Keelpijn door schimmel in huis

Natte Kater | 10+ Jaar Ervaring | 085 060 8857

De schadelijke effecten van schimmel zijn algemeen bekend. Schimmel is in staat aanzienlijke schade toe te brengen aan woningen en bedrijfspanden. Echter is dit niet het enige probleem, schimmel kan namelijk ook nadelige effecten hebben op onze gezondheid.

Schimmel heeft zowel vocht als voeding nodig om te groeien. Dit is waarom schimmel vaak in vochtige ruimtes wordt aangetroffen zoals badkamers en keukens. Maar in theorie kan schimmel in iedere ruimte groeien.

Schimmel verspreidt zich d.m.v. microscopische sporen die in de lucht worden uitgestoten. Het inademen van deze sporen kan verschillende gezondheidsproblemen veroorzaken, waaronder problemen met de ademhaling. In dit blog-artikel willen we het dan ook specifiek hebben over schimmel en de link met keelpijn / keelirritatie.

keelpijn door schimmel
Schimmelgroei onder vinylvloer.

Wat veroorzaakt keelpijn door blootstelling aan schimmel?

Keelpijn door blootstelling aan schimmel is vaak het gevolg van een allergische reactie op schimmel. Mycotoxinen in de schimmel veroorzaken een allergische reactie bij de persoon met schimmelgevoeligheid. Schimmel verspreidt zich door sporen uit te stoten. Deze sporen worden ingeademd zonder dat wij ons hiervan bewust zijn.

Wie loopt er risico op keelpijn veroorzaakt door schimmel?

Schimmelsporen zijn overal aanwezig te allen tijde. Wij allemaal ademen schimmelsporen in, wat op zichzelf geen probleem is zolang de concentratie aan schimmelsporen in de lucht een normaal niveau heeft.

Wanneer schimmel echter kan gedijen begint het een probleem te worden, niet alleen voor onze gebouwen maar ook onze gezondheid. Schimmel kan in zeer rap tempo het aantal delen per miljoen drastisch verhogen. Het ‘sluipt’ hiermee onze woningen en bedrijven binnen.

Wanneer het schimmelprobleem aanzienlijk is kan dit allerlei problemen veroorzaken zoals diarree en hoofdpijn. Neurologische problemen bij mensen met schimmelgevoeligheid. Of als trigger functioneren voor milde tot ernstige sinusinfecties.

Personen die een verhoogd risico hebben op keelpijn veroorzaakt door schimmel zijn individuen met schimmel allergieën, een verzwakt immuunsysteem, kinderen en ouderen.

Hoe weet ik of ik keelpijn heb door schimmel?

Keelpijn vaststellen is niet moeilijk. Als de keelpijn echter chronisch is, of niet reageert op normale behandelmethoden of medicijnen voor keelpijn, is het verstandig om contact op te nemen met een arts. Het is namelijk mogelijk dat de keelpijn dan wordt veroorzaakt door blootstelling aan schimmel.

Keelpijn door schimmel voorkomen

Schimmelgroei is bijna altijd een vochtprobleem. Wij hebben hier al vaker over geschreven. Vaak is het vochtprobleem duidelijk zichtbaar, maar niet altijd. Het kan dus zo zijn dat je, zonder dit te weten, al weken, maanden, of jaren met een vochtprobleem zit en hierdoor mogelijk ook met schimmelgroei die zich bijv. verstopt onder vloeren of achter muren.

Dit zijn lastige situaties om zelf te diagnosticeren. Het is dan ook beter om een professional in te huren die de oorzaak van het probleem kan achterhalen en de omvang van de schimmelproblematiek in kaart kan brengen.

Mocht de schimmel wel zichtbaar zijn, dan is het belangrijk om jezelf goed te beschermen. Vooral goede ademhalingsbescherming is hierbij belangrijk. Het werken in ruimtes vol met schimmelgroei, of het verwijderen hiervan kan ernstige keelproblemen veroorzaken als dit niet volgens de juiste veiligheidsprotocollen wordt gedaan.

Mocht de schimmelproblematiek zich in je huis of werkplek bevinden, en ondervindt je hierdoor keelpijn, dan is de kans groot dat het probleem zich inmiddels al tot dusdanig grote proporties heeft uitgebouwd dat dit zelf niet meer te verhelpen is.

Het is zaak om schimmelgroei altijd zo snel en correct mogelijk te (laten) verwijderen om mogelijke gezondheidsproblemen te voorkomen. In de tussentijd is het belangrijk om goed te blijven ventileren, de temperatuur binnenshuis niet te laag in te stellen, en mogelijke vochtproblemen z.s.m. op te lossen.

Laat ons helpen

Schimmel in je woning of bedrijf? Bel dan Natte Kater. Wij zijn 24/7 inzetbaar en voeren werkzaamheden uit voor families, als woningbouwvereniging en andere partijen. Wij staan klaar om te helpen, wacht dus geen moment langer. Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier, of mail / bel ons direct via info@nattekater.nl of 085 060 8857.

(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)

Over Natte Kater

Natte Kater is onderdeel van Frisse Kater BV, opgericht in september 2014, gevestigd te Amsterdam. Doordat wij na verloop van tijd bij Frisse Kater BV veel calamiteitenreinigingsopdrachten binnenkregen gerelateerd aan water en stormschade hebben wij besloten ons hier verder in te specialiseren met als gevolg de geboorte van Natte Kater. Natte Kater is dé specialist op het gebied van calamiteitenreiniging bij waterschade, ontvochtigen / drogen van ruimtes, en schimmelsanering. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 inzetbaar.

T: 085 060 8857 E: info@nattekater.nl