Kan schimmel vanzelf verdwijnen?

Natte Kater | 10+ Jaar Ervaring | 085 060 8857

In dit blog-artikel willen we de vraag beantwoorden of schimmel vanzelf kan verdwijnen? Om hier antwoord op te kunnen geven, is het belangrijk om eerst te begrijpen wat schimmel is, waarom het kan ontstaan, en welke stappen er benodigd zijn om het aan te pakken.

Schimmel door koudebrug
Schimmelgroei op muren en plafond.

Wat is schimmel?

Schimmel is een fungi die groeit op vochtige oppervlakken. Schimmel wordt meestal met het blote oog opgemerkt als donkere vlekken en/of geïdentificeerd door zijn muffe geur. Het gedijt in vochtige omgevingen, en wordt daarom vaak aangetroffen in badkamers en kelders.

Hoewel het mogelijk is dat schimmel vanzelf verdwijnt, is dit niet erg waarschijnlijk. Schimmel groeit snel, heel snel. Het begint binnen 48 uur al met sporen produceren nadat het een ideale, vochtige omgeving heeft gevonden. Deze sporen kunnen in de lucht terechtkomen en door mensen worden ingeademd, dit kan leiden tot een reeks aan gezondheidsproblemen. Afhankelijk van de ernst van het schimmelprobleem kan het bestaande aandoeningen zoals allergieën en astma verergeren, maar ook voor nieuwe symptomen zorgen zoals hoofdpijn en vermoeidheid.

Naast de gezondheidsproblemen kan schimmel ook structurele schade veroorzaken door hout, gipsplaat of andere materialen aan te tasten. Het is hierom belangrijk om actie te ondernemen wanneer schimmelgroei wordt opgemerkt.

Het testen op schimmel is vaak niet nodig. Wij hebben hier eerder over geschreven. Mocht u ergens een lek of een ander vochtprobleem vermoeden dat u niet direct kunt opmerken, dan kan een lekdetectie wel van toegevoegde waarde zijn.

Nadat het probleem en de omvang hiervan is geïdentificeerd, en het onderliggende vochtprobleem is verholpen, kan de schimmel verwijderd worden. Als dit correct gebeurt, is het zeer onwaarschijnlijk dat de schimmel terugkeert. Wat veel mensen zich echter afvragen is: wat gebeurt er als ik niks doe, gaat de schimmel dan vanzelf weg?

Het eenvoudige antwoord hierop is … nee.

Schimmel verwijderen.

Verdwijnt schimmel vanzelf?

Schimmels zijn ongelofelijk veerkrachtige organismen en vele soorten schimmel kunnen lange tijd zonder water of voedsel overleven. Schimmel kent twee verschillende stadia. Het levensvatbare stadium is wanneer de schimmel actief aan het voeden is en sporen in de lucht vrijgeeft. Dit is ook wanneer, als je allergisch bent voor schimmel, je symptomen begint te vertonen zoals niezen, hoesten, jeukende ogen, hoofdpijn enzovoorts.

Als schimmel binnenshuis geen toegang heeft tot een voedingsbron, zal het in een niet-levensvatbaar stadium terechtkomen. Dit betekent echter niet dat de schimmelkolonies afsterven. Ze worden enkel ‘inactief’. Vergelijk dit met een soort van winterslaap. Het zal niet meer actief sporen vrijgeven in de lucht, en ook niet groeien omdat het geen toegang tot voedsel of vocht meer heeft.

Nu denk je misschien: als de schimmel geen sporen meer vrijgeeft, hoe schadelijk kan het dan zijn? De waarheid is dat het minimale inspanning vereist voor de schimmel om weer in een levensvatbaar stadium te geraken.

Om een schimmelprobleem echt op te kunnen lossen moet er daarom actief actie worden ondernemen. Het allerbelangrijkste hierbij is het bestaande vochtprobleem identificeren en elimineren. Hierna kan er een behandelplan worden opgesteld om de aanwezige schimmel te verwijderen.

Laat ons helpen

Schimmelproblematiek in je woning of bedrijf? Bel dan Natte Kater. Wij zijn 24/7 inzetbaar en voeren werkzaamheden uit voor families, als woningbouwvereniging en andere partijen. Wij staan klaar om te helpen, wacht dus geen moment langer. Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier, of mail / bel ons direct via info@nattekater.nl of 085 060 8857.

(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)

Over Natte Kater

Natte Kater is onderdeel van Frisse Kater BV, opgericht in september 2014, gevestigd te Amsterdam. Doordat wij na verloop van tijd bij Frisse Kater BV veel calamiteitenreinigingsopdrachten binnenkregen gerelateerd aan water en stormschade hebben wij besloten ons hier verder in te specialiseren met als gevolg de geboorte van Natte Kater. Natte Kater is dé specialist op het gebied van calamiteitenreiniging bij waterschade, ontvochtigen / drogen van ruimtes, en schimmelsanering. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 inzetbaar.

T: 085 060 8857 E: info@nattekater.nl