Kan je schimmel verwijderen met bleek?

Natte Kater | 10+ Jaar Ervaring | 085 060 8857

Bleek wordt gezien als hét wondermiddel om schimmel te verwijderen. Echter weten veel mensen niet dat bleek schimmel helemaal niet zo goed doodt als wordt gedacht. In dit artikel gaan we dieper in op de effecten van bleek op schimmel, de nadelen van bleek en wanneer je beter professionele hulp kan inschakelen.

Schimmelgroei in garage.
Schimmelgroei in garage.

Doodt bleek schimmel?

Bleek kan schimmel doden, maar het effect van bleek varieert heel erg. Er is bewijs dat bleek fungi kan doden, maar het moet minstens een concentratie van 10% hebben om te werken. En zelfs dan, kan het poreuze materialen zoals gips, hout of voegen penetreren. Bleek doodt alleen schimmels op oppervlakken van poreuze materialen. De membranen die in het materiaal zitten blijven doorgroeien.

Dus ja, bleek heeft het vermogen om schimmel te doden, maar enkel op non-poreuze oppervlakken zoals wasbakken en tegels bij een concentratie van 10%. Wij zijn echter geen voorstander van zelfgemaakte bleek oplossingen om schimmel te doden omdat deze in de praktijk vaak meer schade dan voordeel brengen.

Waar moet ik rekening mee houden bij het gebruik van bleek op schimmel

Voordat je overal bleek overheen gaat smeren zijn er twee zaken waarvan je op de hoogte moet zijn. Ten eerste, wanneer er bleek wordt gebruik met een concentratie die hoog genoeg is om schimmel te doden, kan het ook ernstige schade veroorzaken aan tegels en voegen waardoor ze meer poreus worden en daardoor gevoeliger voor schimmelgroei. Ten tweede, bleek kan de schimmel ‘bleken’ waardoor je denkt dat de schimmel is verdwenen, maar in werkelijk enkel ‘ontzichtbaar’ is gemaakt. De schimmel zal na verloop van tijd dubbel zo hard teruggroeien.

Bleekproducten die in de winkel worden verkocht

Bleekproducten die in de winkel worden verkocht tegen schimmelgroei lijken vaak te helpen, maar in werkelijkheid maskeren zij enkel het probleem. De meesten bevatten bleek (vaak benoemd als sodium hypochlorite) als actief ingrediënt. Echter is de concentratie van bleek in deze ‘schimmel dodende’ producten vaak lager dan 5% of lager.

Extreme schimmelgroei.

Gezondheidsrisico van bleek

Bleek is corrosief en kan verschillende gezondheidsproblemen veroorzaken. Verlengde blootstelling kan irritatie aan de mond, ogen en longen veroorzaken. Bij blootstelling aan de huid kan het zelfs tot brandwonden leiden als de huid niet direct wordt gewassen. Je moet nooit bleek met ammoniak, azijn, gootsteenontstoppers of andere zuren gebruiken omdat dit kan leiden tot de formatie van toxisch chloorgas.

Professioneel schimmel verwijderen

Het is belangrijk om te vermelden dat schimmelgroei enkel zelf verwijderd kan worden voor kleine stukken schimmelgroei. Indien je grote gebieden met schimmelgroei hebt of plekken die continue blijven terugkeren, is het beter om professionele hulp in te schakelen die het probleem bij de bron kan aanpakken.

Specialistische hulp nodig?

Schimmel- of vochtprobleem in je woning of bedrijf? Bel dan de Natte Kater. Wij zijn 24/7 inzetbaar en voeren werkzaamheden uit voor families, als woningbouwvereniging en andere partijen. Wij staan klaar om te helpen, wacht dus geen moment langer. Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier, of mail / bel ons direct via info@nattekater.nl of 085 060 8857.

(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)

Over Natte Kater

Natte Kater is onderdeel van Frisse Kater BV, opgericht in september 2014, gevestigd te Amsterdam. Doordat wij na verloop van tijd bij Frisse Kater BV veel calamiteitenreinigingsopdrachten binnenkregen gerelateerd aan water en stormschade hebben wij besloten ons hier verder in te specialiseren met als gevolg de geboorte van Natte Kater. Natte Kater is dé specialist op het gebied van calamiteitenreiniging bij waterschade, ontvochtigen / drogen van ruimtes, en schimmelsanering. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 inzetbaar.

T: 085 060 8857 E: info@nattekater.nl