Kunnen schimmels gedood worden met een ozongenerator?

Natte Kater | 10+ Jaar Ervaring | 085 060 8857

Als experts op het gebied van schimmelbestrijding krijgen wij continue vragen over de effectiviteit en geschiktheid van ozongeneratoren voor schimmelbestrijding. Er is enorm veel misinformatie over ozon. Deze misinformatie wordt verspreid door onbekwame ‘vakmensen’ en fabrikanten / verkopers van ozongeneratoren.

Een machine in het stopcontact steken en daarmee alle schimmels ‘doden’ lijkt een geweldige oplossing. Echter, als iets te mooi klinkt om waar te zijn, is het dat vaak ook. In dit blog-artikel gaan we dieper in op het gebruik van ozon en onze visie op ozon en schimmelbestrijding.

Schimmel door koudebrug
Schimmelgroei op muren en plafond.

Basisprincipes omtrent ozon

Ozon is een van nature voorkomend gas. Het beschermt onze planeet tegen schadelijke golflengten van zonnestraling. Wanneer ozon te dicht bij het aardoppervlak aanwezig is, wordt het een schadelijke verontreinigende stof. Deze dubbele identiteit van ozon als zowel vriend als vijand is gebaseerd op zijn chemische eigenschappen.

Ozon is een molecuul samengesteld uit drie atomen zuurstof die aan elkaar gekoppeld zijn. Ozon is anders dan de levens gevende zuurstof die wij inademen, omdat het basiszuurstofmolecuul slechts twee gekoppelde atomen bevat. Het derde zuurstofatoom van ozon is zwakker gebonden dan de andere twee, waardoor het kan loskomen van het ozon en zich kan hechten aan moleculen van andere stoffen, een proces dat bekend staat als chemische reactie. De chemische reactie van ozon is hetgeen dat het zo intrigerend maakt als potentiële fungicide en tegelijkertijd gevaarlijk.

De moleculaire samenstelling van ozon en het resulterende chemische reactievermogen zijn de bron van veel marketingeufemismen die worden gebruikt om luchtreinigers te verkopen die ozon produceren. Het woord ‘ozon’ wordt vaak vervangen door termen zoals ‘zuivere lucht’ en ‘geactiveerde zuurstof’. Termen als ‘verwijdert schadelijke geuren’ worden vaak gebruikt om potentiële kopers te misleiden door te doen denken dat de reactieve aard van ozon op de een of andere manier gezond is.

Zoals vaak het geval is bij dit soort marketing mumbo-jumbo, is het niks meer dan een manier om consumenten te scheiden van hun geld. Volgens voorstanders van ozongeneratoren zijn de voordelen zo groot dat het niet alleen de muffe schimmellucht zal verwijderen, maar ook de schimmel zal doden.

Mogelijke risico’s van het gebruik van ozon worden hierbij nooit vermeld terwijl de voordelen worden overdreven. Huisdieren, binnenhuisplanten, rubberen afdichtingen, plastic coatings zoals isolatie voor elektrische bedrading, stoffen, kunstwerken en andere materialen in gebouwen kunnen allen worden beschadigd door blootstelling aan ozon.

Schade aan voorwerpen is een ding, verontrustender is de schade van ozon op mensen. De chemische reactiviteit van ozon stopt niet wanneer het ons lichaam binnendringt. Het blijft het extra zuurstofatoom vrijgeven waardoor cellen beschadigt raken. Dit vrijgegeven zuurstofatoom is een oxidator, het tegenovergestelde van een antioxidant. Antioxidanten nemen wij mensen in om onze gezondheid te verbeteren.

Zelfs lage niveaus van ozon kunnen de longen en andere delen van het ademhalingssysteem beschadigen. Blootstelling aan ozon leidt vaak tot pijn op de borst, astma-aanvallen en een aantal andere ademhalingsproblemen. Permanente schade kan optreden bij langdurig contact, inclusief degradatie van het vermogen van ons lichaam om luchtweginfecties te bestrijden.

Schimmel verwijderen.

Ozon en schimmelbestrijding

Ozon wordt veel ingezet binnen de calamiteitenindustrie. Dit gebeurt over het algemeen in speciaal gebouwde kamers waar het ozonniveau kan worden gecontroleerd. De ruimte wordt afgesloten en niemand mag deze betreden totdat het herstelproces is afgerond. Of een soortgelijk proces effectief is op met schimmel besmette oppervlakken is twijfelachtig.

Een tijd lang werd er door sommige fabrikanten druk uitgeoefend om ozongeneratoren op te nemen in het schimmelbestrijdingsproces. Het was dan ook een tijdlang vrij gebruikelijk om te zien dat ozongeneratoren werden ingezet voor een periode van 24 tot 48 uur na het verwijderen van alle schimmel. Echter veroorzaakte dit dusdanig veel problemen dat dit nu geen standaardprocedure meer is.

Ozon behoort enkel ingezet te worden door getrainde en bekwame professionals die uitgebreide ervaring hebben met deze techniek. In de praktijk zien wij nog steeds te vaak dat er maar wat wordt gedaan omdat men via-via heeft gehoord dat ozon een goede oplossing kan zijn. Of dat het wordt aangeraden door ‘binnenklimaat experts’, niet wetende dat deze experts het inzetten van een ozongenerator als standaardadvies geven aan iedere klant om een extra centje te verdienen.

Wat mensen dan niet te horen krijgen is dat ozon kan reageren met chemicaliën, en het dan vaak irriterende en zelfs schadelijke bijproducten produceert. De mensen die het gebruik van een ozongenerator adviseren zijn zich meestal niet eens bewust van alle nadelige gevolgen. Wij hebben dit zelf vaak genoeg meegemaakt bij klanten die aan de slag gingen met ozon, en hiermee hun initiële probleem drastisch verergerden.

Eindoordeel

Zijn wij compleet tegen het gebruik van ozongeneratoren bij schimmelbestrijding? Nee. Ozon kan door een getraind professional ingezet worden voor specifieke doeleinden. Het kan dan ook een beperkte rol vervullen in de wereld van schimmelbestrijding.

Echter moet er niet gedacht worden dat ozongeneratoren een soort van toverstaf zijn die alle schimmel in een klap doen verdwijnen. Dit is simpelweg niet waar en leidt tot gevaarlijke situaties waarbij ruimtes volgepompt worden met ozon zonder duidelijk plan.

Laat ons helpen

Schimmel in je woning of bedrijf? Bel dan Natte Kater. Wij zijn 24/7 inzetbaar en voeren werkzaamheden uit voor families, als woningbouwvereniging en andere partijen. Wij staan klaar om te helpen, wacht dus geen moment langer. Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier, of mail / bel ons direct via info@nattekater.nl of 085 060 8857.

(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)

Over Natte Kater

Natte Kater is onderdeel van Frisse Kater BV, opgericht in september 2014, gevestigd te Amsterdam. Doordat wij na verloop van tijd bij Frisse Kater BV veel calamiteitenreinigingsopdrachten binnenkregen gerelateerd aan water en stormschade hebben wij besloten ons hier verder in te specialiseren met als gevolg de geboorte van Natte Kater. Natte Kater is dé specialist op het gebied van calamiteitenreiniging bij waterschade, ontvochtigen / drogen van ruimtes, en schimmelsanering. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 inzetbaar.

T: 085 060 8857 E: info@nattekater.nl