Schimmel in de keuken verwijderen

Natte Kater | 10+ Jaar Ervaring | 085 060 8857

Last van schimmel in de keuken? Je bent zeker niet de enige. Keukens zijn een van de meest voorkomende ruimtes voor schimmelgroei. Dit komt doordat keukens zeer vatbaar zijn voor vocht. Schimmel in de keuken komt gewoonlijk voor rond keukenwastafels, kranen en ramen; in of achter kasten, apparaten en meubels; en op muren.

schimmel in de keuken
Schimmelgroei op muren.

Wat veroorzaakt schimmel in de keuken?

Dagelijkse activiteiten zoals koken, wassen en strijken verhogen vochtigheidsniveaus binnenshuis en bevorderen hiermee schimmelgroei. Bovendien kunnen lekkende vaatwassers, druppelende leidingen, condensatie rond leidingen, morsen, onvoldoende ventileren en algemene onreinheid ook bijdragen aan de groei van schimmel.

Kleinere schimmelproblemen in de keuken verschijnen meestal in hoeken en op kitnaden, terwijl grotere, serieuzere problemen hele muren kunnen bedekken en kasten kunnen vernietigen. Des te langer de schimmelgroei wordt genegeerd, des te gecompliceerder het verwijderingsproces zal zijn.

Frequent wassen en drogen (i.e. de afwas doen) gecombineerd met onvoldoende ventileren kunnen schimmelgroei in de keuken veroorzaken. Het beheersen van vochtbronnen zoals vaatwassers, wasmachines, koelkasten en gootstenen is de beste manier om schimmel in keukens te voorkomen. Een van de hoofdoorzaken voor schimmelgroei is vochtigheid. Het openhouden van ramen tijdens het koken laat vocht ontsnappen uit de keuken. Als de keuken geen ramen heeft, zet dan de afzuigkap aan tijdens het koken.

Lekkende leidingen zijn tevens belangrijke factoren die bijdragen aan schimmelgroei, niet alleen in de keuken, maar ook elders in huis. Lekkende leidingen, verstopte afvoeren en beschadigde daken kunnen allemaal het risico op schimmeluitbraken verhogen. Controleer daarom met regelmaat je keuken op lekkages of andere problemen.

Hoe kom je van schimmel in de keuken af?

Schimmel in de keuken kan zich praktisch van de ene op de andere dag ontwikkelen, vooral als het pand slecht geïsoleerd is of aanhoudende lekkages heeft. Door hoge condensatie en slechte ventilatie kun je schimmel vaak vinden onder keuken gootstenen of op plafonds.

In keukens waar isolatie een probleem is, kan vocht zich bijna overal ophopen, inclusief rondom ramen en op vensterbanken, achter keukenkasten en onder apparaten. Deze vochtige oppervlakken bieden een vruchtbare bodem voor schimmelgroei. Zodra schimmels zich vestigen, kan het verwijderen ervan een uiterst moeilijke taak zijn zonder professionele hulp.

Schimmel is niet alleen een onprettig gezicht, de lijst van schadelijke gezondheidseffecten varieert van problemen met de neus en sinussen, luchtweginfecties, ademhalingsproblemen, aanhoudende hoest en keelirritatie tot ernstige aandoeningen zoals astma, allergieën en longontsteking.

Extreme schimmelgroei in badkamer.

Remedies tegen keukenschimmel

Zodra schimmel zich ontwikkelt, hangt de omvang van het werk dat benodigd is om het te elimineren grotendeels af van de omvang van de infectie. Bij ernstige schimmelproblematiek kan er het beste contact opgezocht worden met een professionele schimmelverwijderaar. Bij beginnende schimmelproblematiek kunnen de volgende tips gevolgd worden:

Oppervlakkige schimmelgroei op keukentegels kan worden schoongemaakt door te schrobben met een schimmelreiniger. Let wel op: tenzij je de onderliggende oorzaak van de schimmel verhelpt, zal deze blijven terugkeren.

Rubberen en siliconen afdichtingen, voegen en andere nauwe ruimtes waar vocht zich regelmatig ophoopt kunnen moeilijk schoon te maken zijn. Indien mogelijk, verwijder met schimmel geïnfecteerde voegen en siliconen afdichtingen en droog het oppervlak goed voordat je een nieuwe afdichtlaag aanbrengt.

Vergeet niet om persoonlijke beschermingsmiddelen zoals handschoenen en mondmaskers te gebruiken bij het reinigen van schimmel om direct contact, het inademen van sporen en mogelijke gezondheidscomplicaties te voorkomen.

Schimmel houdt van donkere plekken. Het is dan ook gebruikelijk om schimmel achter keukenkasten en zelfs eronder te vinden. Schimmelvlekken aan de muurzijde van kasten en keukenapparaten moeten worden geschrobd, geschuurd of schoongemaakt met een schimmeldodend middel voordat ze zich naar de muren verspreiden. Het aanbrengen van een laag schimmelbestendige verf op geïnfecteerde oppervlakken kan terugkerende uitbraken voorkomen.

Schimmel op muren is een van de moeilijkste schimmel gerelateerde problemen om aan te pakken. Het afvegen van muren met een doek doordrenkt met schimmeldodend middel kan lelijke vlekken achterlaten en bijdragen aan de uitbreiding van de uitbraak. Het is daarom beter om professionele schimmelverwijderingsexperts in te schakelen dan zelf met de schoonmaak aan de slag te gaan. Als schimmel onbehandeld blijft, kan dit de muurstructuur aantasten en moet je mogelijk de beschimmelde oppervlakken laten afsteken, opnieuw stuken en overschilderen met schimmelbestendige verf.

Zelf keukenschimmel verwijderen is een optie als het om een klein oppervlak gaat. In de meeste gevallen is de infectie echter dusdanig ernstig dat het beter overgelaten kan worden aan getrainde professionals. Zo vermijd je ook het risico dat de schimmelsporen zich via de lucht naar andere delen van je huis verspreiden. Professionals kunnen ook helpen bij het opsporen van de bron van het schimmelprobleem, en adviseren hoe dit het beste opgelost kan worden.

Tips voor het voorkomen van schimmel in de keuken

Nadat de schimmel in de keuken is verwijderd, zij het door jouzelf of door een professional, zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om te zorgen dat de schimmel niet meer terugkomt:

  • Ruim gemorste vloeistoffen onmiddellijk op.
  • Controleer je koelkast, vaatwasser en andere apparaten op lekkages.
  • Dicht scheuren rond je gootstenen en kranen af.
  • Zet de afzuigkap aan tijdens het koken en schoonmaken.
  • Open regelmatig ramen om frisse lucht binnen te laten.
  • Houd de keuken schoon en georganiseerd (met een ruimte van minstens 5 centimeter tussen de eenheden en de muren).
  • Gooi bedorven voedsel weg (vervallen producten in de koelkast kunnen gemakkelijk een broedplaats voor schimmel worden).

Laat ons u helpen

Last van condensatie, vocht of schimmel in je woning of bedrijf? Bel dan Natte Kater. Wij zijn 24/7 inzetbaar en voeren werkzaamheden uit voor families, als woningbouwvereniging en andere partijen. Wij staan klaar om te helpen, wacht dus geen moment langer. Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier, of mail / bel ons direct via info@nattekater.nl of 085 060 8857.

(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)

Over Natte Kater

Natte Kater is onderdeel van Frisse Kater BV, opgericht in september 2014, gevestigd te Amsterdam. Doordat wij na verloop van tijd bij Frisse Kater BV veel calamiteitenreinigingsopdrachten binnenkregen gerelateerd aan water en stormschade hebben wij besloten ons hier verder in te specialiseren met als gevolg de geboorte van Natte Kater. Natte Kater is dé specialist op het gebied van calamiteitenreiniging bij waterschade, ontvochtigen / drogen van ruimtes, en schimmelsanering. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 inzetbaar.

T: 085 060 8857 E: info@nattekater.nl