Schimmel in de kelder verwijderen

Natte Kater | 10+ Jaar Ervaring | 085 060 8857

De geur van natte hond die uit je kelder komt is niet alleen onaangenaam, maar kan ook verontrustend zijn. De muffe geur in kelders is meestal het gevolg van vocht, wat op den duur weer leidt tot schimmelvorming. Zodra er een kolonie schimmel begint te groeien, zweven de sporen van de schimmel door de lucht en doordrenken de ruimte met hun kenmerkende geur.

Hoeveel je ook sprayt, dweilt of veegt, je zult niet gemakkelijk van de geur afkomen. Toch moet je de hoop niet opgeven. Het is mogelijk om de geur te verwijderen. Hiervoor moet in de meeste gevallen achterhaald worden waar het oorspronkelijke probleem mee is begonnen, en wat hieraan gedaan kan worden.

Schimmel in de kelder verwijderen
Schimmelgroei in kelder.

Wat is schimmel?

Schimmel is een fungi die zich voedt met organisch materiaal zoals hout, papier, stof en meer. Het heeft zuurstof en vocht nodig om te gedijen, en houdt vooral van vochtige, donkere ruimtes om zich te vestigen. Het is dan ook geen verassing dat schimmel bijzonder goed gedijt in kelders.

Hoewel het een veelvoorkomend probleem is, is het geen goed probleem om te hebben en moet het daarom ook worden aangepakt. Mensen kunnen klachten ervaren zoals loopneus, vermoeidheid, hoofdpijn, piepende ademhaling, hoesten of tranende ogen wanneer ze gedurende langere tijd worden blootgesteld aan beschimmelde omstandigheden.

Zwarte schimmel is een schimmel die ernstigere gezondheidsproblemen veroorzaakt. Symptomen kunnen ademhalingsproblemen, beklemming op de borst, duizeligheid, branderige sensaties in de keel of neus en cognitieve stoornissen omvatten. Hoewel het niet de gevaarlijkste schimmelsoort is, is het er zeker een die je niet in huis wilt hebben groeien.

Schimmel is niet alleen schadelijk voor je gezondheid. Het kan ook schade toebrengen aan gebouwen. Schimmel heeft vocht nodig om te groeien, en waterschade door een lek, overstroming of slechte ventilatie is slechts het eerste gedeelte van het probleem.

Er moet niet alleen gedacht worden aan balken, gipsplaten, plafondtegels of andere elementen die mogelijk langzaam aan het rotten zijn, maar ook aan aantasting van deze oppervlakken door schimmels.

Schimmelgroei kan een donkere vlek achterlaten, maar kan ook houten stijlen aantasten, je behang aantasten of je tapijten of vloeren (ernstig) beschadigen.

Extreme schimmelgroei.

Hoe kom je van de schimmelgeur in de kelder af?

Een kelder met een muffe, natte-hondengeur heeft bijna zeker te maken met vochtproblemen. De geur is een duidelijk teken dat er een probleem is met de luchtkwaliteit als gevolg van schimmelgroei, omdat de omstandigheden in de ruimte de perfecte omgeving creëren voor een schimmelkolonie.

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om van deze geur af te komen. Het belangrijkste is om de bron van het vocht te stoppen om hiermee de groei van schimmelsporen te voorkomen. Er zijn drie dingen die je kunt doen om het schimmelprobleem aan te pakken:

Een: Zoek naar lekken in de kelder. Begin met het aanpakken van het schimmelprobleem door te onderzoeken waar de hoge luchtvochtigheid of het vocht vandaan komt. Kelder ramen staan bekend om het veroorzaken van waterlekken, maar condensatie die van niet-geïsoleerde leidingen druppelt, kan ook overtollig vocht in de lucht veroorzaken. Je ziet misschien blootliggende leidingen langs de muur of het plafond lopen in de kelder, als dezen niet zijn geïsoleerd, haal dan wat schuimpijpwikkel bij je lokale bouwmarkt. Je kunt deze bedekking over de buis schuiven om condensatie te voorkomen. Bij een actief lek kan het beste contact opgenomen worden met een loodgietersbedrijf.

Als er water onder een raam staat of je ziet water over het glas lopen tijdens een regenbui, kunnen je ramen bijdragen aan het probleem. Controleer de dakgoten van het huis en zorg ervoor dat het water aan de buitenkant van het huis correct wordt afgevoerd, verwijder eventuele rommel of bladeren die de buitenste afvoer verstoppen. Vervang oude tochtstrips of kit om een nieuwe afdichting te creëren en kleine lekken langs het raamkozijn te stoppen.

Water dat door scheuren in de kelderwand komt of langzaam omhoog komt uit de vloer bij de fundering betekent dat je een veel groter probleem hebt. Je moet mogelijk een dompelpomp installeren of samenwerken met een aannemer die gespecialiseerd is in funderingsreparatie of waterdicht maken om verdere schade te voorkomen.

Twee: Installeer een luchtontvochtiger. Omdat de kelder ondergronds is, is deze meestal veel koeler dan de rest van het huis tijdens de warmere maanden. Wanneer de warme lucht naar beneden de kelder in circuleert, ontstaat er een probleem. Wanneer de waterdamp uit de warmere lucht snel afkoelt in het koudere klimaat van de kelder, treedt condensatie op. Dit laat een dunne laag vocht achter op alles wat in de kelder is opgeslagen, en bedekt ook de muren. Vocht uit de grond kan ook de kelder binnenkomen via de fundering.

De luchtvochtigheid binnenshuis moet tussen 30% en 50% liggen. Je kunt de luchtvochtigheid testen met een hygrometer. Als je een muffe geur hebt en de locatie van het vocht hebt gevonden, investeer dan in een luchtontvochtiger om overtollig vocht uit de lucht te verwijderen. Dit maakt het moeilijker voor schimmels om in de kelder te groeien.

Drie: Verwijder de schimmel. Je kunt de schimmel alleen schoonmaken als je de bron van het vochtprobleem hebt gestopt. Voor kleine problemen, geïsoleerde incidenten met zeer weinig schade, kun je de schimmel en meeldauw zelf verwijderen. Voor een groter schimmelprobleem in je kelder kan er beter contact opgenomen worden met een gespecialiseerde schimmel saneerder.

Verwijder alle kartonnen, stoffen, houten of papieren voorwerpen die in de kelder staan en doorweekt zijn geraakt. Dit zijn ideale voedingsbodems voor schimmel. De onbeschadigde spullen (goed controleren of deze schoon en vrij van schimmel zijn) stop je in plastic containers met goed afsluitende deksels.

Laat ons u helpen

Schimmel- of vochtprobleem in je woning of bedrijf? Bel dan de Natte Kater. Wij zijn 24/7 inzetbaar en voeren werkzaamheden uit voor families, als woningbouwvereniging en andere partijen. Wij staan klaar om te helpen, wacht dus geen moment langer. Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier, of mail / bel ons direct via info@nattekater.nl of 085 060 8857.

(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)

Over Natte Kater

Natte Kater is onderdeel van Frisse Kater BV, opgericht in september 2014, gevestigd te Amsterdam. Doordat wij na verloop van tijd bij Frisse Kater BV veel calamiteitenreinigingsopdrachten binnenkregen gerelateerd aan water en stormschade hebben wij besloten ons hier verder in te specialiseren met als gevolg de geboorte van Natte Kater. Natte Kater is dé specialist op het gebied van calamiteitenreiniging bij waterschade, ontvochtigen / drogen van ruimtes, en schimmelsanering. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 inzetbaar.

T: 085 060 8857 E: info@nattekater.nl