Kelder onder water na zware regenval
Natte Kater | 10+ Jaar Ervaring | 085 060 8857
Staat er water in je kelder na zware regenval? Dan is het belangrijk snel te handelen. Of het nu gaat om een kleine plas of centimeters hoog staand water, het kan allemaal uitmonden in een groot probleem als er niks aan wordt gedaan.
Hoe langer er wordt gewacht, hoe groter het ‘stapeleffect’ wordt. Het water in de kelder zorgt voor een toegenomen vochtigheid binnenshuis, wat weer schade veroorzaakt aan vloeren en muren, leidt tot schimmel- en meeldauwgroei, en uiteindelijk problemen veroorzaakt aan de fundering van je pand.
In dit blog-artikel zullen we bespreken waarom er water in je kelder lekt na zware regenval, en hoe dit aangepakt kan worden. Mocht je direct hulp nodig hebben na waterschade bel ons dan op 085 060 8857.
Waarom lekt er water in mijn kelder na zware regenval?
Waarom verandert je kelder in een zwembad iedere keer wanneer het zwaar gaat regenen? De twee meest voorkomende oorzaken voor water dat de kelder binnentreedt zijn:
Verstopte dakgoten en regenpijpen
De dakgoten en regenpijpen van een pand moeten regenwater opvangen en wegleiden van het pand. Deze taak kan niet vervult worden als de dakgoten en regenpijpen verstopt zijn met bladeren of ander vuil. Hetzelfde geldt voor regenpijpen die te kort zijn. Zonder de juiste kanalen om weg te stromen van het pand, zal water zich ophopen in de buurt van de fundering tijdens zware regenval. Wanneer dit gebeurt, ontstaat er hydrostatische druk, wat kan leiden tot het binnendringen van water.
Hydrostatische druk
Kelders worden nat omdat ze ondergronds zijn en daardoor kwetsbaar voor hydrostatische druk. Hydrostatische druk is de term voor de druk die water uitoefent wanneer het zich ophoopt rondom en onder je pand. Naarmate water zich rond de fundering van je pand verzamelt, begint het naar binnen te drukken op de muren, waardoor vocht door funderingsbarsten, pijpaansluitingen, kelderramen of defecte raamputten, en andere toegangspunten naar binnen wordt geforceerd.
Waterschade in de kelder herstellen
Als je water in je kelder hebt opgemerkt is het belangrijk snel te handelen. Twee dingen zijn hierbij belangrijk:
Identificeer de bron van de lekkage
Je kunt het binnendringen van water niet stoppen totdat je weet waar de lekkage zich bevindt. Probeer de bron snel te identificeren. Let hierbij vooral op scheuren in de muren of vloer, de verbindingen tussen gestorte betonnen vloeren en muren, en eventuele openingen in mortelvoegen. Als je binnen in de kelder de lekkage niet kunt opsporen, ga dan naar buiten en controleer het gebied rondom je pand. Slechte afwatering, verstopte dakgoten of regenpijpen, en verstopte raamputten kunnen allemaal leiden tot waterschade.
Verwijder het water
Nadat de bron van de waterinfiltratie is geïdentificeerd moet het probleem worden opgelost en het binnengetreden water worden verwijderd. Bij een eenvoudig probleem zoals een verstopte goot kan dit meestal zelf worden gerepareerd. Serieuzere problemen zoals scheuren in de fundering moeten door een professional worden verholpen.
Bij lichte waterschade kan het water zelf worden verwijderd met een nat-droogzuiger. Indien mogelijk kun je het water ook de kelder uittrekken met een bezem of trekker. Bij een ernstigere overstroming zal er wat zwaarder geschut benodigd zijn om de kelder watervrij te krijgen. Denk hierbij aan pompen die het water via een zuigslang rechtstreeks naar buiten toe pompen.
In de meeste gevallen ben je voor waterschade verzekerd. Waterschadeherstel is vaak niet iets dat je zelf ‘even kunt oplossen’. Wij bieden een 24/7 service aan bij waterschade en kunnen ook helpen met je schadeclaim richting de verzekeraar.
Hoe voorkom ik een natte kelder wanneer het regent?
Houd je kelder voortaan droog met deze tips:
Controleer de grond rondom je pand
De grond rondom je pand behoort af te lopen van de fundering. Dit zorgt ervoor dat water van je pand af stroomt, in plaats van naar je pand toe. Water dat continue naar je pand toe stroomt zorgt op den duur voor problemen met je fundering. Let ook op watersproeiers en dat deze geen waterophoping rondom je pand veroorzaken.
Reinig, repareer en vervang dakgoten en regenpijpen
Reinig en onderhoud je dakgoten minstens twee keer per jaar, een keer in het voorjaar en een keer in de herfst. Zorg ervoor dat alle dakgoten in goede staat zijn en vervang die met gaten of versleten verbindingen. Indien regenpijpen te kort zijn, investeer dan in verlengstukken om regenwater weg te leiden van je pand en fundering.
Maak kelder-raamputten schoon
Verstopte kelder-raamputten zijn een belangrijke oorzaak van waterinfiltratie in de kelder. Controleer en reinig alle raamputten jaarlijks om vocht- en vuilophoping te voorkomen. Dicht scheuren en kieren af met siliconenkit, of overweeg het installeren van een eenvoudige putdeksel om je raamputten vrij van vuil te houden.
Dicht alle funderingsscheuren af
Funderingsscheuren zijn de belangrijkste oorzaak van waterinfiltratie in de kelder. Gelukkig zijn ze ook relatief eenvoudig te repareren. Gebruik een epoxy afdichtmiddel om funderingsscheuren op te vullen en toekomstige waterinfiltratie te voorkomen. Bij ernstigere problematiek is het aan te raden een funderingsexpert in te schakelen.
Laat ons helpen
Waterschade in je woning of bedrijf? Bel dan Natte Kater. Wij zijn 24/7 inzetbaar en voeren werkzaamheden uit voor families, als woningbouwvereniging en andere partijen. Wij staan klaar om te helpen, wacht dus geen moment langer. Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier, of mail / bel ons direct via info@nattekater.nl of 085 060 8857.
(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)
Over Natte Kater
Natte Kater is onderdeel van Frisse Kater BV, opgericht in september 2014, gevestigd te Amsterdam. Doordat wij na verloop van tijd bij Frisse Kater BV veel calamiteitenreinigingsopdrachten binnenkregen gerelateerd aan water en stormschade hebben wij besloten ons hier verder in te specialiseren met als gevolg de geboorte van Natte Kater. Natte Kater is dé specialist op het gebied van calamiteitenreiniging bij waterschade, ontvochtigen / drogen van ruimtes, en schimmelsanering. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 inzetbaar.