Kelder onder water! Wat nu?

Natte Kater | 10+ Jaar Ervaring | 085 060 8857

Na de grote wateroverlast in Zuid-Limburg als gevolg van extreme regenval in 2021, stonden veel huiseigenaren en huurders voor een onaangename realiteit: ondergelopen kelders. Overstromingen kunnen bezittingen beschadigen of vernietigen, en zelfs ernstige verwondingen veroorzaken. Door de gevolgen van klimaatverandering komen extreme weersituaties steeds vaker voor. Het is dan ook enkel een kwestie van tijd voordat de volgende grote wateroverlast ons land zal treiteren.

Net als met alle reinigingsproblemen kan ook bij een ondergelopen kelder het beste contact opgenomen worden met een schoonmaaktechnicus gespecialiseerd in waterschadeherstel. Mocht de schade echter niet al te groot zijn, dan kan het probleem mogelijk zelf verholpen worden.

Kelder onder water
Kelder onder water na overstroming.

Veiligheid eerst

Het eerste en meest belangrijke is bepalen of de kelder veilig betreden kan worden. Het laatste wat je wilt dat er gebeurt is dat iemand geëlektrocuteerd wordt. Indien er een stopcontact of apparaat onder water staat, en je hier in stapt, kan je een flinke elektrische shock krijgen.

Zorg ervoor dat eerst het stroom wordt uitgeschakeld voordat er gepoogd wordt voorwerpen uit de kelder te verwijderen, of het water op te ruimen. Schakel het stroom enkel uit als dit op veilige wijze kan gebeuren. Mocht de meterkast zich in de kelder bevinden en onbereikbaar zijn door het vele water, neem dan direct contact op met een nutsbedrijf of elektricien.

Hierna is het belangrijk om te bepalen of het schoon of besmet water betreft. Indien het water stinkt of je vermoedt dat het rioolwater betreft, neem dan z.s.m. contact op met een gespecialiseerd reinigingsbedrijf. Vermijd iedere vorm van contact met het vervuilde water.

Water verwijderen en de kelder drogen

Nadat is bepaald dat de kelder veilig betreden kan worden, moet deze zo snel als mogelijk worden gedroogd. Indien er vloerbedekking, laminaat of een ander watergevoelige vloer aanwezig is moet deze waarschijnlijk worden verwijderd. Hetzelfde geldt voor mogelijke grote, gestoffeerde meubels. Deze voorwerpen kunnen meestal niet meer worden gered.

Professionele waterschadeherstel bedrijven bezitten gespecialiseerde apparatuur om het water snel te kunnen verwijderen, en hierna de ruimte te drogen. Bij minimale schade kan je ervoor kiezen deze apparatuur te huren. Echter, omdat waterschades vaak verzekeringswerk betreffen, is de kans groot dat je voor de schade bent verzekerd en het daarom kosteloos kunt uitbesteden.

Het snel verwijderen van het vocht is belangrijk niet alleen om grote schades te voorkomen, maar ook om de groei van schimmel te vermijden. Stilstaand water zal enorm snel tot schimmelgroei leiden. De ruimte moet daarom zo snel als mogelijk worden leeggepompt en gedroogd. Hoe langer het water blijft staan, des te groter het risico op schimmelgroei.

Toekomstige overstromingen voorkomen

Niemand wilt nadenken over overstromingen voordat ze plaatsvinden. Voorkomen is echter beter dan genezen. Er zijn enkele stappen die je kunt nemen om toekomstige schades te beperken, vooral als je in een gebied woont dat extra vatbaar is voor overstromingen.

Als je kelder een vloerafvoer heeft, giet dan af en toe wat water door de afvoer om te verzekeren dat het water efficiënt wordt afgevoerd. Is dit niet het geval, neem dan contact op met een loodgieter om eventuele verstoppingen of blokkades te verhelpen.

Mocht je de kelder gaan afwerken of opnieuw afwerken, kies dan voor tegels of een ander waterdicht vloermateriaal dat gemakkelijker schoon te maken is dan tapijt of laminaat bij een overstroming. Als je waardevolle spullen of herinneringen zoals familiefoto’s in de kelder bewaart, adviseren we om deze te bewaren in waterdichte of verhoogde opbergcontainers.

Laat ons u helpen

Waterschade in je woning of bedrijf? Bel dan Natte Kater. Wij zijn 24/7 inzetbaar en voeren werkzaamheden uit voor families, als woningbouwvereniging en andere partijen. Wij staan klaar om te helpen, wacht dus geen moment langer. Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier, of mail / bel ons direct via info@nattekater.nl of 085 060 8857.

(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)

Over Natte Kater

Natte Kater is onderdeel van Frisse Kater BV, opgericht in september 2014, gevestigd te Amsterdam. Doordat wij na verloop van tijd bij Frisse Kater BV veel calamiteitenreinigingsopdrachten binnenkregen gerelateerd aan water en stormschade hebben wij besloten ons hier verder in te specialiseren met als gevolg de geboorte van Natte Kater. Natte Kater is dé specialist op het gebied van calamiteitenreiniging bij waterschade, ontvochtigen / drogen van ruimtes, en schimmelsanering. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 inzetbaar.

T: 085 060 8857 E: info@nattekater.nl