Schimmel op beton of cement verwijderen
Natte Kater | 10+ Jaar Ervaring | 085 060 8857
Kan schimmel op beton of cement groeien? Ja. Maar vaak is het geen schimmelgroei dat je ziet, maar efflorescentie. Het identificeren van schimmelgroei op beton kan dan ook lastig zijn. Als het zwarte schimmel is kun je dit gemakkelijk herkennen. Maar bij witte schimmel kan dit verwarrend zijn.
Efflorescentie kan er uitzien als witte schimmelgroei. Het treedt op wanneer vocht door beton (of andere soorten metselwerk) beweegt en mineralen met het water meeneemt. Wanneer het water verdampt, blijven de zouten en mineralen achter, waardoor een kristallijne groei ontstaat.
Het onderscheid maken tussen schimmel en mineralen is eenvoudig. Spuit een kleine hoeveelheid water op de substantie. Als het oplost, is het efflorescentie. Gebeurt dit niet? Dan heb je waarschijnlijk te maken met schimmelgroei.
Waarom groeit schimmel op beton?
Schimmel heeft twee primaire elementen nodig voor groei – voedsel en vocht. Hoewel beton niet direct een voedselbron is, biedt de dunne laag stof die zich op het oppervlak ophoopt voldoende voedingsstoffen. Tenzij je bereid bent om regelmatig je beton af te vegen, is het onmogelijk om de voedselbron voor schimmel te elimineren.
Hetzelfde geldt voor de temperatuureisen voor schimmel. Het zal groeien bij elke temperatuur waarin je comfortabel kunt leven. Vocht is de enige variabele die we kunnen controleren bij het omgaan met schimmel. Met beton heb je twee primaire oorzaken voor overtollig vocht.
Infiltratie van vloeibaar water
Als een deel van je huis onder het maaiveld ligt, heb je in feite een enorme lege bak omgeven door water gecreëerd. Zonder de juiste afwatering en/of een dompelpomp zal het water uiteindelijk door het beton heen komen. Grote scheuren of gaten zijn niet noodzakelijk. Hydrostatische druk is behoorlijk krachtig en kan grote hoeveelheden water door haarscheurtjes forceren. Infiltratie van vloeibaar water kan schimmelgroei veroorzaken, maar beperkt zich vaak tot de plek van het vochtprobleem.
Schimmelgroei door vochtigheid
De isolerende eigenschappen van beton zijn armzalig. Tijdens de wintermaanden, wanneer de temperatuur daalt, kan het koele oppervlak van een betonnen muur condensatie veroorzaken. Na verloop van tijd creëert deze verhoogde oppervlaktevochtigheid een omgeving die bevorderlijk is voor schimmelgroei. Schimmelgroei op beton als gevolg van luchtvochtigheid verspreidt zich meestal over een groot gebied.
Op zichzelf vormt beton geen goede voedselbron voor schimmelgroei. Het probleem ontstaat wanneer stof zich ophoopt op de betonnen oppervlakken. Binnen deze laag stof kan de schimmel voldoende voedselbronnen vinden. Tenzij het beton extreem schoon gehouden wordt (wat praktisch gezien onmogelijk is) kan er schimmelgroei optreden.
Uiteraard zal, zelfs als het beton bedekt is met stof, schimmel niet groeien zonder voldoende vocht. In de meeste situaties is het wenselijker om de vochtigheid in plaats van het stof onder controle te houden. Dit omvat zowel vocht in de lucht (de luchtvochtigheid verlagen) als vocht in vloeibare vorm (overstroming, lekkages etc.).
Schimmel verwijderen van beton
Beton is extreem duurzaam. Het is daarom relatief eenvoudig om schimmelgroei te verwijderen op beton. In tegenstelling tot gipsplaat, houtwerk of tapijt hoef je je geen zorgen te maken over het beschadigen van het onderliggende materiaal.
Indien het een groot gebied betreft van minstens enkele vierkante meters moet de schimmelsanering door een professional uitgevoerd worden. Getrainde schoonmaaktechnici kunnen de schimmel op een beheerste manier verwijderen zonder de schimmels door het gehele gebouw te verspreiden.
Het verwijderingsproces vereist meestal het gebruik van zowel een schimmeldodend middel als fysieke verwijdering van de schimmel. Het schimmeldodende middel zal de schimmelsporen deactiveren en doden. Er zullen hoogstwaarschijnlijk wel vlekken en verkleuringen achterblijven.
Het schimmelverwijderingsproces kent verschillende stappen zoals stofzuigen, schrobben, stoomreinigen, zandstralen enz. In grote commerciële omgevingen wordt soms ook droogijsstralen ingezet om schimmel van beton te verwijderen.
Realistische verwachtingen: Hoewel het verwijderen van de actieve groei van het beton relatief goed mogelijk is, zal er vaak wat verkleuring achterblijven. Dit is vooral het geval bij zwarte schimmel. De pigmenten die achterblijven door de groei kunnen moeilijk te verwijderen zijn. Het is belangrijk om te vermelden dat deze verkleuring geen gezondheidsrisico vormt en ook niet opnieuw kan groeien. Het is simpelweg een bijproduct van de oorspronkelijke groei. Als de verkleuring aanhoudt na de eerste reiniging, kan indien gewenst het beton afgedicht worden met een speciale coating.
Schimmel hergroei voorkomen
Bij een probleem met grondwaterinfiltratie is het belangrijk om, indien mogelijk, het vochtprobleem op te lossen voordat het vocht de betonnen muren / vloeren bereikt. Dit kan iets simpels zijn zoals het omleiden van de regenpijpen. Simpele oplossingen hoeven niet duur te zijn en kunnen zeker een goede oplossing bieden.
Als simpele oplossingen niet helpen, moet er een drainagesysteem aangelegd worden. Dit kan het gemakkelijkste gedaan worden tijdens de bouw van een woning of pand, of kort hierna. Er is dan weinig extra graafwerk nodig omdat de funderingsmuren al blootgesteld staan. Indien dit niet mogelijk is zal de woning vanuit de binnenzijde moeten worden aangepakt.
Afdichten
Over het algemeen zijn afdichtingsmiddelen en coatings niet effectief tegen problemen m.b.t. het binnendringen van water in de kelder. Als je aanzienlijke waterdruk van buitenaf hebt, zal het een weg naar binnen vinden. Afdichtingsmiddelen zijn wel handig voor kleine, lokale reparaties van bijv. een scheur.
Vochtigheid
Als het schimmelprobleem te wijten is aan vochtigheid moet de relatieve luchtvochtigheid worden verlaagd. Beton is een slechte isolator en kan daardoor behoorlijk koel worden tijdens de wintermaanden. In een slecht geventileerde kelder kan dit condensatie veroorzaken wat weer tot schimmelgroei leidt. Er zijn drie manieren om de relatieve luchtvochtigheid in een ruimte te verminderen.
Verhoog de temperatuur
Hoe warmer de lucht in de ruimte, hoe lager de relatieve luchtvochtigheid. Onthoud wel, als de temperatuur van de kamer stijgt, maar de temperatuur van de betonnen muur hetzelfde blijft, zal het probleem blijven bestaan. Dit komt door de sterke toename van relatieve luchtvochtigheid die optreedt in de lucht direct naast de koude muur. In een redelijk mild klimaat zal de verhoogde temperatuur van de lucht voldoende de temperatuur van de muur verhogen om condensatie te voorkomen.
Verbeter de ventilatie
Als de condensatie optreedt tijdens de wintermaanden, zal het binnenhalen van frisse lucht van buiten de relatieve luchtvochtigheid binnen het gebouw verminderen. Dit komt doordat warme lucht veel meer vocht kan vasthouden dan koude lucht. Als je vochtige koude lucht het huis binnenbrengt door te ventileren en te stoken, zal het netto vochtniveau dalen. Het lijkt tegenstrijdig, maar dit kan de vochtbelasting in de kelder aanzienlijk verminderen.
Ontvochtigen
Dit is niet de geprefereerde keuze, maar soms wel de enige optie. Er zijn een paar redenen waarom wij deze techniek niet vaak aanbevelen. Ten eerste vereist ontvochtiging een aanzienlijke hoeveelheid elektriciteit. Ten tweede, hoewel het vocht in de lucht vermindert, doet het niets om de kwaliteit van de lucht te verbeteren. Mufheid, chemische dampen, enzovoort blijven allemaal aanwezig bij ontvochtiging. Het alternatief, de ventilatie verbeteren, zal zowel de relatieve luchtvochtigheid als de luchtkwaliteit ten goede komen.
Laat ons u helpen
Last van schimmelgroei in je woning of bedrijf? Bel dan Natte Kater. Wij zijn 24/7 inzetbaar en voeren werkzaamheden uit voor families, als woningbouwvereniging en andere partijen. Wij staan klaar om te helpen, wacht dus geen moment langer. Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier, of mail / bel ons direct via info@nattekater.nl of 085 060 8857.
(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)
Over Natte Kater
Natte Kater is onderdeel van Frisse Kater BV, opgericht in september 2014, gevestigd te Amsterdam. Doordat wij na verloop van tijd bij Frisse Kater BV veel calamiteitenreinigingsopdrachten binnenkregen gerelateerd aan water en stormschade hebben wij besloten ons hier verder in te specialiseren met als gevolg de geboorte van Natte Kater. Natte Kater is dé specialist op het gebied van calamiteitenreiniging bij waterschade, ontvochtigen / drogen van ruimtes, en schimmelsanering. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 inzetbaar.