Kelder onder water: Wat moet ik doen?

Natte Kater | 10+ Jaar Ervaring | 085 060 8857

Staat je kelder onder water? Dan is de kans groot dat deze leeggepompt moet worden. Maar wie moet je hiervoor bellen? En waarom staat de kelder überhaupt onder water? In dit artikel zullen we antwoord geven op deze vragen en meer.

Kelder onder water
Kelder onder water in Amsterdam.

Kelder onder water: de oorzaak

Een kelder komt niet zomaar onder water te staan. Als mensen ons hierover bellen weten ze vaak zelf ook niet wat de oorzaak is. In de meer dan 10+ jaar dat wij actief zijn hebben wij kunnen vaststellen dat een ondergelopen kelder vaak een van de volgende oorzaken heeft:

Grondwater

Een kelder onder water door grondwater is een veelvoorkomend probleem in Nederland. Dit kan leeggepompt worden, maar besef wel dat het water binnen de kortste tijd weer kan terugkeren. Er zijn firma’s die dit bewust niet vertellen, om zo snel geld te kunnen verdienen.

Bij grondwaterproblematiek adviseren wij altijd om niet direct met spoed een bedrijf in te schakelen hiervoor. Kijk het eerst een aantal uur even aan. Indien de situatie zich ervoor leent kan je het ook 1 of 2 dagen aankijken. Je krijgt dan een beter idee of het water actief blijft stijgen. Indien dit niet het geval is kun je het laten wegpompen.

Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen waardoor er wel met spoed moet worden geschakeld. Onze ervaring is dat klanten deze afweging vaak zelf goed kunnen maken. Betreft het een spoedsituatie, schroom dan vooral niet om ons te bellen.

Riool

Als er problemen zijn met het riool, kan dit ook tot een ondergelopen kelder leiden. Problemen zoals een verstopte of gebarsten leidingen kunnen voor wateroverlast zorgen. In de meeste gevallen leidt dit tot het vrijkomen van rioolwater. Rioolwater is gevaarlijk voor de gezondheid en moet niet zelf opgeruimd worden!

Zware regenval

Het kan ook voorkomen dat er enorm veel regen valt in een korte periode. De hoeveelheid regenwater is dusdanig veel dat het rioolnetwerk dit niet aankan. Dit leidt tot overstromingen van kelders. Het kan ook zo zijn dat de straatkolken niet goed schoongehouden worden waardoor het water nog meer moeite heeft om afgevoerd te kunnen worden. Hierdoor vergroot de kans dat het regenwater in kelders belandt.

Gebarsten waterleiding

Een gebarsten waterleiding kan ook voor enorm veel wateroverlast zorgen. Nadat de waterleiding is gerepareerd kan de kelder worden leeggepompt en gedroogd.

Lekkage bij de buren

Soms hebben de buren last van water in de kelder zonder hiervan op de hoogte te zijn. Of, ze zijn hier wel van op de hoogte maar negeren het probleem. Dit kan uiteindelijk ook zorgen voor problemen in jouw kelder.

Ondergelopen parkeergarage.

Water in de kelder: Gevolgen

Water in de kelder is niet goed voor je gebouw. Het water verspreidt zich snel en kan tot schade aan je gebouw leiden zoals scheuren en barsten. Binnen enkele dagen zal je hier niet veel last van ondervinden, maar als dit maanden of weken zo blijft kan dit tot serieuze schade leiden.

Kelders worden vaak als opslag gebruikt en staan daardoor vol met spullen. Water in de kelder kan ertoe leiden dat spullen onherstelbaar beschadigd raken. Na het leegpompen van de kelder is het belangrijk om de spullen goed te drogen om mogelijke gevolgschade zoals verrotting of schimmelvorming te voorkomen.

Water veroorzaakt schade aan vloeren. Hoe snel de schade zal optreden, en hoe ernstig deze zal zijn is afhankelijk van het vloertype. Een tegelvloer kan bijvoorbeeld meer hebben dan een laminaatvloer. Onthoud: ongeacht het type vloer, als het water er lang genoeg ligt zal dit uiteindelijk iedere vloer verwoesten.

Vocht in de kelder trekt schimmelgroei en ongedierte aan. Beide zijn ongewenste gasten. Als het probleem binnen enkele dagen wordt verholpen zal er niks aan de hand zijn. Snel handelen bij water in de kelder is daarom belangrijk.

Kelder leegpompen

Als de oorzaak van het probleem is gevonden en verholpen, kan er begonnen worden met het leegpompen van de kelder. Bij een kleine kelder, met een dunne laag water kan dit zelf worden verwijderd met een geschikte pomp. De meeste mensen met een kelder hebben wel een pomp of iets dergelijks in huis staan.

Indien de overstroming ernstiger is, of rioolwater betreft, adviseren wij altijd een professional in te schakelen. De werkzaamheden zijn 99,9% van de tijd gedekt door de verzekeraar waardoor je kosteloos de werken kunt laten uitvoeren. Onze schoonmaaktechnici hebben een arsenaal aan verschillende machines die grote hoeveelheden water kunnen wegpompen in een kort tijdsbestek. Dit is niet te vergelijken met huis-tuin-en-keuken apparatuur.

Het leegpompen van een gemiddelde kelder neemt over het algemeen een halve dag in beslag. Dit is inclusief het installeren van de apparatuur, opruimen van alle spullen, schoonmaken en desinfecteren van de kelder enzovoorts.

Het kan soms ook langer duren als er niet voldoende mogelijkheden zijn om het water weg te kunnen pompen. Wij moeten dan op zoek naar een geschikte afvoer, of er een creëren. Soms blijkt er ook een actief lek te zijn dat niet eerder is gemeld / opgemerkt, we moeten dan proberen een tijdelijke oplossing te creëren totdat het lek permanent kan worden verholpen.

Laat ons helpen

Waterschade in je woning of bedrijf? Bel dan Natte Kater. Wij zijn 24/7 inzetbaar en voeren werkzaamheden uit voor families, als woningbouwvereniging en andere partijen. Wij staan klaar om te helpen, wacht dus geen moment langer. Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier, of mail / bel ons direct via info@nattekater.nl of 085 060 8857.

(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)

Over Natte Kater

Natte Kater is onderdeel van Frisse Kater BV, opgericht in september 2014, gevestigd te Amsterdam. Doordat wij na verloop van tijd bij Frisse Kater BV veel calamiteitenreinigingsopdrachten binnenkregen gerelateerd aan water en stormschade hebben wij besloten ons hier verder in te specialiseren met als gevolg de geboorte van Natte Kater. Natte Kater is dé specialist op het gebied van calamiteitenreiniging bij waterschade, ontvochtigen / drogen van ruimtes, en schimmelsanering. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 inzetbaar.

T: 085 060 8857 E: info@nattekater.nl