Kosten schimmel laten verwijderen

Natte Kater | 10+ Jaar Ervaring | 085 060 8857

Schimmel is een natuurlijk onderdeel van ons ecosysteem. De belangrijkste taak die schimmel heeft is het afbreken van organisch materiaal. Wereldwijd zijn er honderden verschillende soorten schimmel die in vrijwel elk denkbaar type omgeving groeien. Schimmel kan zowel binnen als buiten worden gevonden, en dan met name in gebieden waar sprake is van overtollig vocht, vochtigheid of slechte ventilatie. Schimmel ziet er niet alleen onaantrekkelijk uit, maar kan ook ernstige schade aanrichten aan muren, plafonds, meubels en vloeren.

Zie je schimmel in huis groeien? Of ruik je de kenmerkende muffe schimmellucht? Dan is het belangrijk om dit zo snel mogelijk aan te pakken. Als het probleem wordt genegeerd, kan het zich verspreiden en andere delen van de woning besmetten.

Kosten schimmel laten verwijderen
Ernstige schimmelgroei in keuken.

Schimmel verwijderen vs. Saneren vs. Bestrijden

Wanneer je zoekt naar ‘’schimmelverwijderingsdiensten bij mij in de buurt’, kom je waarschijnlijk verschillende termen tegen zoals: schimmelverwijdering, schimmelbestrijding of schimmelsanering. Is er echter een verschil tussen deze processen, of betekenen ze allemaal hetzelfde? Om verwarring te voorkomen zullen we de verschillende termen toelichten.

Schimmelverwijdering

Het proces van schimmelverwijdering begint meestal met het identificeren van de bron van de schimmelgroei. De technici gebruiken apparatuur zoals vocht-/vochtigheidsmeters en infraroodcamera’s om de bron van de schimmel op te sporen. Zodra de hoofdoorzaak van de groei is geïdentificeerd, worden aanbevelingen gedaan om het vocht te verwijderen of te verminderen. Het schimmelverwijderingsproces eindigt met het drogen en behandelen van het getroffen gebied om te voorkomen dat het probleem terugkeert.

Schimmelsanering

Schimmelsanering omvat het opstellen van een plan om succesvol schimmel te identificeren, verwijderen en voorkomen dat het terugkomt. Er wordt een uitgebreide inspectie uitgevoerd waarna een gedetailleerd inspectierapport volgt waarin de bron van het schimmelprobleem wordt beschreven, samen met de aanbevolen strategieën om het aan te pakken.

Schimmelbestrijding

Schimmelbestrijding is het beëindigen van schimmel in de structuur of het gebied waar het is geïdentificeerd, in, hetzij door het te verwijderen of te encapsuleren zodat het geen risico meer vormt voor de bewoners en het pand.

Schimmelverwijdering, -sanering, en -bestrijding zijn nauw met elkaar verbonden en worden vaak door elkaar gebruikt. Er kan echter wel worden gesteld dat schimmelverwijdering en schimmelbestrijding vaak strategieën zijn die deel uitmaken van een schimmelsaneringsplan.

Is alle schimmel giftig?

Wat is schimmel? Schimmel is een type fungi dat sporen produceert die zich door de lucht verspreiden. In je huis kan schimmel groeien in vochtige ruimtes zoals de: badkamer, keuken en kelder. Het kan ook groeien rondom lekkende leidingen, raamkozijnen, plafonds en ondervloeren.

Schimmel komt in allerlei kleuren, maten en structuren voor. Eén ding hebben ze echter allemaal gemeen: hun muffe of aardse geur. De aanwezigheid van schimmel kan in bepaalde situaties gezondheidsrisico’s vergroten – of helemaal geen effect hebben op je gezondheid. Helaas hebben angsttactieken in de loop der jaren schimmel een angstaanjagende reputatie gegeven, terwijl veel feiten rondom schimmel eigenlijk geen feiten zijn.

Alleen bepaalde soorten schimmel worden geclassificeerd als toxisch of geven mycotoxinen af. Enkel in zeldzame gevallen veroorzaken toxische schimmelsporen gezondheidsrisico’s zoals longbloedingen of geheugenverlies. Voor mensen met schimmelgevoeligheid of een verzwakt immuunsysteem kan schimmel echter ademhalingsproblemen veroorzaken, zoals een verstopte neus, keelpijn, hoesten en piepen. In sommige gevallen kan schimmel ook allergieën en astma uitlokken.

Is zwarte schimmel giftig?

Wanneer iemand zegt dat zwarte schimmel giftig is, is het belangrijk om te onthouden dat er niet één soort schimmel is die ‘zwarte schimmel’ wordt genoemd. In feite zijn er veel soorten schimmel die zwart zijn.

Stachybotrys Chartarum is de soort waar de meeste mensen naar verwijzen, en het is ook een van de meest voorkomende soorten die in huis worden gevonden.

Is het dodelijk? Nee. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat aantoont dat blootstelling aan deze soort gevaarlijker is dan blootstelling aan enige andere soort.

Heb je mogelijk een schimmelprobleem? Probeer dan niet in paniek te raken. Op korte termijn is de kans klein dat je gevoeligheidsverschijnselen ontwikkelt. Evalueer de situatie en zoek naar zichtbare tekenen van schimmelgroei. Neem hierna contact op met een schimmelverwijderingsspecialist.

Schimmel verwijderen in badkamer inclusief antischimmelverf.

Hoeveel kost schimmelverwijdering?

Veel factoren kunnen de kosten van schimmelverwijderingsprojecten beïnvloeden. In een perfecte wereld zou er één prijs voor één oplossing zijn. Echter is het zo dat de werkelijke prijs van schimmelverwijdering beïnvloedt wordt door verschillende factoren.

Grootte van het getroffen gebied

Een belangrijke overweging bij het bepalen van de kosten van een schimmelverwijderingsproject is de grootte van het geïnfecteerde gebied. Kleine opdrachten kunnen tussen de €500 en €1.500 kosten. Middelgrote opdrachten kosten al gauw enkele duizenden euro’s. En grote opdrachten kunnen gemakkelijk €10.000 of meer kosten.

Locatie van het schimmelprobleem

Het gebied waar de schimmelgroei wordt gedetecteerd, beïnvloedt ook de prijs. Schimmel verwijderen op een badkamerplafond is bijvoorbeeld stukken gemakkelijker dan schimmel verwijderen achter een keukenblok. Hoe meer specialisatie er vereist is, des te duurder de opdracht zal worden.

Overige diensten

Sommige schimmelverwijderingsprojecten kunnen gespecialiseerde diensten omvatten, zoals luchtkwaliteitsanalyses, drogen, en herstellen van aangetaste oppervlakken. Deze diensten verhogen vanzelfsprekend de totaalprijs.

Het is belangrijk dat je, wanneer je een offerte of prijsopgave ontvangt, duidelijkheid krijgt over de totale kosten voor het verwijderen van de schimmel. Als een bedrijf je producten probeert te verkopen of geen vaste prijs kan geven, zoek dan verder. Zodra het pand is geïnspecteerd en er een rapport is gegeneerd, kan er een nauwkeurige prijs worden gegeven. Deze prijs mag normaliter niet fluctueren of beïnvloed kunnen worden door bijkomende kosten tijdens het verwijderingsproces.

Schimmelinspecties omvatten een gedetailleerd onderzoek naar de aanwezigheid van schimmel in je huis of appartement, waarbij moeilijk bereikbare gebieden worden onderzocht waar je mogelijk niet aan hebt gedacht. Vochtsensoren en andere hulpmiddelen worden ook gebruikt om schimmel te detecteren die groeit achter en onder oppervlakken.

Is schimmelverwijdering permanent?

Het hoofddoel van schimmelverwijdering is om schimmel permanent uit het getroffen gebied te verwijderen. In de wereld van schimmelverwijdering wordt een tijdsbestek van 12+ maanden als permanent beschouwd. Om het echter weg te houden, moet je proactief zijn.

Zodra de schimmel is verwijderd, zal de schoonmaaktechnicus aanbevelingen doen om te voorkomen dat de schimmel terugkeert. Enkele van deze aanbevelingen zijn: vocht in de ruimte beheersen, goed ventileren, aangetaste gebieden herstellen.

Schimmel is een natuurlijk onderdeel van onze omgeving. Schimmelverwijdering kan enkel permanent zijn als het goed gebeurt, en hierna de aanbevelingen van de technicus worden opgevolgd en uitgevoerd.

Laat ons helpen

Schimmel- of vochtproblematiek in je woning of bedrijf? Bel dan Natte Kater. Wij zijn 24/7 inzetbaar en voeren werkzaamheden uit voor families, als woningbouwvereniging en andere partijen. Wij staan klaar om te helpen, wacht dus geen moment langer. Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier, of mail / bel ons direct via info@nattekater.nl of 085 060 8857.

(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)

Over Natte Kater

Natte Kater is onderdeel van Frisse Kater BV, opgericht in september 2014, gevestigd te Amsterdam. Doordat wij na verloop van tijd bij Frisse Kater BV veel calamiteitenreinigingsopdrachten binnenkregen gerelateerd aan water en stormschade hebben wij besloten ons hier verder in te specialiseren met als gevolg de geboorte van Natte Kater. Natte Kater is dé specialist op het gebied van calamiteitenreiniging bij waterschade, ontvochtigen / drogen van ruimtes, en schimmelsanering. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 inzetbaar.

T: 085 060 8857 E: info@nattekater.nl