Schimmel op zolder: Oorzaken & Verwijderen

Natte Kater | 10+ Jaar Ervaring | 085 060 8857

In dit blog-artikel zullen wij ons richten op schimmel in zolders. Door een reeks van veelvoorkomende vragen te beantwoorden, hopen we het complexe onderwerp van schimmelgroei op zolder te verduidelijken.

schimmel op zolder
Schimmel op zolder als gevolg van lekkage.

Is schimmel in mijn woning echt een probleem?

Laten we beginnen met de meest veelvoorkomende vraag. Het antwoord is nee. Er is slechts éen manier om schimmel in gebouwen onder controle te houden, en dat is door ruimtes goed droog te houden. Droge gebouwen hebben geen schimmelproblemen, natte gebouwen wel.

Dit is waarom wij altijd bij schimmelproblematiek adviseren om alle beschikbare middelen te richten op het diagnosticeren en oplossen van het vochtprobleem, omdat dit ook het schimmelprobleem zal verhelpen.

Het focussen op het vochtprobleem zal een duidelijke aanpak voor het schimmelprobleem creëren. Wanneer je enkel focust op de schimmel zal dit tot eindeloze verwarring leiden.

Is schimmel schadelijk voor de gezondheid?

Mogelijk wel, en mogelijk niet. Over het algemeen kan er gesteld worden dat (langdurige) blootstelling aan elke soort schimmel schadelijk kan zijn voor de gezondheid en dat mensen allergieën, infecties, en irritaties kunnen ervaren door blootstelling aan schimmel.

Moet ik een schimmeltest laten uitvoeren?

Waarschijnlijk niet. Schimmel is een symptoom, niet het probleem. Je kunt je middelen daarom beter besteden aan het diagnosticeren en repareren van het vochtprobleem dat de schimmel veroorzaakt. Als een woninginspectie geen tekenen vertoont van vochtproblemen, is testen op schimmel waarschijnlijk niet nodig, omdat het risico op verborgen schimmel laag is. Als een visuele inspectie aantoont dat een huis kampt met vochtproblemen, is er zeker een risico op verborgen schimmel. Je bent echter beter af met het diagnosticeren en repareren van de vochtproblemen, wat ook het schimmelprobleem zal oplossen.

Schimmeltesten kunnen nuttig zijn wanneer er een vermoeden is van schimmel vanwege geuren of gezondheidsproblemen, maar er geen tekenen zijn van een vocht- of schimmelprobleem na het grondig inspecteren van een pand.

Extreme schimmelgroei in badkamer.

Schimmel op zolder

De reden dat sommige zolders meer vatbaar zijn voor schimmelgroei is omdat het dakbeschot in de winter nat kan worden door condensatie. Dakbeschot is vatbaar voor condensatie omdat warme binnenlucht door het gipsplafond kan migreren. Het vocht landt op het eerste koude oppervlak dat het raakt, in dit geval dus het dakbeschot.

Je kunt dit vergelijken met de condens druppels die je ziet op je ijskoude glas drinken op een hete zomerdag. De temperatuurverschillen zijn de oorzaak van het probleem. Deze temperatuurverschillen creëren oppervlakken die het dauwpunt kunnen bereiken en condensatie veroorzaken; dit creëert water, wat weer leidt tot schimmel.

Waarom migreert warme lucht vanuit mijn huis naar mijn zolder?

Huizen zijn net als schoorstenen. Koude lucht dringt van beneden naar binnen en warme lucht ontsnapt van boven, dit wordt vaak het ‘stack-effect’ genoemd. Een geverfd gipsplafond wordt in bouwtermen een dampdiffusieremmer genoemd. Dit betekent dat je plafond de damp of de damp die er doorheen beweegt vertraagt. In de meeste huizen heeft de ‘dampdiffusieremmer’ veel breuken en openingen waardoor binnenlucht gemakkelijk de zolder kan bereiken – denk aan inbouwspots, ventilatoren en zoldertoegangsluiken.

Hebben moderne energielabels dit probleem verergerd?

Ja. Hoe beter je de zoldervloer isoleert, hoe meer warmteverlies je voorkomt vanuit het huis en hoe kouder het dakbeschot wordt in de winter. Een kouder dakbeschot kan gemakkelijker het dauwpunt bereiken en condensatieproblemen veroorzaken wanneer warme binnenlucht het dakbeschot raakt.

Bovendien zijn huizen die volgens moderne energiecodes zijn gebouwd luchtdichter dan oudere huizen, waardoor het gemakkelijker is om in de wintermaanden een hoge relatieve vochtigheid te ontwikkelen binnenshuis omdat er minder natuurlijke ventilatie is.

Is schimmel in de zolder van invloed op de luchtkwaliteit elders in huis?

Nee, althans de kans is klein. Schimmel in een kruipruimte of kelder kan schimmelsporen aan de binnenlucht toevoegen. We ademen de lucht in die onder ons aanwezig is. De meeste lucht in je zolder gaat omhoog en naar buiten door de ventilatie. Er zijn uiteraard altijd uitzonderingen mogelijk.

Veroorzaakt mijn levensstijl schimmelproblemen op zolder?

Ja, mogelijk. We noemen dit bewonersgedrag. Onthoud dat mensen constant vocht in een huis creëren door te ademen, koken, baden, wassen en zelfs met hobby’s zoals aquariums en kamerplanten. Het doel in de wintermaanden is om de relatieve luchtvochtigheid binnenshuis op ongeveer 50 á 55% te houden. Dit kun je vaak bereiken door badkamer- en keukenventilatoren aan te zetten en vochtige lucht naar buiten af te voeren.

Laat ons u helpen

Last van condensatie, vocht of schimmel in je woning of bedrijf? Bel dan Natte Kater. Wij zijn 24/7 inzetbaar en voeren werkzaamheden uit voor families, als woningbouwvereniging en andere partijen. Wij staan klaar om te helpen, wacht dus geen moment langer. Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier, of mail / bel ons direct via info@nattekater.nl of 085 060 8857.

(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)

Over Natte Kater

Natte Kater is onderdeel van Frisse Kater BV, opgericht in september 2014, gevestigd te Amsterdam. Doordat wij na verloop van tijd bij Frisse Kater BV veel calamiteitenreinigingsopdrachten binnenkregen gerelateerd aan water en stormschade hebben wij besloten ons hier verder in te specialiseren met als gevolg de geboorte van Natte Kater. Natte Kater is dé specialist op het gebied van calamiteitenreiniging bij waterschade, ontvochtigen / drogen van ruimtes, en schimmelsanering. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 inzetbaar.

T: 085 060 8857 E: info@nattekater.nl