Rode schimmel verwijderen

Natte Kater | 10+ Jaar Ervaring | 085 060 8857

De meeste mensen denken dat schimmel donkere, aardse kleuren heeft zoals zwart, bruin en groen. Schimmel kan echter voorkomen in een hele reeks kleurtinten, waaronder paars en rood. We hebben in het verleden geschreven over de verschillende schimmelkleuren. In dit blog-artikel zullen we enkel focussen op rode schimmel.

rode schimmel
Schimmelgroei in kelder.

Wat is rode schimmel?

Rode schimmel is een schimmel die zowel binnen als buiten groeit. Net als alle soorten schimmel gedijt het in warme, vochtige omstandigheden en kan het worden aangetroffen op o.a. gipsplaat, textiel en voedsel. Schimmel kan verschillende kleuren aannemen. Zo kan bijvoorbeeld zwarte schimmel veranderen in rode schimmel en vervolgens weer terug veranderen naar zwart.

Waarom wordt schimmel rood?

Gedurende de levenscyclus van schimmel zal deze veranderingen in zijn leefomgeving ervaren. Denk aan een verandering in vochtigheid, introductie van natuurlijk licht of een wijziging van voedselbron. Deze veranderingen kunnen ervoor zorgen dat schimmel verandert van kleur.

Rode schimmel is geen aparte soort. Alle schimmels kunnen na verloop van tijd rood worden. De meest voorkomende vorm van rode schimmel die men tegenkomt is aspergillus, een type schimmel die veel voorkomt in badkamers en keukens. Neurospora is een andere soort schimmel die rood kan lijken en normaliter op voedingsmiddelen gevonden wordt.

Bij het verwijderen van schimmel is het belangrijk om jezelf goed te beschermen om ernstige gezondheidsproblemen te voorkomen. Hiermee vermijd je het inademen van de schimmels en het in contact komen met de schimmelsporen. Let vooral op het beschermen van je gezicht. De neus, keel, en ogen zijn de gemakkelijkste toegangswegen voor schimmel.

Een rode kleur kan ook aangeven dat schimmelsporen zijn vrijgegeven en in de lucht zweven. Dit kan gebeuren als de schimmel lange tijd is genegeerd of als het klimaat binnenshuis is veranderd.

Schimmelgroei verwijderen.

Waar groeit rode schimmel meestal?

Rode schimmel houdt van oppervlakken die nat en warm zijn, zoals tegelwerk rond de douche, gootsteen of badkuip. Je kan het ook zien verschijnen op ontbindende groenten of bedorven voedselproducten met gist of koolhydraten. Rode schimmel kan ook groeien op bouwmaterialen als deze zijn aangetast door water of een lekkage.

Is rode schimmel gevaarlijk?

Rode schimmel is niet gevaarlijker dan schimmel van andere kleuren. De kleur is slechts een kenmerk een geen indicatie van verhoogde toxiciteit. Schimmel, ongeacht de kleur, brengt gezondheidsrisico’s met zich mee. Kwetsbare personen, zoals mensen met een verzwakt immuunsysteem, ouderen, baby’s of jonge kinderen, kunnen vatbaarder zijn voor de nadelige effecten van blootstelling aan schimmel.

Blootstelling aan schimmel, via aanraking, inademing of inname, kan leiden tot symptomen zoals niezen, huid- en oogirritatie, een beklemmend gevoel op de borst, vermoeidheid, duizeligheid, hoofdpijn, kortademigheid en hoesten.

Bij tekenen van schimmelgroei binnenshuis is het niet aanbevolen om te proberen dit zelf te verwijderen met een doe-het-zelf-oplossing. De kans is groot dat je niet alle schimmel effectief verwijderd.

Laat ons helpen

Schimmel in je woning of bedrijf? Bel dan Natte Kater. Wij zijn 24/7 inzetbaar en voeren werkzaamheden uit voor families, als woningbouwvereniging en andere partijen. Wij staan klaar om te helpen, wacht dus geen moment langer. Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier, of mail / bel ons direct via info@nattekater.nl of 085 060 8857.

(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)

Over Natte Kater

Natte Kater is onderdeel van Frisse Kater BV, opgericht in september 2014, gevestigd te Amsterdam. Doordat wij na verloop van tijd bij Frisse Kater BV veel calamiteitenreinigingsopdrachten binnenkregen gerelateerd aan water en stormschade hebben wij besloten ons hier verder in te specialiseren met als gevolg de geboorte van Natte Kater. Natte Kater is dé specialist op het gebied van calamiteitenreiniging bij waterschade, ontvochtigen / drogen van ruimtes, en schimmelsanering. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 inzetbaar.

T: 085 060 8857 E: info@nattekater.nl