Wat te doen wanneer je kelder onderloopt met water?

Natte Kater | 10+ Jaar Ervaring | 085 060 8857

Een ondergelopen kelder kan voor veel problemen zorgen, en veel schade met zich meebrengen. Afhankelijk van de oorzaak wordt de schade wel of niet vergoed door de verzekering. Om schade en kosten tot een minimum te beperken, moet er snel gehandeld worden wanneer er water in de kelder gedetecteerd wordt.

Schimmelsanering badkamer.
Ondergelopen kelder leegpompen.

Hoeveel schade kan een ondergelopen kelder veroorzaken?

Vanzelfsprekend zal een ondergelopen kelder schade aanrichten aan de voorwerpen die in de kelder staan opgeslagen. Echter kan een ondergelopen kelder ook serieuze schade aanrichten aan de kelder zelf, waarbij de kosten voor herstel alleen maar verder zullen oplopen des te langer de schade onbehandeld blijft.

Vloerbedekking en tapijten die beschadigt zijn geraakt door water zijn vaak lastig om schoon te maken en moeten meestal worden verwijderd en vervangen. Gipsplaten en houtwerk moeten vaak ook vervangen worden, er kan ook schade ontstaan aan de aanwezige elektra.

Wanneer een kelder onderloopt met schoon water kan dit onschuldig lijken, omdat het ‘schoon’ water is, maar dit kan binnen 24 tot 48 uur veranderen in vervuild water vol met bacteriën. Je zit dan direct met een bijkomend probleem. De kelder zal niet alleen moeten worden leeggepompt, schoongemaakt, en gedroogd, maar zal ook moeten worden ontsmet.

Mocht de kelder volstaan met vervuild water dat zwart van kleur is, betreed deze dan absoluut niet. Zwart water is zeer onhygiënisch en bevat allerlei bacteriën en vervuilingen waar je serieus ziek van kunt worden. Ruimtes die vervuild zijn geraakt met zwart water moeten grondig worden ontsmet en schoongemaakt voordat deze weer veilig zijn om te betreden.

Ondergelopen kelder leegpompen en ontsmetten.

Drogen en schimmelvorming

Indien na een overstroming de kelder niet goed wordt gedroogd zal dit leiden tot een te hoge luchtvochtigheid. Wanneer de luchtvochtigheid te hoog is kan dit leiden tot rot en schimmel. Dit kan weer zorgen voor gezondheidsproblemen bij bewoners, met name voor kinderen, ouderen en personen met bestaande ademhalingsproblemen.

Bij een overstroming is het belangrijk dat het aanwezige water zo snel mogelijk verwijderd wordt en het droogproces gestart wordt. De groei van schimmel kan al binnen 24 tot 48 uur ontstaan. Wanneer de schimmels eenmaal beginnen te groeien, hebben ze niet al te veel vocht nodig om door te blijven groeien.

Kruisbesmetting

Wanneer je te maken hebt met een kelder die ondergelopen is met grijs of zwart water, is kruisbesmetting een reële zorg. Grijs en zwart water bevatten vervuilingen die gevaarlijk kunnen zijn voor gezondheid, het is daarom belangrijk dat vervuilde voorwerpen apart worden gezet, en niet in schone ruimtes worden geplaatst. Indien je aan het werk gaat als een kip zonder kop, is kruisbesmetting zo goed als gegarandeerd. Kruisbesmetting kan heel gemakkelijk plaatsvinden, het lopen door een schone gang met vervuilde schoenen is bijv. al genoeg om een ruimte te bevuilen.

Waardoor ontstaan er waterschades in de kelder?

Opkomend grondwater, plotselinge overstromingen, slechte afvoer, defecte dompelpompen en fouten aan het leidingwerk kunnen allen veroorzakers zijn van een ondergelopen kelder.

Gebouwen met kelders hebben vaak een opvangput onder het gebouw zitten. Deze put zorgt ervoor dat water of andere vloeistoffen hierin opgevangen worden. Maar, als dit water, om welke reden dan ook, niet meer afgevoerd kan worden, zal de put vollopen totdat deze overstroomt, met als gevolg een ondergelopen kelder.

Om het risico op overstromingen te verminderen worden er vaak dompelpompen in kelders geïnstalleerd. Deze worden meestal tijdens de bouw van het gebouw geplaatst, maar kunnen ook op een later moment geïnstalleerd worden. De pompen zorgen ervoor dat overtollig water wordt afgevoerd zodat het waterpeil op een acceptabel niveau blijft. Wanneer deze pompen en afvoersystemen niet regelmatig worden onderhouden kunnen ze defect raken. Wanneer er dan bijv. een flinke regenbui plaatsvindt bestaat er het risico dat de kelder onderloopt.

Wanneer het gebouw zich op een lager liggend punt bevindt, of in een gebied waar er zich veel water in de grond bevindt, loop je een hoger risico op overstromingen door opkomend grondwater. De omliggende grond rondom het gebouw is namelijk al aardig verzadigd met water, waardoor er minder water afgevoerd kan worden via de opvangput. Dit zie je voornamelijk gebeuren tijdens heftige regenbuien, waarbij de opvangput overstroomt, en de kelder onderloopt via alle kleine barsten en gaatjes in de keldervloer.

Dan zijn er ook nog de kelders die onderlopen doordat een leiding ontploft. Een gesprongen leiding kan immense hoeveelheden water in zeer korte tijd een woning in sproeien. De hoeveelheid water die hierbij vrijkomt is zodanig hoog dat de kelder binnen no-time compleet onderloopt.

Laat ons u helpen

Is je kelder ondergelopen met water? Bel dan de Natte Kater. Wij zijn 24/7 inzetbaar en voeren werkzaamheden uit voor families, als woningbouwvereniging en andere partijen. Wij staan klaar om te helpen, wacht dus geen moment langer. Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier, of mail / bel ons direct via info@nattekater.nl of 085 060 8857.

(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)

Over Natte Kater

Natte Kater is onderdeel van Frisse Kater BV, opgericht in september 2014, gevestigd te Amsterdam. Doordat wij na verloop van tijd bij Frisse Kater BV veel calamiteitenreinigingsopdrachten binnenkregen gerelateerd aan water en stormschade hebben wij besloten ons hier verder in te specialiseren met als gevolg de geboorte van Natte Kater. Natte Kater is dé specialist op het gebied van calamiteitenreiniging bij waterschade, ontvochtigen / drogen van ruimtes, en schimmelsanering. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 inzetbaar.

T: 085 060 8857 E: info@nattekater.nl