Wat zeggen kleuren over schimmels en hun gevaren?

Natte Kater | 10+ Jaar Ervaring | 085 060 8857

Schimmels bestaan niet voor niets. Ze werken dag en nacht in dienst van de planeet, en breken organische materie af. Hoe handig schimmels ook zijn buitenshuis, hebben we ze liever niet binnenshuis. Binnenhuis kan schimmel voor jeuk, hoofdpijn, allergieën, en astma aanvallen zorgen. Sommige soorten schimmel kunnen zelfs herseninfecties en bloedvergiftiging veroorzaken.

Of het nou om zwarte, bruine, groene, of roze schimmel gaat, de consensus onder experts is dat ze allen verwijderd zouden moeten worden. Alle zichtbare schimmel moet verwijderd worden, ongeacht de kleur of soort. Een gezond gebouw heeft geen zichtbare schimmel, punt.

Net als de meeste fungi, groeien schimmels het beste in vochtige omgevingen – denk aan badkamers en kelders. Als de sporen een vochtig oppervlak kunnen vinden om op te landen, beginnen ze met groeien. ‘Giftige schimmel’ is eigenlijk geen goede benaming, maar sommige schimmels zijn in staat om een giftige substantie te produceren genaamd mycotoxinen.

Schimmel komt in vele kleuren en geuren, wat de verschillende kleuren over het type schimmel zeggen staat hieronder beschreven.

schimmel verwijderen kleuren
Groen-zwarte schimmel op betonnen muur.

Groen

Als je groene schimmel ziet, kan dit zowat elke vorm van fungus zijn. Er zijn meer dan honderdduizend soorten schimmel – en duizenden hiervan hebben een groene kleur. De groene kleur vertelt je eigenlijk dus zo goed als niks over het type schimmel waar je mee te maken hebt.

Olijfgroen, bruin, grijs of zwart

Dit zijn veelvoorkomende schimmel in het cladosporium geslacht van schimmels. Buitenhuis groeien zij op bladeren van planten. Binnenhuis kunnen zij vaak gevonden op muren en isolatiemateriaal, maar kunnen ook op vochtig tapijt groeien. Ze worden gelinkt aan huid, oog, en neusbijholten infecties. In zeldzame gevallen kan de schimmel een hersenvliesontsteking veroorzaken (schimmel meningitis).

Blauw, groen, of wit

Deze schimmels behoren vaak tot het penicillium geslacht van schimmels. Deze type schimmel werd jaren geleden gebruikt om penicilline mee te maken. Gewoonlijk wordt deze schimmel gevonden op voedsel en muren. Als je gevoelig bent voor schimmels, dan kan je er een allergische reactie op ontwikkelen.

Geel, groen, of zwart

Dit kan mogelijk schimmel aspergillus zijn. Velen van ons ademen deze schimmels dagelijks in, zonder ziek te worden. Maar personen die problemen met de longen hebben of een verzwakt immuunsysteem kunnen aspergillose ontwikkelen. De ziekte kan leiden tot hoesten, benauwdheid en neusbijholten infectie. Maar aspergillose kan ook serieuzer zijn, en met name bij mensen met bestaande ademhalingsproblemen of een verzwakt imuumsysteem, waarbij het kan leiden tot gaten of ‘schimmelballen’ in de longen. Dit staat bekend als chronische pulmonale aspergillose.

Extreme schimmelgroei in badkamer.

Zwart of grijs

Dit kan alternaria zijn, een schimmelgeslacht dat voornamelijk buitenshuis gevonden wordt. Maar het kan ook binnenshuis aangetroffen worden. Blootstelling aan alternaria kan het risico op astma verhogen.

Roze

De roze ‘schimmel’ wordt vaak in badkamers gevonden en lijkt op een slijmerige, roze verkleuring op kranen en in badkuipen. Het is eigenlijk een bacterie, en niet een schimmel. Om specifiek te zijn is het de serratia marcescens bacterie. Het voedt zich aan zeep en shampoo restanten en is gelinkt aan blaas- en luchtweginfecties.

Groen-zwart achtig

Dit type schimmel, van het stachybotrys geslacht, is de welbekende ‘zwarte schimmel’ waar je soms over hoort op het nieuws, en is gelinkt aan diverse gezondheidsproblemen zoals geheugenverlies en bloedende longen. Deze schimmelsoort komt veel minder vaak voor dan de soorten hierboven. Zwarte schimmel groeit wanneer er veel vocht aanwezig is na een waterschade, lekkage, overstroming, of er chronisch veel excessief vocht in de woning is door andere redenen. Constante vochtigheid is een vereiste voor de groei van deze schimmel.

Het is haast onmogelijk om enkel door zicht te bepalen met welke schimmelsoort je te maken hebt, en het maakt eigenlijk ook niet veel uit. Als er schimmel aanwezig is moet deze namelijk verwijderd worden. Schimmelgroei betekent ook dat er een vochtprobleem is, het vochtprobleem oplossen is even belangrijk als het verwijderen van de schimmel.

Laat ons u helpen

Last van schimmel in je woning of bedrijf? Bel dan Natte Kater. Wij zijn 24/7 inzetbaar en voeren werkzaamheden uit voor families, als woningbouwvereniging en andere partijen. Wij staan klaar om te helpen, wacht dus geen moment langer. Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier, of mail / bel ons direct via info@nattekater.nl of 085 060 8857.

(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)

Over Natte Kater

Natte Kater is onderdeel van Frisse Kater BV, opgericht in september 2014, gevestigd te Amsterdam. Doordat wij na verloop van tijd bij Frisse Kater BV veel calamiteitenreinigingsopdrachten binnenkregen gerelateerd aan water en stormschade hebben wij besloten ons hier verder in te specialiseren met als gevolg de geboorte van Natte Kater. Natte Kater is dé specialist op het gebied van calamiteitenreiniging bij waterschade, ontvochtigen / drogen van ruimtes, en schimmelsanering. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 inzetbaar.

T: 085 060 8857 E: info@nattekater.nl