Schimmel van muren verwijderen

Natte Kater | 10+ Jaar Ervaring | 085 060 8857

Schimmel die op muren en andere oppervlakken groeit, is een grote frustratie in veel Nederlandse woningen. Schimmel is een stille inbreker die lelijke, permanente vlekken kan achterlaten op muren, plafonds, meubels, kleding en andere bezittingen in huis.

Er zijn enorm veel verschillende soorten schimmel, maar allemaal houden ze van vochtige, donkere muren en gedijen dan ook goed op alle soorten muurmaterialen zolang er een vochtbron aanwezig is. Schimmel is niet kieskeurig. Het houdt van badkamer- en keukenmuren, slaapkamermuren, kastmuren en zelfs garagemuren.

Het is belangrijk om schimmelgroei direct aan te pakken. Als schimmel niet goed wordt aangepakt, kan het snel verspreiden en oppervlakken beschadigen. Schimmel is tevens een teken van overmatig vocht en kan wijzen op een mogelijke lekkage in de woning.

Als je schimmel op muren in huis of garage opmerkt, is het verstandig om expert in te schakelen. Onze technici zullen niet alleen de zichtbare symptomen van een schimmelinvasie verwijderen, maar ook de onderliggende oorzaak identificeren, zoals een defecte ventilatie of een lek.

Schimmel van muren verwijderen
Ernstige schimmelgroei in keuken.

Waarom heb ik schimmel op mijn muren?

Schimmel kan, zolang er vocht en organisch materiaal aanwezig is, overal groeien. Wanneer warme, vochtige lucht in contact komt met een koude muur, zal er condens optreden. Dit biedt schimmel de ideale omgeving om te kunnen groeien.

Overtollig vocht in de lucht is vaak de voornaamste boosdoener van schimmelgroei. Echter kunnen er ook andere oorzaken zijn zoals slechte ventilatie, lekkages en stof.

Schimmel houdt ervan om op muren te zitten, vooral in hoeken van kamers, waar meubels dicht tegen een muur staan, achter gordijnen of dicht bij het plafond. Dit is omdat schimmel van vochtige, donkere plekken houdt die slecht worden geventileerd. Schimmel kan in rap tempo geverfde oppervlakken en andere delicate wandbekledingen beschadigen, het is daarom belangrijk om snel te handelen. De meeste geverfde oppervlakken hoeven niet opnieuw geschilderd te worden, tenzij de verf afbladdert of andere schade vertoont.

Schimmel op ramen en deuren

Schimmel houdt er ook van om op ramen en deuren te zitten. Dit komt doordat:

  • Water kan binnentreden via schades rondom ramen en deuren.
  • Ramen condensatie veroorzaken, die op raamkozijnen druppelen.
  • Gordijnen schimmelgroei bevorderen op bedekte muren door vochtige lucht vast te houden.
  • Deuren die continue openstaan het doorluchten van de muur erachter belemmeren.

Een ophoping van vocht gecombineerd met slechte ventilatie betekent dat schimmel snel kan groeien op en rondom ramen en deuren.

Tekenen van schimmel

Sommige soorten schimmel zullen direct zichtbaar zijn, maar andere zijn misschien niet zo gemakkelijk te herkennen. Het meest voorkomende teken dat je een schimmelprobleem hebt, is wanneer je groene, bruine, zwarte of oranje vlekken aantreft. Andere tekenen zijn: muffe lucht, condensatie, waterschade, verkleuring, afbladderende verf etc.

Schimmel op badkamer- en keukenmuren

Badkamer- en keukenmuren zijn populaire schuilplaatsen voor schimmel dankzij de vaak vochtige, stoomrijke omgevingslucht en slechte ventilatie. Schimmel wordt hier vaak aangetroffen op muren en plafonds boven douches en baden, tegelvoegen, en achter deuren of rondom vensterbanken. Als er geen actieve lekkage is, kan het probleem vaak verholpen worden door betere ventilatie.

Schimmel op slaapkamermuren

Slaapkamermuren zijn ook gevoelig voor schimmelgroei. Slaapkamers worden namelijk vaak gebouwd aan de koude zijde van woningen waar condensatie zich ophoopt en de ventilatie vaak onvoldoende is.

Omdat we gemiddeld een derde van onze dag in de slaapkamer doorbrengen, is het de laatste plek in huis waar je schimmelgroei wilt opmerken. En hoewel je het merendeel van de tijd in de slaapkamer slapend doorbrengt, doet de schimmel dat zeker niet!

Schimmel zal niet alleen de muren aantasten, maar zich ook verspreiden naar je kleding, meubels en andere bezittingen.

Schimmel verwijderen in badkamer inclusief antischimmelverf.

Schimmelgroei

Schimmel kan op bijna ieder oppervlak groeien. Vochtige, slecht geventileerde gebieden zijn ideale groeiplaatsen voor schimmel. Schimmel houdt ook van poreuze oppervlakken die moeilijk schoon te maken zijn. Schimmel is een fungi en zoals elke fungi vormen schimmels wortelsystemen die doordringen in poreuze materialen.

Huishoudelijke schoonmaakmiddelen zullen vaak niet voldoende zijn om het probleem goed aan te pakken. Schimmels verspreiden zich ook zeer snel via luchtgedragen sporen. Deze sporen verspreiden zich naar andere delen van het huis waar ze nieuwe schimmelkolonies vormen.

Schimmel permanent verwijderen

Er zijn online veel doe-het-zelf schimmelverwijderingsmiddelen beschikbaar. Het probleem met kant-en-klare producten of huismiddelen is dat ze over het algemeen niet erg effectief zijn in het permanent verwijderen van de schimmel.

Bij serieuze schimmelproblematiek is er maar één echte oplossing, en dat is het inschakelen van een professioneel schimmelverwijderingsteam. Onze technici kunnen o.a. vochtgehaltes, temperatuur en luchtvochtigheid meten. Een infrarood analyse uitvoeren en een gedetailleerde visuele inspectie uitvoeren van gebieden die gevoelig zijn voor schimmelgroei. Hierdoor kunnen potentiële structurele problemen worden gelokaliseerd.

Na het probleem in kaart te hebben gebracht kunnen we de schimmel effectief verwijderen. Indien gewenst kan er ook een schimmelwerende coating worden aangebracht die additionele bescherming biedt voor gebieden met aanhoudende vochtproblematiek.

Hoe voorkom ik schimmel op muren?

Schimmel gedijt in vochtige omstandigheden. De natte seizoenen en hoge luchtvochtigheid in Nederland zorgen voor perfecte omstandigheden voor schimmelgroei. Enkele stappen die je kunt nemen om schimmelgroei in huis te voorkomen zijn:

  • Ventileer voldoende, vooral tijdens het koken en douchen.
  • Overweeg het gebruik van een luchtontvochtiger voor ruimtes die continue vochtig zijn.
  • Verwarm je woning op minimaal 17 graden.

Bij schimmelproblemen loont het om experts in te schakelen. Wij kunnen de bron van het schimmelprobleem opsporen en ervoor zorgen dat het niet meer terugkeert.

Laat ons helpen

Schimmel- of vochtproblematiek in je woning of bedrijf? Bel dan Natte Kater. Wij zijn 24/7 inzetbaar en voeren werkzaamheden uit voor families, als woningbouwvereniging en andere partijen. Wij staan klaar om te helpen, wacht dus geen moment langer. Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier, of mail / bel ons direct via info@nattekater.nl of 085 060 8857.

(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)

Over Natte Kater

Natte Kater is onderdeel van Frisse Kater BV, opgericht in september 2014, gevestigd te Amsterdam. Doordat wij na verloop van tijd bij Frisse Kater BV veel calamiteitenreinigingsopdrachten binnenkregen gerelateerd aan water en stormschade hebben wij besloten ons hier verder in te specialiseren met als gevolg de geboorte van Natte Kater. Natte Kater is dé specialist op het gebied van calamiteitenreiniging bij waterschade, ontvochtigen / drogen van ruimtes, en schimmelsanering. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 inzetbaar.

T: 085 060 8857 E: info@nattekater.nl