Kan je over schimmel heen verven?

Natte Kater | 10+ Jaar Ervaring | 085 060 8857

Je hebt schimmel in huis en wilt dit verwijderen, iemand geeft je de tip om hier overheen te schilderen. Is dit echter wel zo een goed idee? En zal de schimmel niet weer terugkeren na het schilderen?

Wie is verantwoordelijk voor schimmel in huurwoning?
Schimmelgroei op muren en plafond.

Wat is schimmel?

Om te begrijpen waarom je wel of niet over schimmel heen kunt schilderen moeten we eerst uitleggen wat schimmel is. Schimmel is een fungi die gedijt op plekken waar voldoende vocht aanwezig is om te groeien. Natuurlijk heeft schimmel meer dan alleen vocht nodig, maar vocht in huis is veruit de grootste oorzaak voor schimmelproblematiek.

Schimmelsporen zijn overal om ons heen aanwezig. Om actief te worden en te groeien moet er een vochtbron aanwezig zijn. De schimmelsporen kunnen zich niet ontwikkelen tot schimmel als er geen vocht aanwezig is.

Voordat er überhaupt kan worden nagedacht over het overschilderen van oppervlakken, moet daarom eerst het vochtprobleem worden opgelost. Anders zal de schimmel weer binnen de kortste keren verschijnen.

Schimmel verwijderen in badkamer inclusief antischimmelverf.

Schimmel overschilderen

Nadat de bron van het schimmelprobleem is verholpen kan er begonnen worden met het verwijderen van de schimmel zelf. Het is natuurlijk fysiek mogelijk om over schimmel heen te schilderen, maar het zal altijd terugkeren als de schimmel niet eerst wordt verwijderd. Ook als je meerdere lagen verf aanbrengt.

Verf heeft een bepaalde poreusheid, en schimmel kan hierdoor blijven groeien onder de nieuwe verflaag. Schilderen zal het probleem tijdelijk verhullen, maar de schimmel zal door blijven groeien en uiteindelijk de verf doen afbladderen, schilferen en bobbelen. Door het schilderen voeg je ook meer vocht toe aan het oppervlak en zoals je nu weet houdt schimmel van vocht.

Antischimmelverf

Het gebruik van antischimmelverf of primers kan helpen om schimmelgroei te voorkomen, maar zal de aanwezige schimmel niet doden. Deze werken alleen preventief. Sommige verven en primers adverteren met woorden zoals schimmelbestending of antischimmel. Dit kan misleidend zijn omdat mensen hierdoor denken dat het product ook de schimmel doodt. Er bestaat echter geen schimmelbestendige verf die actieve schimmel kan doden.

Deze producten behoren dan ook enkel aangebracht op een schone ondergrond. Dat wil zeggen, en muur of plafond waar de schimmel is gedood en verwijderd (door een professional). Hierna pas kan er een schimmelbestendige verf worden aangebracht als extra bescherming. Antischimmelverf werkt door een antimicrobiële formule te gebruiken en is vooral nuttig in ruimtes waar veel vocht wordt geproduceerd zoals badkamers, keukens, of wasruimtes.

De correcte procedure

Schimmel is niet alleen een lelijke vlek; het is een levend organisme dat zal groeien en gedijen als de omstandigheden juist zijn. De eerste stap is dan ook om de omstandigheden die bijdragen aan de schimmelgroei te elimineren. In de praktijk houdt dit in dat je iets doet aan het vochtprobleem in huis.

Hierna is het belangrijk om de schimmel te doden en te verwijderen. Bij schimmelplekken die kleiner zijn dan een vierkante meter kan geprobeerd worden om dit zelf uit te voeren. Schimmelplekken groter dan een vierkante meter moeten aan een professional overgelaten worden.

Het gevaar van zelf schimmel verwijderen is dat dit vaak incorrect wordt uitgevoerd. Men ‘bleekt’ de schimmel waardoor het weg lijkt te zijn, maar eigenlijk alleen is gewit waardoor het niet meer zichtbaar is. De schimmel moet gedood en verwijderd worden, dat een oppervlak er ‘goed uitziet’ zegt niks. Indien dit niet gebeurt zal de aanwezige schimmel nog agressiever terugkeren.

Nadat de ondergrond is gedroogd en schimmelvrij gemaakt kan er begonnen worden met schilderen. Dit kan met reguliere latexverf of een speciale antischimmelverf. Indien het een ruimte betreft waar veel vocht wordt geproduceerd zoals een keuken of badkamer gaat onze voorkeur altijd uit naar een antischimmelverf.

Laat ons helpen

Schimmelproblematiek in je woning of bedrijf? Bel dan Natte Kater. Wij zijn 24/7 inzetbaar en voeren werkzaamheden uit voor families, als woningbouwvereniging en andere partijen. Wij staan klaar om te helpen, wacht dus geen moment langer. Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier, of mail / bel ons direct via info@nattekater.nl of 085 060 8857.

(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)

Over Natte Kater

Natte Kater is onderdeel van Frisse Kater BV, opgericht in september 2014, gevestigd te Amsterdam. Doordat wij na verloop van tijd bij Frisse Kater BV veel calamiteitenreinigingsopdrachten binnenkregen gerelateerd aan water en stormschade hebben wij besloten ons hier verder in te specialiseren met als gevolg de geboorte van Natte Kater. Natte Kater is dé specialist op het gebied van calamiteitenreiniging bij waterschade, ontvochtigen / drogen van ruimtes, en schimmelsanering. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 inzetbaar.

T: 085 060 8857 E: info@nattekater.nl