Schimmel door koudebrug

Natte Kater | 10+ Jaar Ervaring | 085 060 8857

Vochtproblemen als gevolg van een koudebrug. Misschien heb je er al eens over gehoord, of heb je zelf met dit probleem te maken. Maar wat is een koudebrug eigenlijk? En waarom veroorzaakt dit vochtproblemen en schimmelgroei?

Schimmel door koudebrug
Schimmelgroei op muren en plafond.

Wat is een koudebrug?

Een koudebrug is een zwakke schakel in de isolatie van een gebouw. Koudebruggen komen voor op plekken waar isolatie ontbreekt of van mindere kwaliteit is. Het is eigenlijk niks meer dan een plek in het gebouw waar de ‘kou’ van buiten naar binnen wordt geleid. Ze worden ook wel thermische brug of warmtebrug genoemd.

Bij een koudebrug ontbreekt de isolatielaag of is doorbroken, dit leidt tot warmteverlies. Als gevolg hiervan daalt de binnentemperatuur en moet er meer verwarmd worden. Het omgekeerde kan ook plaatsvinden. Koudebruggen kunnen in de zomer warme lucht laten binnenkomen, waardoor het lastiger is om je gebouw aangenaam koel te houden. Koudebruggen kunnen indirect ook vochtproblemen veroorzaken.

Oorzaken van koudebruggen

Koudebruggen kunnen verschillende oorzaken hebben. De voornaamste oorzaak is een doorbroken isolatie. Dit houdt in dat isolatiematerialen niet naadloos op elkaar aansluiten. Het kan ook zo zijn dat er helemaal geen isolatie aanwezig is, dit zie je vaak in oudere woningen.

Waar bevinden koudebruggen zich in een pand?

Koudebruggen komen vaak voor op plekken waar de isolatie niet goed op elkaar aansluit. Koudebruggen kunnen vaak duidelijk gedetecteerd worden rondom deuren en ramen, waar de isolatie niet optimaal is verbonden met de vloer of de deur- en raamopeningen. Een opening van enkele millimeters groot is voldoende om een koudebrug te veroorzaken. Een paar millimeter isolatieverlies zal geen ernstige vochtproblemen veroorzaken, maar zal de energierekening wel iets verhogen.

Hoe herken je een koudebrug?

Je kunt een koudebrug niet altijd zien, maar wel voelen. Als je met je hand over een stuk muur of vloer wrijft en een temperatuurverschil opmerkt, heb je te maken met een koudebrug. Als je zwarte schimmel of condensatie ziet kan dat ook een aanwijzing zijn voor een thermische brug.

Welke (vocht) problemen veroorzaken koudebruggen?

Koudebruggen zijn de oorzaak van veel vochtproblemen in huis. Een koude brug die zwak genoeg is om de muurtemperatuur te laten dalen tot onder de 14 graden Celsius bevordert vochtproblematiek zoals condensatie.

Binnenhuisvocht is van nature aanwezig in de warme binnenlucht. Als dit tegen muren kan condenseren krijgt schimmel de kans om te groeien (schimmel is dol op vocht!) en ontstaan er ook vochtplekken. Verder is het slecht voor pleisterwerk, behang en/of schilderwerk.Omdat de muren sterk afkoelen bij een koude brug, zal het natuurlijk vocht in de binnenlucht op deze plekken condenseren.

Koudebruggen veroorzaken niet alleen vochtproblemen, maar ook energie- en warmteverlies. Zoals eerder vermeld creëren koudebruggen een temperatuurverschil tussen de muur waar de koudebrug zich bevindt en de rest van het huis. In de winter heb je daarom meer energie nodig om je woning te verwarmen, wat resulteert in een hogere energierekening.

Laat ons helpen

Schimmel in je woning of bedrijf? Bel dan Natte Kater. Wij zijn 24/7 inzetbaar en voeren werkzaamheden uit voor families, als woningbouwvereniging en andere partijen. Wij staan klaar om te helpen, wacht dus geen moment langer. Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier, of mail / bel ons direct via info@nattekater.nl of 085 060 8857.

(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)

Over Natte Kater

Natte Kater is onderdeel van Frisse Kater BV, opgericht in september 2014, gevestigd te Amsterdam. Doordat wij na verloop van tijd bij Frisse Kater BV veel calamiteitenreinigingsopdrachten binnenkregen gerelateerd aan water en stormschade hebben wij besloten ons hier verder in te specialiseren met als gevolg de geboorte van Natte Kater. Natte Kater is dé specialist op het gebied van calamiteitenreiniging bij waterschade, ontvochtigen / drogen van ruimtes, en schimmelsanering. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 inzetbaar.

T: 085 060 8857 E: info@nattekater.nl