Riool overstroming in huis schoonmaken

Natte Kater | 10+ Jaar Ervaring | 085 060 8857

Een riool overstroming zal, ongeacht het formaat, gevaarlijke bacteriën met zich meebrengen die een reëel risico vormen voor de gezondheid. Wanneer je te maken hebt met rioolwater is het belangrijk om snel te handelen. Hoe langer het blijft liggen, des te meer de aanwezige bacteriën zich zullen vermenigvuldigen. Maar wanneer is het veilig om zelf een riool overstroming op te ruimen, en wanneer is het gevaar zo groot dat het beter aan een professional overgelaten kan worden?

Riool overstroming in huis
Riool overstroming in huis.

Kan je zelf een kleine riool overstroming opruimen?

Of de riool overstroming nou klein of groot is, ons advies is altijd om een professional in te schakelen. Zij bezitten niet enkel de juiste middelen en materialen, maar kunnen de overstroming ook op effectieve en snelle wijze opruimen. Het zelf schoonmaken kan leiden tot ziektes of infecties, schade aan de woning, of een eindresultaat dat er visueel schoon uitziet terwijl de ruimte nog vol zit met schadelijke bacteriën.

Een kleine riool overstroming, zoals wanneer het toilet overstroomd, kan veilig zelf opgeruimd worden als er aan de volgende voorwaarden wordt voldaan

  • De overstroming binnen je eigen pand heeft plaatsgevonden.
  • De overstroming klein is en enkel één kamer heeft vervuild.
  • Het rioolwater er niet langer dan 24-uur staat.
  • Er geen elektrische apparaten of stroompunten zijn aangetast.
  • Alle bewoners / gebruikers van het pand fit en gezond zijn.

Indien dit niet het geval is, dan raden wij niet aan om de riool overstroming zelf schoon te maken – en zelfs als de bovenstaande factoren allemaal aanwezig zijn, dan nog is het niet altijd verstandig om de schoonmaak zelf uit te voeren. Indien je twijfelt, bel dan altijd direct een professional.

Riool overstroming in huis.

Wat is er zo gevaarlijk aan het opruimen van een riool overstroming?

Alhoewel de meeste mensen zich bewust zijn van de risico’s op ziekte of infectie door rioolwater, zijn er ook nog een tal van andere gevaren waar rekening mee gehouden moet worden. Hoewel het risico van deze gevaren niet al te hoog zal zijn bij een kleine overstroming, is het toch goed om je ervan bewust te zijn voor de eigen veiligheid.

Tijdens een riooloverstroming komt er gewoonlijk erg veel water vrij. De grote hoeveelheden water creëren een elektrocutie risico indien er stopcontacten, kabels of elektrische apparaten in de buurt zijn. Om deze reden wordt er altijd geadviseerd om het stroom zo snel mogelijk uit te schakelen bij een overstroming.

Indien de overstroming plaatsvindt op een bovenverdieping, moet er ook rekening mee gehouden worden dat het water door de vloer heen kan sijpelen en mogelijke aanwezige elektra kan aantasten. Het risico is dus niet enkel verbonden aan hetgeen dat met het blote oog kan worden opgemerkt.

Omdat methaangas vaak aanwezig is door de ontbinding van afval in het rioolwater, moet er nooit een open vlam gebruikt worden in de buurt van een riooloverstroming. Steek geen lucifers, kaarsen, of sigaretten aan totdat de ruimte compleet is schoongemaakt en goed doorgelucht.

Naast de onaangename geuren en gassen die van het rioolwater afkomen, worden er vaak ook sterke chemicaliën gebruikt om de aanwezige bacteriën te doden. Alhoewel deze chemicaliën niet dodelijk zijn, kunnen ze wel tot gezondheidsproblemen leiden als ze waren geïnhaleerd of in contact komen met de huid. Mocht je dus bijvoorbeeld gebruik maken van bleekmiddel, zorg er dan voor om de ruimte goed te ventileren. Bescherm jezelf tijdens het gebruik van sterke chemicaliën altijd met handschoenen, waterdichte schoenen, overalls en een beschermend gezichtsmasker.

Laat ons helpen

Waterschade in je woning of bedrijf? Bel dan Natte Kater. Wij zijn 24/7 inzetbaar en voeren werkzaamheden uit voor families, als woningbouwvereniging en andere partijen. Wij staan klaar om te helpen, wacht dus geen moment langer. Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier, of mail / bel ons direct via info@nattekater.nl of 085 060 8857.

(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)

Over Natte Kater

Natte Kater is onderdeel van Frisse Kater BV, opgericht in september 2014, gevestigd te Amsterdam. Doordat wij na verloop van tijd bij Frisse Kater BV veel calamiteitenreinigingsopdrachten binnenkregen gerelateerd aan water en stormschade hebben wij besloten ons hier verder in te specialiseren met als gevolg de geboorte van Natte Kater. Natte Kater is dé specialist op het gebied van calamiteitenreiniging bij waterschade, ontvochtigen / drogen van ruimtes, en schimmelsanering. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 inzetbaar.

T: 085 060 8857 E: info@nattekater.nl