Schimmel verwijderen in 3 stappen

Natte Kater | 10+ Jaar Ervaring | 085 060 8857

Wist je dat in ongeveer een vijfde van alle woningen in Nederland de bewoners last hebben van vocht en schimmel? Voor iedereen die schimmel probeert te verwijderen zonder de juiste training en materialen, is het een tijdrovend en moeizaam proces. Maar eerst: wat is schimmel eigenlijk?

Schimmel is een soort fungi die gedijt op vocht. Buiten speelt schimmel een belangrijke rol in de ecologische cyclus. Echter, zodra schimmel binnenshuis begint te bewegen, kan het een probleem gaan vormen. Schimmel kan zich enorm rap verspreiden in huis, en zich onder de juiste omstandigheden voortplanten in slechts 48 uur.

Schimmel dringt diep door in oppervlakken en beschadigt materialen van binnenuit. Naast het beschadigen van materialen en woningen, kan het uiteindelijk ook de gezondheid van mensen nadelig beïnvloeden.

Schimmelsanering badkamer.
Schimmelsanering badkamer.

De drie stappen van schimmelsanering

Schimmelsanering kent over het algemeen drie stappen:

  • Verwijderen en schoonmaken
  • Ontgeuren
  • Voorkomen dat de schimmel terugkeert.

Voor het verwijderen en schoonmaken van ruimtes bevuild met schimmel maken wij gebruik van een schimmeldodend product. Belangrijk is dat het product toegelaten is door het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb).

Onze voorkeur gaat uit naar een product dat zowel bacteriën als virussen kan doden. Dit is met name belangrijk op plaatsen waar een overstroming heeft plaatsgevonden, omdat je dan vaak ziet dat het water bacteriën en virussen heeft verspreid in de ruimte(s).

Producten die beweren schimmeldodend en/of remmend te zijn, moeten bij het CTGB zijn geregistreerd, wat betekent dat ze de vereiste tests hebben doorstaan voor gebruik in Nederland. Een snelle manier om dit te controleren is door het product op te zoeken op de website van het CGTB.

Na het verwijderen van de schimmel en/of meeldauw, kunnen er nog steeds restgeuren van de schimmel aanwezig zijn. Dit zijn vaak onaangename geuren die daarom dan ook verwijderd moeten worden. Over het algemeen zal een goede schoonmaak voldoende zijn, mocht er toch een restgeur aanwezig blijven dan kunnen wij deze verwijderen d.m.v. industriële ontgeuringsapparatuur. Binnen 30 tot 60 minuten is een ruimte dan weer geurvrij.

Na de schoonmaak willen opdrachtgevers natuurlijk een soortgelijke situatie voorkomen. Dit kan op twee manieren worden bereikt. Ten eerste wordt op voorhand al door ons een inspectie uitgevoerd om de bron van het probleem te bepalen. Zodra dit is verholpen zal, na de schoonmaak, de schimmel niet meer terugkeren.

Omdat schimmel groeit in vochtige en warme omstandigheden, betreft het vaak een vochtprobleem door een lekkage of iets dergelijks. Dit kan meestal onder controle worden gebracht d.m.v. een reparatie en droogapparatuur.

Het kan ook zo zijn dat er een aanhoudend probleem is. Denk bijvoorbeeld aan badkamers of woningen met zeer slechte ventilatie waar geen oplossing voor is. Na het schoonmaken en voorbereiden van alle oppervlakken kan er dan een schimmel blokkerend middel aangebracht worden.

Schimmel blokkerende producten zorgen ervoor dat oppervlakken minder vatbaar worden voor schimmelgroei. Deze producten geven over het algemeen een garantie van +/- 5 jaar, maar in de praktijk is dit vaak langer.

Het handige hieraan is dat, indien gewenst, na een X aantal jaar de schimmel blokkerende producten opnieuw kunnen worden aangebracht wat de levensduur van de behandeling verlengt.

Extreme schimmelgroei.

Kan ik schimmel zelf verwijderen?

Schimmelsanering is een ingewikkeld proces, en het kan voor een leek dan ook moeilijk zijn om te bepalen welke chemicaliën en processen benodigd zijn voor een positief resultaat. In de praktijk zien wij dat er vaak te makkelijk gedacht over schimmelverwijdering. ‘Iedereen kan het’ is het idee. Hierdoor wordt vaak niet de moeite genomen om een professionele schimmelsaneerder te contacteren. In plaats hiervan gaan mensen online op zoek naar oplossingen.

Er staan online enorm veel tips en tricks met betrekking tot het verwijderen van schimmel. Niet alle tips zijn echter even effectief. Een van de meest voorkomende tips is bijvoorbeeld het gebruik van bleekmiddel. Bleekmiddel is enkel effectief om schimmel op bad- en tegeloppervlakken te elimineren. Tegelijkertijd is het gebruik hiervan niet aan te raden omdat het schade toebrengt aan de oppervlakken, en dit op de langere termijn weer allerlei andere reinigingsproblemen creëert.

Bleekmiddel helpt niet bij schimmel op poreuze oppervlakken omdat het niet in staat is om diep in poreuze oppervlakken door te dringen. Hetzelfde geldt voor ammoniak. Net als bleekmiddel kan ammoniak schimmel enkel doden op harde, niet-poreuze oppervlakken. Het is net als bleek een agressieve en giftige stof en moet daarom met zorg gebruikt worden.

Een andere veelvoorkomende tip is het gebruik van baking soda (zuiveringszout). Baking soda is milieuvriendelijk en kan nuttig zijn bij het doden van schimmels door hen aan een alkalische omgeving bloot te stellen. Echter is baking soda niet effectief voor alle schimmelsoorten, en kan het schimmel niet doden in poreuze oppervlakken.

Wat wij ook veelvuldig zien is dat mensen reguliere verf of schimmelwerende verf aanbrengen op de oppervlakken. Bij reguliere verf zal het probleem alleen maar verergeren. Het oppervlak zal er tijdelijk goed uitzien, waarna de schimmelgroei dubbel zo hard terug zal keren.

Bij schimmelwerende verf moet eerst de reeds aanwezige schimmel worden gedood en verwijderd. Gebeurt dit niet, dan zal de schimmelwerende verf geen effect hebben en het schimmelprobleem verergeren. Schimmelwerende verf doodt geen actieve schimmels!

Er zijn verschillende methodes om schimmel te verwijderen, de online tips en tricks bieden echter nooit een ideale oplossing. Indien je met een serieus schimmelprobleem kampt is ons advies altijd om een professionele schimmelsaneerder te contacteren. Dit is altijd de beste en meest efficiënte manier om van je schimmelprobleem af te komen.

Laat ons u helpen

Schimmel- of vochtprobleem in je woning of bedrijf? Bel dan de Natte Kater. Wij zijn 24/7 inzetbaar en voeren werkzaamheden uit voor families, als woningbouwvereniging en andere partijen. Wij staan klaar om te helpen, wacht dus geen moment langer. Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier, of mail / bel ons direct via info@nattekater.nl of 085 060 8857.

(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)

Over Natte Kater

Natte Kater is onderdeel van Frisse Kater BV, opgericht in september 2014, gevestigd te Amsterdam. Doordat wij na verloop van tijd bij Frisse Kater BV veel calamiteitenreinigingsopdrachten binnenkregen gerelateerd aan water en stormschade hebben wij besloten ons hier verder in te specialiseren met als gevolg de geboorte van Natte Kater. Natte Kater is dé specialist op het gebied van calamiteitenreiniging bij waterschade, ontvochtigen / drogen van ruimtes, en schimmelsanering. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 inzetbaar.

T: 085 060 8857 E: info@nattekater.nl