Schimmel in de slaapkamer

Natte Kater | 10+ Jaar Ervaring | 085 060 8857

Keukens en badkamers staan bekend om hun gevoeligheid voor schimmelgroei. Schimmelgroei in de slaapkamer is minder bekend, maar betekent daardoor niet dat het nooit voorkomt. Omdat we veel tijd in onze slaapkamers doorbrengen, kan een beschimmelde slaapkamer leiden tot een aanzienlijke tijdsduur van blootstelling aan schimmel op dag basis.

Schimmel kan een verscheidenheid aan gezondheidsproblemen veroorzaken. Het is ook bekend dat schimmel je slaap kan verstoren. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de oorzaken van schimmelgroei, de tekenen van schimmelgroei en de stappen die jij kunt nemen om de schimmel in je slaapkamer te beheersen.

Schimmelgroei slaapkamer
Schimmelgroei onderkant van muren.

Wat is schimmel?

Schimmels zijn fungi die zowel binnen als buiten te vinden zijn. Er zijn duizenden schimmelsoorten, allen hebben zij vocht nodig om te kunnen groeien. Schimmel verspreidt zich naar nieuwe omgevingen door microscopische sporen vrij te geven die door de lucht reizen. Er circuleren altijd kleine hoeveelheden schimmel in de lucht, zowel binnen als buiten. De sporen beginnen echter pas met groeien wanneer ze ergens landen met een geschikte hoeveelheid vocht.

Effect van schimmel op onze gezondheid

Schimmels geven verschillende stoffen vrij die allergische reacties, irritaties en giftige effecten kunnen veroorzaken wanneer zij worden aangeraakt of ingeademd. Hoewel de meeste schimmelsoorten onschadelijk zijn, zijn er toch meer dan 100 verschillende soorten binnenshuis schimmels die schadelijk kunnen zijn voor mensen. Gelukkig worden in de praktijk slechts een klein aantal van deze schimmels daadwerkelijk aangetroffen in woningen.

De gezondheidseffecten van schimmel kunnen variëren, enkele veelvoorkomende reacties zijn: roodheid of uitslag op de huid, jeukende rode ogen, niezen, verstopte neus, chronische hoest, en wazig zicht.

Er kunnen ook ernstigere symptomen optreden zoals koorts, kortademigheid en longinfectie als gevolg van blootstelling aan schimmel bij mensen met onderliggende gezondheidsproblemen of een verzwakt immuunsysteem. Kinderen die in het eerste levensjaar aan schimmel worden blootgesteld, lopen mogelijk een verhoogd risico op het ontwikkelen van astma.

Schimmel en slaap

Naast de vele gezondheidsproblemen die schimmel kan veroorzaken, suggereert onderzoek dat blootstelling aan schimmel ook nadelige gevolgen kan hebben voor je slaap. Schimmelgroei binnenshuis wordt geassocieerd met slaapproblemen zoals slapeloosheid, snurken en overmatige slaperigheid overdag. Schimmels binnenshuis zijn tevens een bekende oorzaak van allergische rhinitis (een hardnekkige ontsteking van het slijmvlies van de neus). Allergische rhinitis kan weer leiden tot een scala aan potentiële slaapproblemen zoals slapeloosheid, rusteloos slapen, obstructieve slaapapneu en snurken.

Extreme schimmelgroei in badkamer.

Beschimmelde slaapkamer

Hoewel je slaapkamer er schoon en net uit kan zien, betekent dit nog niet dat deze niet in een ideale broedplaats voor schimmel kan transformeren. Schimmel kan op verschillende soorten materialen groeien, vooral poreuze en natuurlijke materialen zoals karton, papier, houtproducten en plafondtegels.

Water, luchtvochtigheid en condensatie

Schimmel heeft voldoende vocht nodig om te groeien en verspreiden. Slaapkamers kunnen verborgen vocht herbergen door lekken in het dak, ramen, of afvoerpijpen. Schimmel kan ook ontstaan wanneer water wordt gemorst en dit niet binnen 48 uur wordt gedroogd.

Een duidelijke morsing van water of lekkage is echter niet een vereiste voor schimmelvorming. Schimmel kan ook ontstaan als een slaapkamer zeer vochtig is of last heeft van condensatievorming door slechte ventilatie. Zelfs kleine hoeveelheden condensatie kunnen voldoende zijn voor schimmel om te groeien. Gebieden in de slaapkamer met minimale luchtverplaatsing, zoals achter bedden en kasten, kunnen hogere niveaus van condensatie en vochtigheid hebben.

Tekenen van een beschimmelde slaapkamer

Als je jouw slaapkamer inspecteert op schimmel, is het belangrijk om te weten dat schimmel geruime tijd kan groeien voordat het zichtbaar wordt. Belangrijke punten om op te letten zijn: vochtige kasten, condensatie op de ramen, afbladerende verf, donkere gebieden op muren of andere tekenen van waterschade, een ongewone muffe geur.

Op oppervlakken die regelmatig vochtig zijn zal de schimmelgroei gemakkelijker te zien zijn. Vaak zie je dan dat zwarte schimmelvlekken zichtbaar worden in hoeken van de slaapkamer of achter meubels die tegen de muur aanstaan.

Schimmel kan soms ook verborgen zitten onder behang, lambrisering, tapijt of achter muren. Bij een vermoeden van verborgen schimmelgroei in je slaapkamer is het verstandig advies in te winnen bij een professional.

Schimmel in de slaapkamer beheersen

Het is zo goed als onmogelijk om te voorkomen dat je woning compleet vrij is van schimmelsporen. Microscopische sporen komen continue binnen via open luchtwegen, ramen en ventilatieopeningen, of hechten zich vast aan kleding en huisdieren. De beste aanpak om schimmelgroei te voorkomen is om ervoor te zorgen dat de omgeving in je slaapkamer de groei van schimmel niet ondersteunt.

Schimmel voorkomen

Om schimmel in je slaapkamer te voorkomen, is het belangrijk om de luchtvochtigheid te beheersen, goed te ventileren en eventuele aanwezigheid van water direct op te ruimen. Om dit te kunnen bereiken kun je:

  • Een digitale monitor aanschaffen om de luchtvochtigheid te meten. Deze moet tussen de 30% en 50% liggen.
  • Meer ventileren en voor een betere luchtcirculatie zorgen.
  • Eventuele schade door lekkages direct bij de bron aanpakken.
  • Een luchtontvochtiger aanschaffen indien je slaapkamer extra vatbaar is voor overtollig vocht.
  • Meubels iets van de muur afzetten.

Schimmel verwijderen

Bij het ontdekken van schimmelgroei is snel en grondig handelen essentieel. Enkele richtlijnen die hierbij gevolgd moeten worden zijn:

  • Niet-poreuze materialen en harde oppervlakken kunnen worden gereinigd. Draag tijdens het reinigen altijd handschoenen, een veiligheidsbril en een ademhalingsmasker.
  • Poreuze materialen met schimmel moeten worden weggegooid.
  • Verwijder en vervang beschimmelde isolatie, plafondtegels en gipsplaten.
  • Schimmelgroei groter dan enkele vierkante meters vereist professionele reiniging.

Schimmel testen

Schimmel die in de slaapkamer groeit, ongeacht het type, moet worden verwijderd. Het gezondheidsrisico is niet noodzakelijk gekoppeld aan een bepaald type of hoeveelheid schimmel. Er zijn geen geaccepteerde limieten voor aanvaardbare niveaus van schimmel binnenshuis.

Het belangrijkste is om je woning direct te ontdoen van schimmel, of nog beter, schimmel überhaupt niet de kans geven om te kunnen groeien. Je zal beter slapen wetende dat je deze stille indringer geen kans geeft om je woon- en slaapgenot te verpesten.

Laat ons u helpen

Last van condensatie, vocht of schimmel in je woning of bedrijf? Bel dan Natte Kater. Wij zijn 24/7 inzetbaar en voeren werkzaamheden uit voor families, als woningbouwvereniging en andere partijen. Wij staan klaar om te helpen, wacht dus geen moment langer. Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier, of mail / bel ons direct via info@nattekater.nl of 085 060 8857.

(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)

Over Natte Kater

Natte Kater is onderdeel van Frisse Kater BV, opgericht in september 2014, gevestigd te Amsterdam. Doordat wij na verloop van tijd bij Frisse Kater BV veel calamiteitenreinigingsopdrachten binnenkregen gerelateerd aan water en stormschade hebben wij besloten ons hier verder in te specialiseren met als gevolg de geboorte van Natte Kater. Natte Kater is dé specialist op het gebied van calamiteitenreiniging bij waterschade, ontvochtigen / drogen van ruimtes, en schimmelsanering. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 inzetbaar.

T: 085 060 8857 E: info@nattekater.nl