Schimmel verwijderen: Hoe bescherm ik mezelf?

Natte Kater | 10+ Jaar Ervaring | 085 060 8857

Bij het verwijderen van schimmel zijn er twee belangrijke zaken waar rekening mee gehouden moet worden voor goede bescherming: 1) afzetting (i.e. containment) en 2) persoonlijke beschermingsmiddelen. Afhankelijk van de ernst van het schimmelprobleem zijn er verschillende niveaus van bescherming die gehanteerd kunnen worden.

schimmel bescherming
Schimmel verwijderen.

Afzetten

Het doel van ruimtes afzetten (i.e. de containment-techniek) is om de verspreiding van schimmel door het gebouw te beperken, met als doel de blootstelling van saneerders en bewoners aan schimmel te minimaliseren. Hoe groter het besmette gebied, hoe groter de kans dat iemand wordt blootgesteld aan schimmel, en daardoor hoe belangrijker het is om de ruimte af te zetten.

Over het algemeen bepaalt de grootte van het besmette gebied de mate van vereiste afzetting. Maar, nog belangrijker is het professionele oordeel van de vaklieden die het werk gaan uitvoeren. Een zware schimmelgroei in een klein gebied kan bijvoorbeeld meer schimmelsporen vrijgeven dan een lichtere groei in een relatief groot gebied. In dit geval zou het kleinere, besmette gebied mogelijk een hoger niveau van afzetting rechtvaardigen.

Over het algemeen zijn er twee afzetting soorten: beperkt en volledig.

Beperkte afzetting wordt gebruikt voor gebieden met een schimmelbesmetting tussen 1 en 10 vierkante meter oppervlak. Volledige afzetting wordt toegepast wanneer gebieden groter dan 10 vierkante meter moeten worden aangepakt, of in gevallen waarin het waarschijnlijk is dat schimmel zich tijdens de sanering door het gehele gebouw zal verspreiden.

Het hanteren van negatieve luchtdruk in het afgezette gebied voorkomt dat verontreinigde lucht naar aangrenzende, schone gebieden stroomt en mogelijk schimmel verspreidt. Een ventilator die lucht naar buiten toe blaast kan worden gebruikt om de negatieve luchtdruk te handhaven. Als dit correct wordt gedaan, moet de folie van het afzettingsgebied op alle oppervlakken naar binnen toe bollen. Als het fladdert of naar buiten toe bolt, is de afzetting niet succesvol en moet dit worden hersteld alvorens de sanering wordt voorgezet.

Beperkte afzetting

Beperkte afzetting bestaat uit een enkele laag van 6 mm brandvertragende beschermfolie die het beschimmelde gebied omringt. Het afgesloten gebied is via een ritsdeur te betreden en te verlaten. Beperkte afzetting wordt over het algemeen aanbevolen voor gebieden met 1 tot 10 vierkante meter aan besmetting.

In kleinere gebieden kan de folie met ducttape aan de vloer en het plafond worden bevestigd. In grotere gebieden kan een frame van stalen of houten balken worden gebouwd om de folie vast te houden.

Alle toevoer- en afvoeropeningen, deuren en andere openingen in het afgezette gebied moeten worden afgedicht met folie om de verspreiding van schimmel en schimmelsporen naar andere delen van het gebouw te minimaliseren. Trappen moeten ook worden afgedicht als een trede ontbreekt of open is.

Volledige afzetting

Volledige afzetting wordt aanbevolen voor het opruimen van met schimmel besmette oppervlakken groter dan 10 vierkante meter en wanneer intense of langdurige blootstelling wordt verwacht. Het wordt ook aangeraden als het waarschijnlijk is dat de ruimte van de bewoner(s) verder zal worden verontreinigd indien er geen volledige afzetting plaatsvindt. Dit heeft natuurlijk te maken met de te verwachten hoge niveaus van zwevend stof of schimmelsporen.

Volledige afzetting vereist dubbele lagen folie om een barrière te creëren tussen het beschimmelde gebied en andere delen van het gebouw. Een decontaminatiekamer of luchtsluis – een ruimte met deuren tussen het verontreinigde gebied en het schone gebied – moet worden opgezet voor toegang tot en uitgang uit het saneringsgebied.

Extreme schimmelgroei in badkamer.

Persoonlijke beschermingsmiddelen

De primaire functie van persoonlijke beschermingsmiddelen is het beperken van blootstelling aan verontreinigingen, in dit geval schimmel. Als een saneringsklus schimmel verstoort en schimmelsporen vervolgens in de lucht terechtkomen, neemt het risico op blootstelling via de luchtwegen toe. Handelingen die waarschijnlijk schimmel zullen doen opdwarrelen, omvatten:

  • Het breken van beschimmelde poreuze materialen zoals gipsplaat.
  • De toepassing van invasieve procedures om schimmelgroei in wandholtes te onderzoeken of te saneren.
  • Het strippen of afpellen van behang om het te verwijderen.
  • Het gebruik van ventilatoren om items te drogen.

Handschoenen

Het materiaal waarvan handschoenen zijn gemaakt, moet geschikt zijn voor het type materiaal dat wordt behandeld. Als je ervoor kiest om een biocide, zoals chloorbleekmiddel, of een krachtige reinigingsoplossing te gebruiken, moeten de handschoenen zijn gemaakt van: natuurrubber, neopreen, nitril, polyurethaan of polyvinylchloride (PVC).

Als een mild reinigingsmiddel wordt gebruikt, zijn gewone huishoudelijke rubberen handschoenen voldoende. Het routinematige gebruik van biociden wordt niet aanbevolen.

Bril

Goed passende brillen of volgelaatsmaskers zijn belangrijk voor een correct niveau van oogbescherming. Brillen moeten ontworpen zijn om stof en kleine deeltjes buiten te houden. Veiligheidsbrillen of brillen met open ventilatieopeningen zijn niet acceptabel.

Ademhalingstoestellen

Ademhalingstoestellen beschermen saneringswerkers tegen het inademen van zwevende schimmel, schimmelsporen en stof. Er worden drie soorten ademhalingsbescherming gehanteerd: minimaal, beperkt en volledig.

Minimale bescherming is voldoende bij het opruimen van een klein gebied dat door schimmel is aangetast (minder dan 1 vierkante meter in totaal). Minimale bescherming omvat handschoenen, bril/oogbescherming en een ademhalingsmasker dat de neus en mond bedekt, en minstens 95 procent van zwevende deeltjes filtert.

Beperkte bescherming omvat het gebruik van halfgelaats- of volgelaatsluchtreinigingsmaskers (APR). Deze ademhalingstoestellen hebben inademings- en uitademingskleppen die de lucht filteren en ervoor zorgen dat deze vrij is van schimmeldeeltjes. De stoffilters verwijderen geen dampen of gassen, en de halfgelaats-APR’s beschermen de ogen van de drager niet. Beperkte bescherming wordt aangeraden bij het opruimen van een totaal aangetast oppervlak tussen de 1 en 10 vierkante meter.

Volledige bescherming omvat een volgelaat, motor aangedreven luchtreinigingsmasker (PAPR). Het wordt aangeraden dit type bescherming te dragen bij het reinigen van een oppervlak dat groter is dan 10 vierkante meter, en waar waarschijnlijk hoge niveaus van zwevend stof of schimmelsporen aanwezig zijn. Of, wanneer intense of langdurige blootstelling wordt verwacht.

Een motor aangedreven luchtreinigingsmasker gebruikt een ventilator om de lucht door het filter te dwingen. De gefilterde lucht wordt geleverd aan een masker dat het gezicht van de drager bedekt of een kap die het hele hoofd bedekt. De positieve druk binnen de kap voorkomt dat ongefilterde lucht binnenkomt via openingen of kieren.

Wegwerpkleding wordt aanbevolen voor middelgrote en grote saneringsprojecten. Het voorkomt de overdracht en verspreiding van schimmel naar kleding en elimineert huidcontact met schimmel. Wanneer beperkte bescherming gerechtvaardigd is, kunnen wegwerp overalls worden gebruikt. Wanneer volledige bescherming vereist is, moet een lichaamspak van ademend materiaal en schimmelbestendige wegwerp hoofd- en voetbedekkingen worden gebruikt. Alle openingen, zoals die rond enkels en polsen, moeten worden afgedicht.

Laat ons u helpen

Last van condensatie, vocht of schimmel in je woning of bedrijf? Bel dan Natte Kater. Wij zijn 24/7 inzetbaar en voeren werkzaamheden uit voor families, als woningbouwvereniging en andere partijen. Wij staan klaar om te helpen, wacht dus geen moment langer. Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier, of mail / bel ons direct via info@nattekater.nl of 085 060 8857.

(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)

Over Natte Kater

Natte Kater is onderdeel van Frisse Kater BV, opgericht in september 2014, gevestigd te Amsterdam. Doordat wij na verloop van tijd bij Frisse Kater BV veel calamiteitenreinigingsopdrachten binnenkregen gerelateerd aan water en stormschade hebben wij besloten ons hier verder in te specialiseren met als gevolg de geboorte van Natte Kater. Natte Kater is dé specialist op het gebied van calamiteitenreiniging bij waterschade, ontvochtigen / drogen van ruimtes, en schimmelsanering. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 inzetbaar.

T: 085 060 8857 E: info@nattekater.nl