf te verwijderen. De doeken die worden gebruikt om het aangetaste gebied schoon te maken, worden vervolgens opnieuw gebruikt in andere ruimtes. Helaas doden bleekmiddel en azijn de schimmelsporen niet effectief genoeg. De schimmelsporen hechten zich aan de gebruikte doeken, die, wanneer deze in andere ruimtes worden gebruikt (of vochtig onder de gootsteen worden achtergelaten), de schimmelbesmetting kan verspreiden.
Laat ons u helpen
Last van condensatie, vocht of schimmel in je woning of bedrijf? Bel dan Natte Kater. Wij zijn 24/7 inzetbaar en voeren werkzaamheden uit voor families, als woningbouwvereniging en andere partijen. Wij staan klaar om te helpen, wacht dus geen moment langer. Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier, of mail / bel ons direct via info@nattekater.nl of 085 060 8857.
(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)
Over Natte Kater
Natte Kater is onderdeel van Frisse Kater BV, opgericht in september 2014, gevestigd te Amsterdam. Doordat wij na verloop van tijd bij Frisse Kater BV veel calamiteitenreinigingsopdrachten binnenkregen gerelateerd aan water en stormschade hebben wij besloten ons hier verder in te specialiseren met als gevolg de geboorte van Natte Kater. Natte Kater is dé specialist op het gebied van calamiteitenreiniging bij waterschade, ontvochtigen / drogen van ruimtes, en schimmelsanering. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 inzetbaar.