Natte Kater is een handelsnaam van Frisse Kater, en is een afsplitsing van Frisse Kater. Frisse Kater houdt zich in tegenstelling tot Natte Kater (bijna) uitsluitend bezig met de reiniging van extreme & uitzonderlijke situaties. De reden voor een extra handelsnaam was om zodoende extra duidelijkheid voor de klant te creëren en online een duidelijkere propositie te kunnen neerzetten voor onze websitebezoekers.

FRISSE KATER

In september 2014 is Tuğrul Çirakoğlu vol goede moed gestart met Frisse Kater. Met slechts €300,- startkapitaal. Initieel was het idee en concept om schoon te maken na huisfeesten in combinatie met een vers ontbijt, vandaar ook de naam ‘Frisse Kater’. Het concept was een instant-hit, en al in de eerste week klopte de Spits! aan en stond Frisse Kater landelijk in de krant, niet veel later volgden ook andere media, waaronder NOS, RTL, Q Music en NU.nl.

Na enkele succesvolle proefmaanden had Tuğrul de smaak te pakken, en begon Frisse Kater een waar begrip te worden in Amsterdam en omstreken. De vele positieve reacties van klanten waren de aanleiding om de onderneming verder te professionaliseren en uit te breiden zodat steeds meer mensen kennis konden maken met de diensten van Frisse Kater.


Interview met Tuğrul in ‘radio Kunststof’ over zijn boek en docuserie.

FRISSE KATER ALS SPECIALIST

Frisse Kater is al geruime tijd geleden gestopt met het schoonmaken na (huis) feesten, en richt zich hedendaags enkel op het schoonmaken en reinigen van extreme & uitzonderlijke situaties. Wij opereren niet als een traditioneel schoonmaakbedrijf, en voeren in tegenstelling tot onze concurrenten alleen maar éénmalige opdrachten uit. Wij zijn telkens op zoek naar nieuwe manieren om onze specialistische kennis verder uit te breiden, en blijven constant nieuwe ervaringen opdoen.

Vanaf het begin van ons bestaan hebben wij een totaal concept aangeboden voor de klant, het gaat bij Frisse Kater dan ook veel verder dan enkel schoonmaken en reinigen. Wij bieden een beleving aan waardoor de klant totaal ontzorgd wordt en volledig achterover kan leunen terwijl wij ons werk uitvoeren. Dit begint al vanaf het allereerste klantcontact moment. Deze bijzonder benadering maakt Frisse Kater uniek. Dit, en het feit dat wij werk van een superieure kwaliteit aanbieden voor een eerlijke / nette prijs.

NATTE KATER

Na enkele jaren van het bestaan van Frisse Kater rolden wij compleet onverwacht in de wereld van waterschade calamiteiten. Omdat het werk goed aansloot bij de werkzaamheden die wij al verrichtten, besloten wij Natte Kater op te richten als aanvulling op ons bestaande dienstenpakket. Wij merkten dat klanten het erg fijn vonden dat wij een ruimte niet enkel schoon en droog konden krijgen, maar ook gepaste reinigingsprocedures konden toepassen bij schades waarbij grote hoeveelheden rioolwater waren vrijgekomen. Net als bij Frisse Kater ontzorgen wij onze klanten tijdens waterschades ook van A tot Z. Wij verwijderen niet enkel het water en drogen de getroffen ruimtes, maar zijn ook in staat om ruimtes te desinfecteren, schimmelproblematiek aan te pakken, en ongewenste geuren te elimineren. Na ons vertrek is alles in één keer geregeld en heeft de klant nergens meer omkijken naar, wel zo gemakkelijk natuurlijk!

OVER TUĞRUL
tugrul cirakoglu foto
Tuğrul Çirakoğlu

Ontmoet de oprichter van Frisse Kater: Tuğrul Çirakoğlu, 31 jaar (1990), en een geboren en getogen Amsterdammer. Tuğrul heeft de afgelopen jaren veel van de wereld gezien, voor zijn studie (BA in International & Management studies en MA in Management) woonde en werkte hij tussen 2009 – 2014 onder andere in Zuid-Korea, Turkije, China, Thailand en Engeland.

Na zijn afstuderen lagen de banen helaas niet voor het oprapen, daarom besloot Tuğrul zijn eigen baan te creëren. Na een periode van onderzoek stuitte Tuğrul op een feestschoonmaak dienst in Amerika die in korte tijd veel successen had behaald. Tuğrul dacht: dat kan ik ook, sterker nog, dat kan ik veel beter! En daarmee was het idee voor de Frisse Kater geboren.

Schoon genoeg

Tot op heden is Tuğrul nog steeds de drijvende kracht achter de groei en ontwikkeling van de Frisse Kater. Onder zijn leiding heeft het bedrijf zich steeds verder gespecialiseerd, en is het nu een waar begrip geworden in de wereld van extreme reiniging. Op 8 maart 2022 heeft Tuğrul zijn eerst boek uitgebracht: Schoon genoeg – De verborgen wereld achter het schoonmaken van extreme situaties.

NIET NORMAAL VIES – DE WERELD VAN SCHOONMAKER TUĞRUL

Het bijzondere werk dat Tuğrul met de Frisse Kater verricht is niet onopgemerkt gebleven. Tuğrul is enkele maanden lang gevolgd door een camerateam van IDTV voor een 4-delige documentaire over zijn werk en leven. Op 20:55 donderdag 10 september 2020 is de eerste aflevering van de 4-delige docu-serie ‘Niet normaal vies – De wereld van schoonmaker Tuğrul‘ uitgezonden op NPO 3.

In deze 4-delige docu-serie wordt Tuğrul gevolgd in het extreme schoonmaakwerk dat hij doet met zijn bedrijf. Met daar doorheen verweven de strijd tegen vooroordelen, discriminatie en onderschatting die hij ondanks zijn succes nog dagelijks moet voeren. Met bloed besmeurde crime scenes, kamers waar maandenlang een lichaam heeft gelegen, omgewaaide chemische toiletten: Tuğrul Çirakoğlu ruimt het op en maakt het schoon.

Deze 30-jarige Turkse Nederlander uit Amsterdam Nieuw-West richtte in september 2014 zijn bedrijf op, dat inmiddels is uitgegroeid tot het meest gespecialiseerde schoonmaakbedrijf van Nederland. Dat werk brengt Tuğrul en zijn collega’s op de meest smerige, verschrikkelijke en soms ook verdrietige plekken. Zij doen het werk dat de meeste Nederlanders niet willen doen en eerlijk gezegd ook niet zouden kunnen doen. Want hun werk is niet enkel lichamelijk en psychisch zeer zwaar, maar vergt ook extreem veel specifieke kennis.

Trailer: Niet normaal vies – de wereld van schoonmaker Tuğrul.

Ondanks dat Tuğrul een intelligente en welbespraakte jongen is, kwam het succes hem niet aanwaaien. Als niet-Westerse Nederlander heeft hij altijd tegen vooroordelen moeten opboksen. Dat begon al op de basisschool, waar ze hem naar het VMBO-kader wilden sturen – terwijl hij naar het VWO kon – en gaat tot op de dag van vandaag door. Hij wil voor vol worden aangezien, maar ervaart nog dagelijks dat er op hem neer wordt gekeken. En daar heeft hij schoon genoeg van.

In NIET NORMAAL VIES staat het werk van Tuğrul centraal, maar parallel daaraan wordt er getoond hoe het is om als succesvolle Turkse Nederlander constant te moeten vechten voor je plek in de samenleving. Daarnaast speelt ook het thema ‘eenzaamheid’ een rol in de serie. Want hoe kan iemand maandenlang dood in huis liggen, zonder dat iemand hem of haar heeft gemist?

NIET NORMAAL VIES – DE WERELD VAN SCHOONMAKER TUĞRUL – SEIZOEN 2

Op 21:15 woensdag 6 april 2022 is de eerste aflevering van seizoen 2 ‘Niet normaal vies – De wereld van schoonmaker Tuğrul‘ uitgezonden op NPO 3. Voor het tweede seizoen werden er wederom vier afleveringen uitgezonden.

Uit de hand gelopen verzamelingen, kamers waar maandenlang een onontdekt lichaam heeft gelegen, volgepoepte badkuipen: noem het en Tuğrul Çirakoğlu ruimt het op en maakt het schoon. Met zijn gespecialiseerde schoonmaakbedrijf loopt hij constant tegen de minder mooie kanten van het leven op: eenzaamheid, verslaving, ziekte en dood. In de tweede reeks van de docuserie gaat Tuğrul ook actief op zoek naar mensen voor wie zijn hulp nog niet te laat komt en die hij aan een frisse nieuwe start kan helpen. Zijn hart breekt voor hen. Hoe houdt hij het vol om oog in oog te staan met de problematiek van de maatschappij en hoe gaat hij hiermee om?

Trailer: Niet normaal vies – de wereld van schoonmaker Tuğrul – Seizoen 2.

Vaak komt hulp te laat en daar wil Tuğrul verandering in brengen. Zeker voor mensen die om zijn hulp durven te vragen, steekt hij graag zijn handen uit de mouwen. In de eerste aflevering schiet Tuğrul Erik te hulp, een 24-jarige jongen die in een vervuild huis woont. Door de pandemie is het probleem hem tot boven zijn hoofd gegroeid. Erik staat symbool voor een grotere, onzichtbare groep jongeren die achter gesloten deuren dreigen te vervuilen. Tuğrul laat zien wat er kan gebeuren als er geen hulp wordt ingeschakeld. Gelukkig trekken zijn vrienden trekken op tijd aan de bel en doen Tuğrul en zijn collega’s er alles aan om hun vriend een frisse start te bezorgen.