Oorzaken van waterschade

Natte Kater | 10+ Jaar Ervaring | 085 060 8857

Waterschade thuis of in je bedrijfspand kan verwoestende gevolgen hebben. Van schade aan gebouwen tot de mogelijke verspreiding van ziekten, waterinfiltratie kan serieuze gevolgen hebben.

Voor een succesvolle verdediging tegen waterschade, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de voornaamste oorzaken:

  • Kapotte of lekkende leidingen
  • Verstopte of overlopende toiletten en afvoerputten
  • Zware regenval
  • Overstromingen
Oorzaken van waterschade
Waterschade na zware regenval.

Kapotte of lekkende leidingen

De voornaamste reden voor waterschade in woningen en bedrijfspanden is een kapotte of lekkende leiding. Leidingen hebben als doel om schoon water naar binnen te brengen, en afvalwater af te voeren.

Het is verstandig om minstens één keer per jaar nauwkeurig alle inkomende en uitgaande leidingen te controleren. Mocht er een lekkage worden gedetecteerd, al is die superklein, is het belangrijk om direct actie te ondernemen.Zelfs een kleine lekkage kan zich namelijk plotseling en zonder waarschuwing ontwikkelen tot een groot probleem.

Bij lekkages van schoonwater leidingen kan de schade verstrekkend zijn. Echter, als het een afvalwater leiding betreft zal de schade nog veel ernstiger zijn. Afvalwater wordt beschouwd als een biologisch gevaar en kan je ernstig ziek maken.

Verstopte of overlopende toiletten en afvoerputten

Naast problemen met leidingen is een ander veelvoorkomend problemen het overlopen van toiletten, wastafels, douches, badkuipen, wasmachines enzovoorts. Ook hierbij geldt dan snel handelen belangrijk is. Soms is er echter niks aan te doen en komt het (afval) water met enorme hoeveelheden in een keer je toilet of afvoerput uitstromen.

Zware regenval

In een land als Nederland waar jaarlijks enorm veel regen valt denken we dat onze gebouwen dusdanig zijn ontworpen dat ze het vele water aankunnen. Dit is echter niet altijd het geval. Het kan voorkomen dat er dusdanig veel water valt in een kort tijdsbestek dat zelfs een goed ontworpen gebouw dit niet aan kan. Het is ook mogelijk dat in de loop van de tijd gebreken optreden in of rond een gebouw die de afvoer van regenwater belemmeren.

Bij zware regenval kan overtollig water zich rond een gebouw ophopen, wat schade veroorzaakt aan de fundering en buitenmuren van het gebouw. Dit kan resulteren in het binnendringen van water.

Het kan ook voorkomen dat er gebreken aan het dak zijn. Bij zware regenval stroomt het water dan via het dak naar binnen. Bij zeer ernstige gevallen kan het water met bakken naar beneden stromen totdat het hele huis volstaat.

Overstromingen

Overstromingen komen gelukkig niet heel vaak voor in Nederland, maar als ze voorkomen zijn het vaak enorme schades. Bij de watersnoodramp van 2021 in Limburg bijvoorbeeld moesten sommige mensen meer dan een jaar wachten voordat ze terug naar huis konden!

De schade was enorm. Huizen werden verwoest, meubels weggespoeld en ondernemingen moesten maanden dicht. Naar schatting was de schade 1,8 miljard euro. Gedurende een overstroming kunnen allerlei schadelijke stoffen een gebouw worden binnengebracht zoals: aarde, puin, dierlijk materiaal en afval, menselijk afval, gevaarlijke chemicaliën enzovoorts.

Bij overstromingen is het daarom raadzaam een professioneel bedrijf in te schakelen die alles van A tot Z kan verzorgen.

Laat ons helpen

Waterschade in je woning of bedrijf? Bel dan Natte Kater. Wij zijn 24/7 inzetbaar en voeren werkzaamheden uit voor families, als woningbouwvereniging en andere partijen. Wij staan klaar om te helpen, wacht dus geen moment langer. Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier, of mail / bel ons direct via info@nattekater.nl of 085 060 8857.

(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)

Over Natte Kater

Natte Kater is onderdeel van Frisse Kater BV, opgericht in september 2014, gevestigd te Amsterdam. Doordat wij na verloop van tijd bij Frisse Kater BV veel calamiteitenreinigingsopdrachten binnenkregen gerelateerd aan water en stormschade hebben wij besloten ons hier verder in te specialiseren met als gevolg de geboorte van Natte Kater. Natte Kater is dé specialist op het gebied van calamiteitenreiniging bij waterschade, ontvochtigen / drogen van ruimtes, en schimmelsanering. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 inzetbaar.

T: 085 060 8857 E: info@nattekater.nl