Schimmel in de badkamer verwijderen: Waarom is het zo moeilijk?

Natte Kater | 10+ Jaar Ervaring | 085 060 8857

Schimmel in de badkamer. Iedereen heeft er wel eens mee te maken gehad. Bij de een was het zo verholpen en kwam het nooit meer terug. Bij de ander blijft het terugkeren, of heeft het inmiddels zulke ernstige proporties bereikt dat het lijkt alsof de badkamer niet meer te redden is.

Schimmelgroei in badkamer verwijderen
Schimmelgroei van 10+ jaar verwijderen in particuliere badkamer.

Waarom heb ik last van schimmel in de badkamer?

Schimmel in de badkamer ontstaat niet zomaar. Simpel gezegd heeft schimmel vier zaken nodig om te kunnen groeien: zuurstof, voedsel, de juiste temperatuur en VOCHT. De eerste drie factoren zijn, net als schimmel, altijd aanwezig in een badkamer. Maar vocht is iets dat wij zelf veroorzaken.

Nu denk je natuurlijk. ‘Ja, maar wacht even! Een badkamer is toch altijd vochtig?’ Nee, dat is het niet. En dat is nou exact waar het probleem ligt. Badkamers worden, net als kelders, geassocieerd met vocht. Een vochtige badkamer of kelder is ‘normaal’, terwijl dit helemaal niet zo hoort te zijn.

De luchtvochtigheid neemt drastisch toe tijdens het douchen of nemen van een bad. Dat klopt. Een tijdelijke verhoging van de luchtvochtigheid is echter geen probleem. Het probleem ontstaat na het douche of baden, als het vocht niet goed wordt afgevoerd d.m.v. afzuiging of het openen van een raam. De enige manier om schimmelgroei actief te voorkomen is dan ook door de badkamer goed droog te houden, en goed te drogen na gebruik.

De eerste dagen zal je niet veel merken van een vochtige badkamer, behalve dat de ruimte erg vochtig aanvoelt. Maar na verloop van tijd zullen de schimmelsporen, door het vele vocht, beginnen te groeien. Uiteindelijk groeien de sporen dusdanig veel dat de schimmelgroei met het blote oog zichtbaar wordt, waarna het zich enkel verder zal uitbreiden.

Waarom lukt het mij niet om schimmel in de badkamer zelf te verwijderen?

Wanneer wij over schimmelgroei in de badkamer spreken of schrijven is een van de meest voorkomende reacties: ‘Ik heb alles geprobeerd maar de schimmelgroei wilt maar niet verdwijnen.

Het probleem is dat, net als met vele schoonmaakwerkzaamheden, men het probleem met te veel onzorgvuldigheid benaderd. ‘Iedereen kan schoonmaken’ is het mantra dat nog steeds wordt herhaald door veel mensen in Nederland.

Dus wat gebeurt er? Mensen gaan Googelen en komen al snel uit op allerlei online tips. Dat deze tips zijn geschreven door mensen die nul ervaring of expertise hebben op het gebied van schimmelreiniging kijkt niemand naar.

De meest voorkomende tips zijn het gebruik van bleek, azijn, soda en schimmelreiniger. Het lijkt allemaal zo gemakkelijk. En hup, er worden allerlei middelen gebruikt, soms door elkaar, wat in de meeste gevallen het probleem alleen maar verergerd.

Wij hadden laatst bijvoorbeeld een klant met een schimmelprobleem in huis. Zij had twee verschillende chemicaliën gebruikt, die nooit en te nimmer gemengd mogen worden. Het gevolg was dat a) de schimmel nog steeds niet verwijderd was en b) zij nu een enorm sterke chemische lucht in huis had waardoor normaal gebruik van de woning niet meer mogelijk was.

Voor de duidelijkheid. Het zelf proberen te verwijderen van schimmel met huis-tuin-en-keuken tips is prima voor kleine oppervlakken. Een klein stuk schimmel op het plafond, op je voegen, of bij de kitranden kan je prima zelf verwijderen. Het wordt pas een probleem als mensen hun gehele badkamer (of andere ruimtes) zelf gaan schrobben.

Het idee is vaak ‘meer is beter’. Er worden enorme hoeveelheden chemicaliën tegenaan gesmeten, en alles wordt hardhandig geschrobd. Dit doet vaak twee dingen: 1) het verspreidt de schimmel en 2) het voegt nog meer vocht toe aan de oppervlakken. En, zoals je nu weet, is schimmel dol op vocht.

Soms lijkt het of de schimmel daadwerkelijk verdwijnt, terwijl deze enkel is ‘gewit’. De schimmel keert dan dubbel zo hard terug, waarna het gehele proces weer van A tot Z wordt herhaald omdat het de ‘eerste keer ook heeft gewerkt’.

Extreme schimmelgroei.

Wat zijn dan mijn opties om schimmel in de badkamer te verwijderen?

Zoals vermeld kan lichte schimmelgroei in de badkamer prima zelf verwijderd worden. Snel handelen is hierbij de belangrijkste factor. Een beetje water met sop is voldoende om het probleem op te lossen. Laat hierna het oppervlak goed drogen.

Bij ernstigere schimmelproblematiek adviseren wij altijd het inschakelen van een professional. Een professional heeft niet alleen verstand van schimmelgroei en het correct verwijderen hiervan, maar kan je ook uitstekend adviseren in het voorkomen van toekomstige schimmelgroei.

Voor badkamers in het specifiek hebben wij twee opties die wij aanbieden: 1) het reinigen van de badkamer of 2) het reinigen van de badkamer en het aanbrengen van een antischimmel coating.

Het reinigen van de badkamer doen wij met behulp van speciale schimmelreinigers. Wij hebben hiervoor vier verschillende producten. Afhankelijk van de ernst van de situatie bepalen wij welk middel de voorkeur heeft, en in welke concentratie wij dit zullen aanbrengen.

De producten die wij gebruiken zorgen ervoor dat de schimmels worden gedood. Het enkel verwijderen van de schimmels voor het oog is namelijk niet voldoende. Hierna worden de oppervlakken schoongemaakt om de dode schimmelsporen te verwijderen, want ook die kunnen voor problemen zorgen.

Bij zeer ernstige situaties, of badkamers waar een aanhoudend vochtprobleem aanwezig is dat moeilijk verholpen kan worden, adviseren wij ook het aanbrengen van een antischimmel coating. Er zijn vele van dit soort producten op de markt. Wij maken enkel gebruik van één specifiek product dat zorgvuldig door ons is geselecteerd. De coating zorgt ervoor dat het oppervlak minder vatbaar wordt voor schimmelgroei, en geeft een bescherming van +/- 5 jaar. Indien gewenst kunnen meerdere lagen van het product worden aangebracht, of kan het product na enkele jaren weer opnieuw worden aangebracht. Tot op heden heeft deze methode enorm goede resultaten behaald.

Laat ons u helpen

Schimmelgroei in je badkamer of elders in je woning of bedrijf? Bel dan Natte Kater. Wij zijn 24/7 inzetbaar en voeren werkzaamheden uit voor families, als woningbouwvereniging en andere partijen. Wij staan klaar om te helpen, wacht dus geen moment langer. Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier, of mail / bel ons direct via info@nattekater.nl of 085 060 8857.

(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)

Over Natte Kater

Natte Kater is onderdeel van Frisse Kater BV, opgericht in september 2014, gevestigd te Amsterdam. Doordat wij na verloop van tijd bij Frisse Kater BV veel calamiteitenreinigingsopdrachten binnenkregen gerelateerd aan water en stormschade hebben wij besloten ons hier verder in te specialiseren met als gevolg de geboorte van Natte Kater. Natte Kater is dé specialist op het gebied van calamiteitenreiniging bij waterschade, ontvochtigen / drogen van ruimtes, en schimmelsanering. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 inzetbaar.

T: 085 060 8857 E: info@nattekater.nl