Wat is het verschil tussen meeldauw en schimmel?

Natte Kater | 10+ Jaar Ervaring | 085 060 8857

Heb je thuis last van schimmel? Of is het meeldauw? Niet zeker van je zaak? Dan ben je zeker niet alleen. Veel mensen hebben geen flauw benul over het verschil tussen schimmel en meeldauw, en of er überhaupt een verschil tussen de twee bestaat. Alhoewel deze twee termen vaak uitwisselbaar worden gebruikt, zijn er wel subtiele verschillen die van invloed kunnen zijn op hoe schimmel of meeldauw worden geïdentificeerd en behandeld.

Wanneer je wilt weten hoe schimmel en meeldauw van invloed kunnen zijn op je gezondheid en kwaliteit van de lucht binnenhuis, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van al hun nuances. Blijf lezen om uit te vinden wat de verschillen zijn tussen schimmel en meeldauw, hoe ze je gezondheid kunnen beïnvloeden, en hoe je kan voorkomen dat beide niet in je woning opduiken.

schimmel en meeldauw
Voorbeeld van schimmel.

Schimmel vs. Meeldauw: Is er een verschil?

Meeldauw is een soort van schimmel, wat betekent dat schimmel en meeldauw veel met elkaar gemeen hebben. Ze zijn beiden een fungi, worden vaak binnenshuis aangetroffen, gedijen in vochtige omgevingen, verspreiden gemakkelijk van oppervlak naar oppervlak, en kunnen gezondheidsproblemen veroorzaken.

Dus, is er werkelijk een verschil tussen schimmel en meeldauw? Ja, er zijn bepaalde karakteristieken die meeldauw anders maken dan andere schimmels.

Wat is schimmel?

Schimmel is een fungus die groeit via microscopische sporen die in de lucht zweven. In de natuur om ons heen kan je talloze soorten schimmels vinden, en ze zijn erg belangrijk voor ons ecosysteem omdat zij helpen met het ontbinden van organische materie zoals dode bomen en gevallen bladeren. Dit proces staat toe dat voedingsstoffen die in deze organische materie gevonden kunnen worden weer vrijgegeven worden in de grond, en daarmee weer gebruikt kunnen worden door andere levende organismen.

Schimmel is belangrijk voor de natuur, maar kan schadelijk zijn wanneer het binnenshuis gaat groeien. Het kan niet alleen gezondheidsproblemen veroorzaken, maar ook schade aanrichten aan woningen en gebouwen. Wanneer schimmelsporen zich gaan reproduceren en clusteren, worden deze zichtbaar voor het menselijk oog en kunnen dan als schimmel geïdentificeerd worden.

Niemand weet precies hoeveel soorten schimmel er bestaan. De schattingen lopen uiteen van enkele tientallen duizenden tot mogelijk driehonderdduizend soorten of meer. Schimmels groeien het best in warme, klamme, en vochtige omstandigheden, en verspreiden en reproduceren zichzelf door het maken van sporen.

Extreme schimmelgroei in badkamer.

Hoe kan schimmel je gezondheid beïnvloeden?

Je hebt vast verhalen gehoord over mensen die ziek zijn geworden door schimmel. Vaak denken mensen dat je enkel ziek kan worden als er zwarte schimmel aanwezig is, of een duidelijke infestatie. Dit is echter niet het geval.

Als je allergisch bent voor schimmels of een ademhalingsaandoening hebt zoals astma, dan ben je er waarschijnlijk van op de hoogte dat blootstelling aan schimmel je symptomen kan verergeren. Als je geen allergieën of sensitiviteit voor schimmel hebt, is het vaak zo dat je niet bewust zal zijn van de aanwezigheid van schimmel totdat je het ruikt of ziet.

Blootstelling aan schimmel kan leiden tot diverse symptomen zoals: niezen; loopneus of verstopte neus; droge, schilferige huid; jeukende ogen, neus, en keel; hoesten; hijgen; benauwdheid; en kortademigheid. De ernst van deze symptomen kan variëren van mild tot ernstig, afhankelijk van je leeftijd, en algehele gezondheid.

Waar groeit schimmel in een woning?

Schimmels bevinden zich overal om ons heen in de natuur. De schimmelsporen kunnen onze woning binnentreden via onze kleding of huisdieren. Vaak zie je dat schimmel begint te groeien na een (flinke) waterschade, maar het kan ook gebeuren onder ‘normale’ omstandigheden. Schimmel houdt van warmte, donker, zuurstof, en vocht – al deze zaken helpen bij het groeien ervan. Plekken die aan deze omschrijving voldoen kunnen overal in een woning gevonden worden – variërend van je douche tot je matras tot aan je zolder.

Hoe identificeer je schimmel?

Schimmel kan snel groeien en verspreiden, wat leidt tot allerlei schade aan een pand, het is dus belangrijk dat je jouw woning met regelmaat inspecteert op schimmel. Er zijn twee voornaamste manieren om schimmel te identificeren: zicht en geur.

Hoe ziet schimmel eruit?

Schimmel groeit door lange draden uit te strekken die voor het menselijk oog er pluizig uitzien. Schimmel kan vele verschillende kleuren hebben – zwart, wit, grijs, blauw, groen, bruin, of geel. Wanneer schimmel aanwezig is op een oppervlak, heeft het vaak een onregelmatig stippen patroon. Net als hoe schimmel in de natuur helpt bij het ontbinden van organisch materiaal, doet het hetzelfde binnenhuis. Wanneer er veel schimmelgroei aanwezig is, zal je vaak zien dat het materiaal eronder wegrot omdat de schimmels het materiaal proberen af te breken.

Hoe ruikt schimmel?

Schimmel heeft niet altijd een sterke geur, als je het ruikt, is het vaak een muffige lucht. Wanneer schimmels beginnen te groeien laten zij een gas vrij. Het is dan ook niet de schimmel die je ruikt, maar het gas dat wordt afgegeven door de schimmels gedurende hun verschillende groei stadia.

Wat is meeldauw?

Simpel gezegd is meeldauw een soort van schimmel die normaliter op vlakke, vochtige oppervlakken groeit. De tendens van meeldauw om op vlakke ondergronden te groeien, is een van de grootste verschillen tussen schimmel en meeldauw. Ook meeldauw kan schade aanbrengen aan oppervlakken, maar vaak is dit enkel cosmetisch. In de natuur is dit echter anders, en kan meeldauw zeer destructief zijn voor planten en voedselgewassen.

Meeldauw kan een gezondheidsgevaar opleveren, maar, is bij verre na niet zo gevaarlijk als schimmel. Meeldauw wordt dan ook wel omgeschreven als baby schimmel, of beginstadium schimmel. Het is veel minder schadelijk en veel gemakkelijker om te behandelen dan volgroeide schimmel.

Hoe kan meeldauw je gezondheid beïnvloeden?

Alhoewel meeldauw voornamelijk bekend staat om zijn negatieve effecten op planten en voedselgewassen, kan het ook van invloed zijn op je gezondheid als je de sporen inademt. Dezelfde gezondheidsproblemen die hierboven zijn omgeschreven zijn ook toepasbaar op meeldauw. Als meeldauw niet verwijderd wordt, zal het doorgaan met groeien en zullen ook de gezondheidsklachten verergeren.

Waar groeit meeldauw in een woning?

Meeldauw is meestal te vinden op je kozijnen en badkamerwanden, maar kan net zo goed op andere vochtige oppervlakken opduiken. Het heeft dezelfde omstandigheden nodig om te groeien als schimmel – warmte, donker, zuurstof, en vocht. Wanneer deze zaken aanwezig zijn, kan meeldauw in alle rust groeien.

Hoe identificeer je meeldauw?

Meeldauw groeit en verspreidt zichzelf even snel als schimmel. Echter zal de schade die het aanricht veel minder zijn, en voornamelijk enkel beperkt zijn tot visuele schade. Net als bij schimmel zijn zicht en geur de beste manieren om meeldauw te identificeren.

Hoe ziet meeldauw eruit?

Meeldauw heeft een poederige of donsachtige structuur. De poederige vorm van meeldauw is wit wanneer het begint met groeien, en verandert dan naar geel, zwart, of bruin. Donzige meeldauw begint geel, en verandert dan naar bruin naarmate het ouder wordt.

Hoe ruikt meeldauw?

Meeldauw heeft, net als andere schimmels, een muffige geur. Als je woning muffig ruikt, kan het komen door meeldauw of andere schimmels. Je zal visueel moeten bepalen waar je mee te maken hebt, of een professional inhuren om een test te verrichten.

Wat kan je doen om schimmel en meeldauw te voorkomen?

Nu we de verschillen tussen schimmel en meeldauw hebben besproken, wil je vast ook weten hoe je beiden kan voorkomen en behandelen. Voorkomen is altijd beter dan genezen! Dat gezegd hebbende kan je de volgende stappen ondernemen:

Hou alle oppervlakken droog – Je badkamer en keuken zullen vaak vochtig zijn. Deze ruimtes goed droog houden zal al veel helpen bij het voorkomen van schimmel en meeldauw. Onthoudt ook om je wasmachine open te houden na een wasbeurt zodat deze kan luchten.

Gebruik een luchtontvochtiger – Om schimmel en meeldauw te voorkomen kun je het beste een luchtvochtigheid hanteren van tussen de 40 en 50 procent.

Inspecteer regelmatig op schimmel en meeldauw – Als je het probleem snel ziet, kan je er direct ook iets aan doen voordat het verergert.

Zorg voor goede luchtcirculatie – Stilstaande lucht sluit vochtigheid in, wat weer een perfecte omgeving creëert voor schimmel en meeldauw om te kunnen groeien. Bevorder de luchtcirculatie door je ramen open te zetten en gebruik te maken van ventilatoren.

Laat ons u helpen

Last van condensatie, vocht of schimmel in je woning of bedrijf? Bel dan Natte Kater. Wij zijn 24/7 inzetbaar en voeren werkzaamheden uit voor families, als woningbouwvereniging en andere partijen. Wij staan klaar om te helpen, wacht dus geen moment langer. Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier, of mail / bel ons direct via info@nattekater.nl of 085 060 8857.

(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)

Over Natte Kater

Natte Kater is onderdeel van Frisse Kater BV, opgericht in september 2014, gevestigd te Amsterdam. Doordat wij na verloop van tijd bij Frisse Kater BV veel calamiteitenreinigingsopdrachten binnenkregen gerelateerd aan water en stormschade hebben wij besloten ons hier verder in te specialiseren met als gevolg de geboorte van Natte Kater. Natte Kater is dé specialist op het gebied van calamiteitenreiniging bij waterschade, ontvochtigen / drogen van ruimtes, en schimmelsanering. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 inzetbaar.

T: 085 060 8857 E: info@nattekater.nl