Ondergelopen kelder leegpompen, drogen, en schoonmaken

Natte Kater | 10+ Jaar Ervaring | 085 060 8857

Of je nou veel of weinig water in je kelder hebt liggen, een ondergelopen kelder moet altijd z.s.m. worden gedroogd omdat het anders een serieus gevaar kan vormen voor de gezondheid. Kelders kunnen om diverse redenen onderlopen, variërend van heftige regenbuien, tot gesprongen leidingen of problemen met het grondwaterniveau.

Ondergelopen kelder leegpompen
Ondergelopen kelder leegpompen.

5 stappen die je direct moet nemen bij een ondergelopen kelder

Onderneem zo snel mogelijk actie als je merkt dat je kelder is ondergelopen. Bij een dun laagje met schoon water kan dit vaak zelf opgedweild worden. Echter, indien het om een grote hoeveelheid water en / of rioolwater gaat, schakel dan direct de hulp van een professional in. Wanneer je te maken hebt met grijs of zwart afvalwater, kan het zo zijn dat dit schadelijke bacteriën bevat die gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Wanneer de bron van de overstroming eenmaal is verholpen, of de hoofdleiding is afgesloten, kunnen de volgende stappen ondernomen worden:

1. Schakel de elektriciteit uit

Schakel de elektriciteit uit voordat je de kelder betreed. Indien er problemen zijn met de elektra, bel dan een elektricien. Ga hier niet zelf aan sleutelen!

2. Bescherm jezelf

Ongeacht het soort water waar je mee te maken hebt is het aan te raden om altijd waterdichte laarzen te dragen, handschoenen van plastic of rubber, en een trui met lange mouwen tijdens het opruimen. Indien er schimmels aanwezig zijn, draag dan altijd handschoenen, oogbescherming, en minstens een N95 mondmasker.

3. De kelder drogen

De eerste stap is altijd het water verwijderen uit de kelder. Schimmels kunnen al binnen 48 uur groeien, het is dus zaak om snel te handelen. Afhankelijk van de hoeveelheid water, moet dit verwijderd worden met een waterzuiger of (speciale) dompelpomp. Houdt er rekening mee dat het gebruik van een waterzuiger erg vermoeiend en zwaar kan zijn, omdat deze telkens uit de kelder getild en geleegd zal moeten worden.

Nadat het overgrote deel van het water is verwijderd, is het aan te raden om (industriële) ventilatoren te plaatsen om het droogproces te versnellen. Ook moet er een bouwdroger geïnstalleerd worden om het overtollige vocht uit de lucht en oppervlakken te onttrekken, en de groei van schimmels te stoppen. Ons advies is om ook altijd gebruik te maken van luchtvochtigheidsmeters tijdens het droogproces om te weten of de ruimte echt droog is, of dat deze enkel ‘droog ’ oogt.

4. Verwijder meubels, voorwerpen, en materialen die nat zijn geworden

Verwijderen natte voorwerpen uit de kelder en laat deze drogen in een goed geventileerde ruimte. Verwijder ook natte gipsplaten en isolatiemateriaal indien dat van toepassing is. Schimmels groeien ontzettend snel op deze materialen, het is dus zaak om deze z.s.m. te verwijderen. Verwijder ook natte vloerbedekking zodat de vloer eronder kan drogen.

5. Maak muren, vloeren, en andere oppervlakken schoon

Indien muren en vloeren vervuild zijn geraakt, maak deze dan goed schoon. Nadat alles is opgedroogd en de natte voorwerpen zijn verwijderd, moeten de getroffen oppervlakken worden schoongemaakt met water en chemicaliën. Soms is het ook nodig om de oppervlakken te behandelen met een schimmeldodend middel en / of desinfectiemiddelen.

Ondergelopen kelder leegpompen en ontsmetten.

Waarom is mijn kelder ondergelopen?

Nadat het leegpompen, drogen, en schoonmaken is voltooid, is het belangrijk om te achterhalen waarom de kelder is ondergelopen. Was het een eenmalig iets, of is het een structureel probleem waar iets aan gedaan moet worden. Het laatste wat je namelijk wilt is al je familiefoto’s, kostbare voorwerpen, en andere bezittingen opslaan in de kelder met het risico op nog een overstroming. Enkele veelvoorkomende redenen voor een ondergelopen kelder zijn:

  • Wateroverlast door een gesprongen leiding of kapotte cv-ketel.
  • Wateroverlast door heftige regenval of grondwater dat van onder de vloer naar bovenkomt.
  • Wateroverlast door een verstopte leiding.

Indien je niet zeker bent van de oorzaak van de overstroming is het aan te raden een professional in te huren om hiernaar te laten kijken. Professionals bezitten over meer kennis, expertise, en middelen om de oorzaak van een overstroming te achterhalen, en hier vervolgens een gepaste oplossing voor te bieden.

Laat ons u helpen

Last van waterschade in je woning of bedrijf? Bel dan Natte Kater. Wij zijn 24/7 inzetbaar en voeren werkzaamheden uit voor families, als woningbouwvereniging en andere partijen. Wij staan klaar om te helpen, wacht dus geen moment langer. Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier, of mail / bel ons direct via info@nattekater.nl of 085 060 8857.

(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)

Over Natte Kater

Natte Kater is onderdeel van Frisse Kater BV, opgericht in september 2014, gevestigd te Amsterdam. Doordat wij na verloop van tijd bij Frisse Kater BV veel calamiteitenreinigingsopdrachten binnenkregen gerelateerd aan water en stormschade hebben wij besloten ons hier verder in te specialiseren met als gevolg de geboorte van Natte Kater. Natte Kater is dé specialist op het gebied van calamiteitenreiniging bij waterschade, ontvochtigen / drogen van ruimtes, en schimmelsanering. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 inzetbaar.

T: 085 060 8857 E: info@nattekater.nl