Schimmel op plafond verwijderen

Natte Kater | 10+ Jaar Ervaring | 085 060 8857

Vocht- en schimmelproblemen kunnen zich op het plafond voordoen vanwege verschillende redenen. In dit artikel bespreken we enkel de meest voorkomende problemen in twee brede categorieën: 1) Vocht en 2) Lekkages.

Vochtproblemen treden op wanneer warme, vochtige lucht in contact komt met een koel plafond. Dit veroorzaakt condensatie en hierop weer schimmelgroei. Problemen met lekkages zijn te wijten aan directe blootstelling aan water door een lekkage van een leiding, lekkage aan het dak, enzovoorts.

Soms is schimmelgroei het gevolg van een combinatie van deze twee factoren. Denk bijvoorbeeld aan een overstroming in een onbewoond huis. De vloeren raken vol met water, maar het water raakt nooit direct het plafond aan. Toch zal het overtollige water voor een extreme verhoging van de relatieve luchtvochtigheid zorgen door het gehele huis. Na verloop van tijd zal er daarom schimmelgroei ontstaan op de plafonds, muren etc.

Schimmelgroei in badkamer verwijderen
Ernstige lekkageproblematiek in leegstaand gebouw.

Heb je echt een schimmelprobleem?

Hoewel schimmelgroei op het plafond vaak gemakkelijk te identificeren is, bestaat er een ander probleem genaamd ‘fogging’ dat akelig veel op schimmel kan lijken. Fogging vindt plaats wanneer roet-, vuil- en stofdeeltjes aan de plafonds of muren kleven. Na verloop van tijd veroorzaken deze deeltjes een permanente vlek. Waar je mee te maken hebt, fogging of schimmel, kan vaak bepaald worden aan het patroon. Fogging verschijnt vaak in perfect rechte lijnen.

Schimmelgroei op het plafond is vaak zwart van kleur. Als je de schimmel goed bekijkt, kun je vaak de filamenten van de schimmelstructuur zien. Schimmelgroei vereist ook een hogere luchtvochtigheid dan fogging.

Het probleem identificeren

Schimmelgroei op plafonds komt vaak voor in oudere huizen. Vaak is het probleem een te hoge luchtvochtigheid en slechte isolatie. Schimmelgroei als gevolg van luchtvochtigheid (in tegenstelling tot lekkages) is vaak te herkennen aan het groeipatroon. Een getrainde professional kan meestal de oorzaak van schimmelgroei op het plafond snel diagnosticeren.

De omvang identificeren

Schimmel op het plafond door condensatie is te wijten aan een verhoogde luchtvochtigheid. De omvang van het schimmelprobleem zal gemakkelijk te identificeren zijn wanneer je in de woning staat. Wanneer je in het midden van de kamer staat en omhoog kijkt, en geen schimmel ziet, zal er ook geen schimmel aan de andere kant van het plafond aanwezig zijn.

Schimmel op het plafond door lekkages is een ander verhaal. Er kan veel meer schimmelgroei aanwezig zijn aan de achterzijde van het oppervlak (bijv. gipsplaat plafond) dan aan de kant die naar de kamer is gericht. Een visuele inspectie aan de achterzijde van het plafond is de enige manier om de omvang van het schimmelprobleem te bepalen.

Extreme schimmelgroei in badkamer.

Schimmel op plafond verwijderen

Er moet eerst worden vastgesteld of het plafond in kwestie isolatie bevat. Als het plafond zich op de bovenste verdieping van het pand bevindt, is het waarschijnlijk geïsoleerd. Plafonds binnenin een gebouw zijn doorgaans niet geïsoleerd.

Niet geïsoleerde tussenplafonds zijn minder geneigd schimmelgroei te ondersteunen, en gemakkelijker te reinigen als schimmel verschijnt. Schimmelgroei vereist zowel een voedselbron als voldoende vocht. Gipsplaat, vooral het papier aan de achterzijde, is een bijzonder fijne voedselbron voor schimmel. De enige ontbrekende factor is vocht. Maar dat is bij niet geïsoleerde plafonds een minder groot probleem.

Omdat er geen isolatie aanwezig is, kan lucht zich vrij bewegen aan beide zijden van de gipsplaat. Het droogproces kan hierdoor veel sneller plaatsvinden. Als er mechanische droogtechnieken benodigd zijn, zoals luchtontvochtigers of airblowers, maakt de vrije lucht een exponentieel snellere verwijdering van vocht mogelijk. Dit geldt alleen voor niet geïsoleerde tussenplafonds, en niet voor plafonds op de bovenste etage.

Vervangen of herstellen?

Of een oppervlak vervangen of hersteld kan worden hangt af van de situatie. Over het algemeen wordt bij schimmelgroei als gevolg van een lekkage vervanging aanbevolen. Als de schimmelgroei te wijten is aan condensatie, kan het plafond vaak worden hersteld zonder vervanging.

Mochten oppervlakken moeten worden vervangen, neem dan contact op met een professional. Het verwijderen van stukken plafond kan tot de verspreiding van enorme hoeveelheden schimmelsporen leiden. Indien er enkel schoongemaakt hoeft te worden kan dit zelf uitgevoerd worden zolang het getroffen gebied niet groter is dan enkele vierkante meters. Bij grotere en/of heftigere situaties kan beter de hulp van een professional worden ingeschakeld.

Laat ons u helpen

Last van schimmelgroei in je woning of bedrijf? Bel dan Natte Kater. Wij zijn 24/7 inzetbaar en voeren werkzaamheden uit voor families, als woningbouwvereniging en andere partijen. Wij staan klaar om te helpen, wacht dus geen moment langer. Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier, of mail / bel ons direct via info@nattekater.nl of 085 060 8857.

(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)

Over Natte Kater

Natte Kater is onderdeel van Frisse Kater BV, opgericht in september 2014, gevestigd te Amsterdam. Doordat wij na verloop van tijd bij Frisse Kater BV veel calamiteitenreinigingsopdrachten binnenkregen gerelateerd aan water en stormschade hebben wij besloten ons hier verder in te specialiseren met als gevolg de geboorte van Natte Kater. Natte Kater is dé specialist op het gebied van calamiteitenreiniging bij waterschade, ontvochtigen / drogen van ruimtes, en schimmelsanering. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 inzetbaar.

T: 085 060 8857 E: info@nattekater.nl