Roze schimmel verwijderen (serratia marcescens)

Natte Kater | 10+ Jaar Ervaring | 085 060 8857

De kans is groot dat je op ‘roze schimmel’ hebt gezocht online, en zodoende op deze pagina bent gekomen. De kans is ook groot dat je helemaal niet met roze schimmel te maken hebt, maar met serratia marcescens.

De roze, slijmachtige vervuiling die in badkamers voorkomt wordt vaak roze schimmel genoemd. In werkelijkheid is de vieze smurrie helemaal geen schimmel. Het roze slijm is eigenlijk een luchtbacterie genaamd serratia marcescens.

Informeel wordt dit ook roze schimmel genoemd, maar de bacterie kan een reeks kleuren hebben, van oranje tot rood, afhankelijk van de omstandigheden in de badkamer, zoals temperatuur, vochtigheidsniveau en hoeveelheid zonlicht.

In dit blog-artikel zullen we uitleggen waarom deze roze schimmel ontstaat, of het schadelijk is, en hoe je het kan voorkomen.

roze schimmel
Schimmelgroei in kelder.

Waarom heb ik roze schimmel in de badkamer?

Maak je geen zorgen. Bijna iedereen krijgt op een gegeven moment te maken met dit onaantrekkelijke slijm. Het is niet ongebruikelijk om serratia marcescens in badkamers te vinden, het gedijt immers in vochtige omgevingen.

De bacteriën leven van mineralen en vetten. Met de minerale afzettingen in zeepresten en vetten in shampoo-resten is jouw badkamer een buffet voor deze kleine rakkers. Ze verstoppen zich graag in voegen, kitnaden en rond shampoo-flessen. Om te overleven hebben de bacteriën enkel het minimum nodig, ze kunnen zelfs op zichzelf voeden in afwezigheid van andere voedingsstoffen.

Is roze schimmel schadelijk?

Er werd lange tijd gedacht dat roze schimmel in de badkamer geen gezondheidsgevaar vormt voor de gemiddelde persoon. Het is nu echter bekend dat serratia marcescens pathogeen kan zijn voor sommige mensen en is geïdentificeerd als een oorzaak van urineweginfecties, wondinfecties en longontsteking. Een ongewenste gast dus.

Onder de juiste omstandigheden zal de kolonie blijven groeien, waardoor je blootgesteld wordt aan een steeds hoger aantal sporen. Voorkomen is beter dan genezen. Laat roze schimmel daarom niet onnodig groeien.

Schimmelgroei verwijderen.

Hoe voorkom je roze schimmel?

Om roze schimmel te voorkomen hoef je niet je hete douche of stomende bad op te geven. Met enkele simpele wijzigingen kun je de groei van roze schimmel voorkomen.

Ventileren: Laat de afzuigventilator gedurende 30 minuten na het douchen doordraaien. Als je geen afzuigventilator hebt, zet dan het badkamerraam open. De beste verdediging tegen roze schimmel is om vochtigheidsniveaus zo laag mogelijk te houden.

Trekken: Trek na elke douche de muren, vloer en glazen douchedeur droog.

Opruimen: Ruim flessen shampoo en douchegel die in de douche achterblijven op. Het zit alleen maar in de weg tijdens het schoonmaken en nodigt onnodige bacteriën en schimmels uit. Orden je badkamer door de investeren in rekken en bakken die rommel weghouden.

Laat ons helpen

Schimmel in je woning of bedrijf? Bel dan Natte Kater. Wij zijn 24/7 inzetbaar en voeren werkzaamheden uit voor families, als woningbouwvereniging en andere partijen. Wij staan klaar om te helpen, wacht dus geen moment langer. Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier, of mail / bel ons direct via info@nattekater.nl of 085 060 8857.

(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)

Over Natte Kater

Natte Kater is onderdeel van Frisse Kater BV, opgericht in september 2014, gevestigd te Amsterdam. Doordat wij na verloop van tijd bij Frisse Kater BV veel calamiteitenreinigingsopdrachten binnenkregen gerelateerd aan water en stormschade hebben wij besloten ons hier verder in te specialiseren met als gevolg de geboorte van Natte Kater. Natte Kater is dé specialist op het gebied van calamiteitenreiniging bij waterschade, ontvochtigen / drogen van ruimtes, en schimmelsanering. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 inzetbaar.

T: 085 060 8857 E: info@nattekater.nl