Helpt verwarmen tegen veel vocht in huis?

Natte Kater | 10+ Jaar Ervaring | 085 060 8857

Schimmel in de badkamer is een veelvoorkomend probleem in veel Nederlandse huishoudens. Hoewel schimmel overal in huis kan voorkomen, is de kans op schimmelgroei aanzienlijk hoger in vochtige ruimtes zoals de badkamer. Schimmel in de badkamer is niet alleen lelijk, maar kan ook voor gezondheidsproblemen zorgen als het onbehandeld blijft.

Is zwarte schimmel in de badkamer gevaarlijk?
Schimmelgroei in douchecabine.

Wat is zwarte schimmel in de badkamer?

Zwarte schimmel, of Stachybotrys Chartarum, is een type schimmel die je in veel woningen tegenkomt. Deze schimmel is vaak groen of zwart van klein, en kan bij sommige mensen gezondheidsproblemen veroorzaken.

Wanneer schimmel in je badkamer groeit, kan het sporen in de lucht vrijgeven. Deze sporen kunnen vervolgens door jou of andere gezinsleden worden ingeademd. Initieel merk je dit vaak op als problemen met de ademhaling. Bij zeer ernstige, zeldzame gevallen kan het tot de dood leiden.

Hoe weet ik of ik schimmel in de badkamer heb?

Als je een van de volgende tekenen opmerkt, heb je mogelijk (zwarte) schimmel in de badkamer:

 • Je ziet zwarte schimmel groeien op de muren, vloer of het plafond.
 • Je ruikt een muffe geur die uit de badkamer komt.
 • Je hebt hoofdpijn en ademhalingsproblemen die lijken te verergeren wanneer je tijd in de badkamer doorbrengt.
 • Je huid raakt geïrriteerd wanneer je tijd in de badkamer doorbrengt.

Hoe ontstaat zwarte schimmel in de badkamer?

Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor zwarte schimmel in de badkamer. De meest voorkomende boosdoener is slechte ventilatie. Wanneer de badkamer niet goed wordt geventileerd, kan het vocht in de lucht nergens naartoe wat vervolgens een ideale omgeving creëert voor schimmels op te groeien.

Een andere veelvoorkomende oorzaak is overtollige vochtcreatie. Sommige mensen douchen niet alleen in hun badkamer, maar doen er ook de was en/of drogen deze in de badkamer. Als er continue vocht wordt gecreëerd in de badkamer, zonder adequate afvoer, zal dit op den duur tot schimmelgroei leiden.

Schimmel verwijderen in badkamer inclusief antischimmelverf.

Waarom is zwarte schimmel gevaarlijk?

Zwarte schimmel op zichzelf is niet per se gevaarlijk, maar het kan wel tot gezondheidsproblemen leiden bij sommige mensen. Personen met allergieën of astma kunnen gevoeliger zijn voor de effecten van zwarte schimmel. In ernstige gevallen kan blootstelling aan zwarte schimmel leiden tot luchtweginfecties. In zeldzame gevallen kan het zelfs fataal zijn.

Het lastige aan schimmel is dat niemand goed weet hoeveel blootstelling gevaarlijk is. Het is net alsof je vraagt hoeveel blootstelling aan de zon benodigd is om zonnebrand te veroorzaken. De ene persoon zal na 5 minuten verbrand zijn, de ander pas na 5 dagen. Dit is bij schimmel net zo. De ene persoon zal een beschimmelde badkamer prima maanden of jaren kunnen verdragen, de andere zal er binnen enkele dagen ziek van worden.

Vergis je echter niet in de schadelijke effecten van schimmel! Langdurige blootstelling aan een verhoogd niveau van binnenhuisschimmel, zal uiteindelijk bij iedereen gezondheidsklachten veroorzaken.

Hoe kan ik zwarte schimmel in de badkamer voorkomen?

Er zijn een aantal zaken die ondernomen kunnen worden om zwarte schimmelgroei in de badkamer te voorkomen:

 • Houd je badkamer schoon en droog
 • Veeg de muren en vloeren af na het douchen en zorg ervoor dat de badkamer voldoende wordt geventileerd
 • Repareer eventuele lekkages onmiddellijk
 • Laat geen water in de douche staan
 • Laat na het douchen het bed of de douche leeglopen zodat er geen water blijft staan
 • Controleer regelmatig op tekenen van schimmel
 • Wanneer je schimmel opmerkt, onderneem dan onmiddellijk actie om dit te verwijderen

Hoe verwijder ik zwarte schimmel in de badkamer?

Als je zwarte schimmel in de badkamer opmerkt, is het belangrijk direct actie te ondernemen. Hoe langer je wacht, des te groter de kans zal zijn dat de schimmel zich verspreidt en gezondheidsproblemen veroorzaakt. Wij hebben in het verleden een uitgebreid artikel geschreven over het verwijderen van schimmel in de badkamer.

Laat ons helpen

Schimmel- of vochtproblematiek in je woning of bedrijf? Bel dan Natte Kater. Wij zijn 24/7 inzetbaar en voeren werkzaamheden uit voor families, als woningbouwvereniging en andere partijen. Wij staan klaar om te helpen, wacht dus geen moment langer. Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier, of mail / bel ons direct via info@nattekater.nl of 085 060 8857.

(Like ons op Facebook en deel s.v.p. dit artikel via social media zodat je anderen hiermee kunt informeren.)

Over Natte Kater

Natte Kater is onderdeel van Frisse Kater BV, opgericht in september 2014, gevestigd te Amsterdam. Doordat wij na verloop van tijd bij Frisse Kater BV veel calamiteitenreinigingsopdrachten binnenkregen gerelateerd aan water en stormschade hebben wij besloten ons hier verder in te specialiseren met als gevolg de geboorte van Natte Kater. Natte Kater is dé specialist op het gebied van calamiteitenreiniging bij waterschade, ontvochtigen / drogen van ruimtes, en schimmelsanering. Wij opereren landelijk en zijn 24/7, 365 inzetbaar.

T: 085 060 8857 E: info@nattekater.nl